Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, δηλαδή περίπου 640.000 άτομα, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από την αναμενόμενη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ισχύσει μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης από την 1η Φεβρουαρίου σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη. Επισημαίνεται ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι 586 ευρώ και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ για νέους έως 25 ετών θα επηρεαστούν οι αποδοχές όχι μόνο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αλλά και οι αποδοχές των εργαζόμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ένα ευρύ φάσμα νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ήδη, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει στα χέρια της τον φάκελο με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και εκτιμάται ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν σε ποσοστό μεταξύ του 5% και του 8%, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να αγγίξουν ακόμη και το 10%. Έτσι, με δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά, τα σενάρια για τις αυξήσεις κυμαίνονται από 30 ευρώ μικτά τον μήνα μέχρι 46,88 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Δηλαδή, σε ετήσια βάση, συνυπολογίζοντας και τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαιριού, οι αυξήσεις για εργαζόμενους άνω των 25 ετών θα κυμανθούν από 420 ευρώ έως και 656,32 ευρώ μικτά.
Αισθητά μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις για όσους είναι κάτω των 25 ετών και αμείβονται από το 2012 με τον λεγόμενο «υποκατώτατο μισθό» των 510,95 ευρώ μικτά. Για τους εργαζόμενους αυτούς ο «καθαρός» μισθός μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 431,75 ευρώ. Αυτή η κατηγορία των αμειβομένων με τον υποκατώτατο μισθό ουσιαστικά θα έχει διπλή αύξηση, καθώς με την κατάργηση του υποκατώτατου θα αυξηθεί ο μισθός τους από τα 510,95 ευρώ στα 586,08 ευρώ και στο ποσό αυτό θα προστεθεί η νέα αύξηση που θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο. Στο θέμα των αυξήσεων αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» και ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.
Από τα τελευταία στοιχεία της απογραφής του 2018 του συστήματος «Εργάνη» προκύπτει ότι στην κατηγορία όσων απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου περιλαμβάνονται εργαζόμενοι από 2.799 επιχειρήσεις του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των δήμων, των Περιφερειών, καθώς και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή των δημοτικών επιχειρήσεων. Συνεπώς και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους ανάλογες με την τελική απόφαση της κυβέρνησης.
Υπερωρίες και υπερεργασία
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα επηρεάσει θετικά τους μισθωτούς οι οποίοι σήμερα αμείβονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές, αλλά και τους χιλιάδες απασχολούμενους με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, καθώς όλοι οι μισθοί, τα ημερομίσθια και ο υπολογισμός του ωρομισθίου συνδέονται με όσα προβλέπει κάθε φορά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, θα προκαλέσει αυξητικές επιπτώσεις και στον υπολογισμό των υπερωριών και της υπερεργασίας.
Για την υπερεργασία κριτήριο αποτελεί η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού. Υπερεργασία χαρακτηρίζεται η υπέρβαση του συμβατικού (κατά τις ΕΓΣΣΕ) ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως και μέχρι 8 ώρες επί εξαημέρου (6Χ8) και 5 ώρες επί πενθημέρου (5Χ9). Όταν το ωράριο έχει κατανεμηθεί ισομερώς στις ημέρες της εβδομάδας, η υπέρβαση των 40 ωρών σημαίνει υπέρβαση του ημερησίου ωραρίου των 6 ωρών και 40 λεπτών (επί εξαημέρου) κατά 1 ώρα και 20 λεπτά (= 8 ώρες) και των 8 ωρών (επί πενθημέρου) κατά 1 ώρα (=9 ώρες). Για κάθε ώρα υπερεργασίας οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 20% επ’ αυτού. Η πραγματοποίηση υπερεργασίας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και η απασχόληση αποτελεί υποχρέωση του μισθωτού όταν ζητηθεί από αυτόν.
Για την υπερωρία κριτήριο αποτελεί η ημερήσια απασχόληση. Υπερωρία χαρακτηρίζεται η απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου των 8 ωρών ημερησίως επί 6ημέρου και πέραν των 9 ωρών ημερησίως επί πενθημέρου. Νόμιμη υπερωρία είναι η απασχόληση πέραν των 8 ωρών (6ήμερο) ή των 9 ωρών (πενθήμερο) επί 2 ώρες, όταν πρόκειται για οποιαδήποτε επιχείρηση (πλην βιομηχανίας-βιοτεχνίας) και μέχρι 120 ωρών ετησίως. Ειδικά για τις βιομηχανίες-βιοτεχνίες, νόμιμη υπερωρία είναι η υπέρβαση του ανωτέρω ημερησίου ωραρίου κατά 3 ώρες και μέχρι 30 ώρες ανά εξάμηνο (σύμφωνα με τις εκδιδόμενες Υ.Α.). Στο έντυπο Ε8 αναφέρεται μόνο η νόμιμη υπερωρία και η οφειλόμενη αμοιβή για την υπερωρία αυτή είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 40% επ’ αυτού.
Ηλεκτρονικοί έλεγχοι
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα δοθεί στους μισθωτούς που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου από την ημερομηνία που η κ. Αχτσιόγλου υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα ισχύσει, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών που θα επηρεαστούν άμεσα, από τα επίσημα στοιχεία της απογραφής των επιχειρήσεων για το έτος 2018 προκύπτει ότι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα αμείβεται το 33,45% του συνόλου των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή 638.300 άτομα. Στην κλίμακα από 1.001 ευρώ έως και 2.000 μηνιαία μικτή αμοιβή καταγράφονται 523.577 εργαζόμενοι, ενώ με μισθούς υψηλότερους των 2.001 ευρώ εργάζονται 155.743 άτομα.
Με δεδομένο ότι όλες οι σημερινές συμβάσεις εργασίας των μισθωτών και των μισθών είναι ήδη καταχωρημένες στο σύστημα «Εργάνη», το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της χορήγησης των νέων αυξήσεων οι οποίες θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός βασικός μισθός της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, είναι τα 586,08 ευρώ μικτά. Αν είναι παντρεμένος δικαιούται επίδομα γάμου, δηλαδή προσαύξηση 10%, άρα 58,6 ευρώ και συνολικό μισθό 644,68 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του ωρομισθίου, με βάση το οποίο υπολογίζονται οι αξιώσεις του μισθωτού, για την παροχή εργασίας κατά τη νύκτα, τις Κυριακές και τις αργίες, αλλά (και) για την υπερωριακή εργασία, σύμφωνα με την απόφαση 462/2013 του Αρείου Πάγου ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: «Διαιρούνται τα 6/25 του μηνιαίου, συμφωνημένου ή νόμιμου, μισθού του με τον αριθμό 40, όπως συνάγεται από το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. από 14.2.1984, που καθόρισε στον αριθμό αυτό τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, και όταν το με την ατομική σύμβαση συμφωνηθέν εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ανέρχεται σε μεγαλύτερο αριθμό ωρών. Από τις κείμενες διατάξεις σαφώς συνάγεται και ότι, όταν το συμφωνηθέν ή το νόμιμο ωράριο, είναι μικρότερο των 40 ωρών, τότε για τον υπολογισμό του ωρομισθίου λαμβάνεται υπόψη το μικρότερο ωράριο».
Αναδημοσίευση από : naftemporiki.gr
Του Στέλιου Παπαπέτρου