Έχουν περάσει 7 μήνες από την ανακοίνωση του διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) ν ΜΙΕΤ για υποβάθμιση σε μερική απασχόληση 9 εργαζομένων και εκ περιτροπής εργασία σε τμήματα του Ιδρύματος (αναλυτικά το δημοσίευμα του Left.gr).
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από τους 9 έχουν υποχρεωθεί να υπογράψουν, αφού είναι διάχυτος ο φόβος της απόλυσης, παρότι ο διευθυντής έχει πει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να μην υπογράψει», «δεν θα απολυθεί όποιος δεν υπογράψει» και ότι ο ίδιος θα βρει άλλη λύση. Ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα του είχε ζητήσει απολύσεις και προκειμένου να τις αποφύγει παίρνει τώρα κάποια μέτρα. Και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται, τι μέλλει γενέσθαι με την επιβίωση του ιδρύματος Ιδρύματος με τον φόβο να είναι διάχυτος σε όλα τα επίπεδα αφού δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση. Μονίμως απών ο διευθυντής, χρησιμοποιεί το ΜΙΕΤ για την προσωπική του καριέρα.
Όπως τονίζουν, το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινάει μετά την διεύρυνση του ΜΙΕΤ με την απορρόφηση του «ΕΛΙΑ» το 2009. Αυξήθηκε προς στιγμή η χρηματοδότηση από την ΕΤΕ προκειμένου να καλυφθούν οι νέες μισθολογικές ανάγκες και κατόπιν, λόγω κρίσης, η χρηματοδότηση μειώθηκε από 3 σε 2,1 εκ. τα οποία είναι το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας. Οι συνεχείς εκκλήσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή, προς την ΕΤΕ για αύξηση της χρηματοδότησης, έπεσαν στο κενό.
Λεφτά, ωστόσο, υπάρχουν…
Όπως σημειώνεται στην καταγγελία:
Αναρωτιέται κανείς τι μέτρα πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τα χρόνια της κρίσης. Έγινε καμιά περικοπή ή ουσιαστική μείωση εξόδων (το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 εκδηλώσεις με τα έξοδα να ξεπερνάνε τις 20 χιλ. ευρώ); Διατηρήθηκαν τα υψηλά έξοδα σε εξωτερικούς συνεργάτες; Έγιναν μειοδοτικοί διαγωνισμοί; Ή τελικά «βρέθηκε» η λύση της εξάντλησης του αποθεματικού που διέθετε το Ίδρυμα (5-6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί;
Και πώς να βγει άκρη όταν το ΜΙΕΤ επιβαρύνεται με το υψηλό μισθό του οικονομικού του διευθυντή, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη με εθελουσία της ΕΤΕ και επαναπροσλήφθηκε?
Και πώς αποφασίζονται εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργασία τη στιγμή που γίνονται νέες προσλήψεις για να αντικατασταθούν εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση οι οποίοι όμως δεν αποχωρούν;
Η ΕΤΕ, πραγματοποίησε εξονυχιστικό έλεγχο στο Ίδρυμα δια μέσου εταιρείας που είχε αναλάβει και την εξυγίανση του Μεγάρου Μουσικής και δείχνει διάθεση να εφαρμόσει πλάνο βιωσιμότητας χωρίς να πλήξει το εργατικό δυναμικό. Ο διευθυντής του Ιδρύματος ωστόσο δεν δείχνει καμιά διάθεση να περικόψει δαπάνες επιμένοντας να εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Και παρά το γεγονός ότι η ΕΤΕ ενέκρινε, ήδη από το καλοκαίρι, την επισκευή του κτιρίου του ΕΛΙΑ, ο ίδιος, αποκρύπτοντας το γεγονός με σκοπό να ασκήσει πίεση στην διοίκηση της Τράπεζας για άμεση χρηματοδότηση, διοργάνωσε δημοπρασία για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση του κτιρίου του ΕΛΙΑ! Γεγονός που υποτιμάει την προσφορά των καλλιτεχνών, που έδωσαν έργα για την πραγματοποίηση της δημοπρασίας, καθώς και την νοημοσύνη των υποψήφιων αγοραστών.
«Άραγε το ΔΣ του ΜΙΕΤ και η Διοίκηση της ΕΤΕ θα εξυγιάνουν επί της ουσίας ένα από τα σημαντικότερα Ιδρύματα της χώρας ή θα ρίξουν τα βάρη και τις ευθύνες στους εργαζομένους, οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν το υψηλό επίπεδο ποιότητας και παραγωγικότητας που διακρίνει το ΜΙΕΤ;», το εύλογο ερώτημα.
Αναδημοσίευση από left.gr