Πώς η μαφιόζικη δολοφονία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις εργολαβίες στο Δημόσιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς η μαφιόζικη δολοφονία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις εργολαβίες στο Δημόσιο

Πώς η μαφιόζικη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις εργολαβίες στο Δημόσιο

Βάλανε τον «νονό» να φυλάει τα πρόβατα

Συμπληρώνονται έντεκα μέρες από τη μαφιόζικη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα και η κοινή γνώμη δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζεται με ειδήσεις για τον βίο και την πολιτεία του «bon viveur» που αποδείχθηκε μεγαλο-νονός. Μάθαμε τις αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του στην Αυστραλία, όπου εμπλέκεται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και απόπειρα ανθρωποκτονίας «βαρόνου της νύχτας».

Παρακολουθήσαμε καρέ καρέ το βίντεο της εκτέλεσής του από επαγγελματία-πληρωμένο δολοφόνο. Μάθαμε ότι στην ίδια εταιρεία με τον Μακρή ήταν μέτοχος ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Διαβάσαμε την εξήγηση που έδωσε ο πρώην πολιτευτής, ότι πλέον «ουδεμία σχέση έχει» και η εμπλοκή του κράτησε μόνο για ένα φεγγάρι.

Τα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εντύπων γέμισαν με αποκαλυπτικές φωτογραφίες της συζύγου του, φωτομοντέλου και παίκτριας ριάλιτι, τα μεσημεριανάδικα πρόβαλαν εξομολογήσεις της για το πώς χειρίζεται την απώλεια.

Οι έρευνες για την εξιχνίαση του εγκλήματος συνεχίζονται, με τα νέα αστυνομικά σενάρια να παραπέμπουν σε διασυνδέσεις με διεθνή εγκληματικά δίκτυα και ασιατικό κύκλωμα παράνομου στοιχήματος.

Με το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε αυτό το εντυπωσιακό κιτρινο-νουάρ θρίλερ, με ναρκωτικά, χρήματα, τζόγο και πρώην «κουνελάκια» του Playboy, μια άλλη παράμετρος ξεχνιέται, λες και πρόκειται απλώς για παρωνυχίδα στην όλη υπόθεση: Ο Μακρής ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας προσωρινής απασχόλησης My Services Facilities – πρώην JCB, που παρέχει υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, συνάπτοντας επικερδή συμβόλαια με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ενα από αυτά τα συμβόλαια είναι με τη διοίκηση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, εξασφαλίζοντας συμβάσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ και πληρώνοντας τις καθαρίστριες και τους φύλακες με τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού.

Τον Ιούνιο η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ προκήρυξε διαγωνισμό για τη φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου, ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε πρόσφατα η My Services. Λίγες μέρες πριν από το φονικό στη Βούλα, η Σύγκλητος ενέκρινε επιπλέον δαπάνες για υπηρεσίες φύλαξης που έχει ήδη προσφέρει η εταιρεία.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι διαφωτιστικό:

«…Είναι προδήλως φανερό ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να υπογραφεί νέα σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των κτηρίων του ΕΚΠΑ έως τις 15.10.2018. (…) Επειδή οι αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν εάν το ΕΚΠΑ παραμείνει χωρίς υπηρεσίες φύλαξης είναι πολύ σοβαρές, θα πρέπει να σταθμιστεί το δημόσιο συμφέρον (…) Παρακαλούμε για την έγκριση δαπάνης συνολικού ποσού 350.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, προκειμένου να προβούμε στις δέουσες ενέργειες για την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των κτηρίων του Ιδρύματος, με τον ίδιο ανάδοχο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τους προς φύλαξη χώρους, έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, ειδικά στη φύλαξη και περιπολία του περιβάλλοντα χώρου της Πανεπιστημιούπολης, από τον Οκτώβριο 2016, και έχει προσαρμοστεί άριστα στις ιδιαιτερότητες του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος…».

Ποιες όμως είναι οι πρακτικές της αναδόχου εταιρείας της οποίας η Σύγκλητος πλέκει το εγκώμιο;

Τραμπουκισμοί και εκφοβισμός

«Οι περισσότερες εταιρείες καθαριότητας δεν σέβονται τους εργαζομένους τους, αλλά η εμπειρία μου από τη συγκεκριμένη ήταν η χειρότερη. Μας έβριζε χυδαία, μας απειλούσε ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε την τύχη της Κούνεβα. Και μάλιστα έλεγε με νόημα σε όσους οδηγούσαν μηχανάκι να προσέχουν».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε τα αφεντικά του στην εταιρεία καθαριότητας και φύλαξης JCB Security & Facility πρώην εργαζόμενος σε επώνυμη μαρτυρία του στην εφημερίδα «Εθνος» (21/2/2016).

Τα κατορθώματα της JCB έχει φιλοξενήσει πολλές φορές σε εκτενή ρεπορτάζ της η «Eφ.Συν.» ήδη από το 2015:

«Είμαστε εδώ και επτά μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν έχουμε πάρει ούτε καν το δώρο Χριστουγέννων. Οταν ζήτησα να με πληρώσουν, η απάντησή τους ήταν “σκάστε, θα σας γαμ… και δεν θα μιλάτε”», κατήγγελλε εργαζόμενη στο Σισμανόγλειο για τις πρακτικές της εταιρείας («Τραμπουκισμών συνέχεια… από την JCB» – «Εφ.Συν.», 13/2/2015).

Λίγες μέρες νωρίτερα οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ, του σωματείου καθαριστριών, μέλος του οποίου ήταν και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είχαν καταγγείλει σοβαρούς τραμπουκισμούς από εργοδοτικούς μπράβους, που τις έβριζαν και τις χτυπούσαν για να μη γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας («Εφ.Συν.», 6/2/2015, «Καθαρίζουν βρόμικα»).

Η JCB είχε κηρυχθεί έκπτωτη και εκδιώχθηκε από το Δρομοκαΐτειο λόγω παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ενώ άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Πώς αποδεικνύεται ότι JCB και My Services ταυτίζονταιEχουν τον ίδιο AΦΜ, την ίδια έδρα, τον ίδιο βασικό μέτοχο, ενώ πλήθος εγγράφων αναρτημένων στη Διαύγεια αποδεικνύουν ότι η My Services δεν είναι παρά η «πρώην JCB».

Αυτό το γνώριζαν πολύ καλά όσοι υπέγραψαν από το 2016 τις συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως γνώριζαν τις τραμπούκικες πρακτικές της εργοδοσίας.

«Εργασιακές γαλέρες»

Εχουν λοιπόν κάθε δίκιο διοικητικοί και διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία εργαζομένων στο ΕΚΠΑ» να διαμαρτύρονται για το συνεχιζόμενο σκάνδαλο.

«Για πόσο καιρό ακόμα η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να σπαταλά χρήματα στις εργασιακές γαλέρες των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης; Για πόσο καιρό ακόμα η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή της σε εταιρίες με μαφιόζικες συμπεριφορές και πρακτικές που τραμπουκίζουν εργαζόμενους, ξεζουμίζοντάς τους για να βγαίνει το κέρδοςΗ δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της MY SERVICES είναι μόνο η αφορμή για το κείμενο αυτό. Τα στοιχεία περί διώξεων που αντιμετώπιζε στην Αυστραλία άλλωστε ήταν γνωστά πριν αναλάβει την εργολαβία στο ΕΚΠΑ», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Μέλη της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΚΠΑ» έθεσαν το ζήτημα των εργολαβιών σε παρέμβαση στη Σύγκλητο, χωρίς να πάρουν απάντηση.

«Οταν τους ρωτήσαμε “το ξέρετε ότι συνεργαζόσασταν με μαφιόζους;” δεν αντέδρασαν καν», λέει στην «Εφ.Συν.» μέλος της «Πρωτοβουλίας».

«Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ συμμετέχει στο περί ανομίας στα ΑΕΙ σίριαλ, στοχοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση φοιτητικών ομάδων και στεκιών. Οταν οι εργολάβοι και οι δουλεμπορικές τους εταιρείες καταλύουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και δεν τηρούν τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους είναι όλα εντάξει;» καταλήγει η ανακοίνωση, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των εργολαβικών εταιρειών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Βαφτίζοντας τετράωρο το οκτάωρο – Τι λένε οι καθαρίστριες
«Οταν προσληφθήκαμε υπογράψαμε όλες λευκά χαρτιά…»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Το φθινόπωρο του ’17, ένα από τα “τυράκια” που είχαν δώσει σε εμάς τις παλιές καθαρίστριες που τότε δουλεύαμε με απευθείας συμβάσεις με το ΕΚΠΑ για να σταματήσουμε να αντιδράμε στην έλευση της εργολαβίας ήταν ότι, ενώ αρχικά θα υπογράψουμε τετράωρες συμβάσεις, άμεσα θα γίνει επέκταση των συμβάσεών μας σε οκτάωρη απασχόληση. Για μας έχει μεγάλη σημασία το οκτάωρο, γιατί πάνω από τις έξι ώρες υποχρεούνται από τον νόμο να βάλουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Από 2/12/2017 ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στη My Services. Oι συμβάσεις εργασίας ήταν αρχικά τετράωρες. Στη συνέχεια όμως, και συγκεκριμένα την 1/7/18, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε οχτάωρα. Δεν έχουμε δει από τότε ούτε ένα ένσημο στα βαρέα». Αυτή είναι μόνο μία από τις μαρτυρίες εργολαβικών καθαριστριών σε συναδέλφους τους στο ΕΚΠΑ, μέλη της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων», που τις κατέγραψαν και τις μεταφέρουν αυτούσιες στην «Εφ.Συν.» Οι ίδιες οι καθαρίστριες αρνούνται να μιλήσουν στα ΜΜΕ – ακόμα και ανώνυμα, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Μεταξύ των καταγγελιών καταγράφονται τα εξής: «Στον μισθό δεν μπαίνει επίδομα παιδιού και οικογένειας. Δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία. Δεν αναρτώνται οι συμβάσεις στο ΕΡΓΑΝΗ. Τελευταία αναρτημένη σύμβαση είναι από 1/3/17 ώς 31/3/17. Οταν προσληφθήκαμε υπογράψαμε όλες λευκά χαρτιά. Δεν μας δίνει ποτέ αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας. Δεν ξέρουμε για τι πληρωνόμαστε…».

Τι λένε οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ
«Αν κάποιος ψάχνει την ανομία στο Πανεπιστήμιο, ας αρχίσει από τις εργολαβίες»

«Δεν ανεχόμαστε να εργάζονται δίπλα μας συνάδελφοι υπό συνθήκες επισφάλειας και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Απαιτούμε οι συνάδελφοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και οπουδήποτε αυτοί εργάζονται να δουλεύουν με όρους αξιοπρέπειας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ιωάννα Λούβρου, διδάσκουσα στο ΕΚΠΑ ως μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) και γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΔΙΠ Α.Ε.Ι.

«Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί ο κάθε εργολάβος να κάνει ό,τι θέλει αν η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν του το επιτρέψει. Πολλές από τις καθαρίστριες τις γνωρίζουμε χρόνια. Εχουμε ιστορία κοινών αγώνων. Διδάσκοντες, εργαζόμενοι, φοιτητές έχουμε βρεθεί μαζί σε ανοιχτές συζητήσεις σε αμφιθέατρα, σε απεργίες και απεργιακές φρουρές, σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για επαναπρόσληψη καθαριστριών και για καταβολή δεδουλευμένων κ.ά.

»Φυσικά, ζητάμε να φύγει ο εργολάβος, να προσληφθούν με απευθείας συμβάσεις οι καθαρίστριες και θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Η καθαριότητα είναι μόνιμη ανάγκη. Η φύλαξη το ίδιο. Για ποιο λόγο να εκχωρείται σε εργολάβους; Αν κάποιος ψάχνει την ανομία στα πανεπιστήμια, ας ξεκινήσει από τις εργολαβίες».

Δημήτρης Αντωνίου – μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών του ΕΚΠΑ
«Οι πρυτανικές αρχές ξέρουν, αλλά κρύβονται πίσω από λόγους “νομιμότητας”»

Για τον Δημήτρη Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών του ΕΚΠΑ, «το ζήτημα δεν είναι το ποιόν του συγκεκριμένου ανθρώπου (σ.σ. του δολοφονημένου Γ. Μακρή, μετόχου της My Services). Το πρόβλημα είναι η ίδια η λειτουργία των εργολαβικών εταιρειών στα πανεπιστήμια. Για μένα είναι παραλογισμός, πώς ένας δημόσιος οργανισμός επιτρέπει στους χώρους του να λειτουργούν εταιρείες με αυτόν τον τρόπο: με παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίες και με φαινόμενα τρομοκρατίας. Συμπεραίνουμε σαφώς ότι υπάρχει εκφοβισμός από τη στιγμή που, ενώ γίνονται καταγγελίες σε μας, οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν επώνυμα. Φοβούνται ακόμα και να πάνε στις πρυτανικές αρχές και να πούνε “αυτό ζούμε”. Οι πρυτανικές αρχές ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται, αλλά κρύβονται πίσω από λόγους “νομιμότητας”. Τους ίδιους λόγους που επικαλούνται συνεχώς με αφορμή την πολιτική δράση των φοιτητών. Οι πρυτανικές αρχές δεν δείχνουν πρόθυμες να κηρύξουν έκπτωτο τον εργολάβο, ούτε να προσλάβουν τις καθαρίστριες και τους φύλακες απευθείας. Κάτι που ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι είναι και πιο οικονομικά συμφέρον για το πανεπιστήμιο και πιο δίκαιο για τις εργαζόμενες».

Αναδημοσίευση από :efsyn.gr