Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα 11 περιφερειακά λιμάνια της χώρας για το θέμα τής μη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2018. Ηδη στα λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας, Ραφήνας, Εύβοιας) παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα, καθώς από τις 27 Οκτωβρίου δεν πραγματοποιούνται εργασίες τα Σαββατοκύριακα και από τις 29 Οκτωβρίου καμία υπερωριακή απασχόληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα παρουσιάζονται στον εφοδιασμό των βιομηχανιών με πρώτες ύλες, όπως και στα κρουαζιερόπλοια, ενώ οι εργαζόμενοι όπως και οι διοικήσεις των Οργανισμών εισπράττουν τις έντονες αντιδράσεις των χρηστών των λιμανιών και των καταναλωτών και σύμφωνα με εκτιμήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα θα διογκωθούν.
Ολα αυτά αλλά και πολλά άλλα αναφέρονται σε επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Στην επιστολή οι συνδικαλιστές εξηγούν στους δύο υπουργούς ότι τα λιμάνια αυτά ιδρύθηκαν το 2001 με τον νόμο 2932 ως μετεξέλιξη από Λιμενικά Ταμεία και λειτουργούν ως μονομετοχικές Α.Ε. του Δημοσίου, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Από τον ιδρυτικό τους νόμο προβλέφθηκε ότι για την αμοιβή των εργαζομένων στα λιμάνια αυτά ισχύει το καθεστώς των ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων με διαπραγμάτευση μεταξύ διοικήσεων των Α.Ε. και των σωματείων των εργαζομένων.
Από το 2011 με τους νόμους 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2015 για την αμοιβή των εργαζομένων επιβλήθηκε η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Επειδή όμως τα λιμάνια οφείλουν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλο τον χρόνο, συνεχίζει να αναγνωρίζεται η ανάγκη ύπαρξης ειδικής αμοιβής η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν2065/1992.
Κατά αυτόν τον τρόπο από το 2013 υπεγράφησαν ΣΣΕ για κάθε χρόνο με αναφορά στο ειδικό αυτό καθεστώς, καλύπτοντας επιπλέον κάποιες «μη μισθολογικές παροχές» (ειδική ένδυση, παιδικοί σταθμοί, δάνεια κ.λπ.).
Με το ίδιο περιεχόμενο των προηγούμενων χρόνων υπογράφτηκε η ΣΣΕ για το 2017 και από τον Μάρτιο του 2018, έχοντας συμφωνήσει με τις διοικήσεις των λιμανιών και με την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας, περίμεναν την υπογραφή της ΣΣΕ του 2018.
Ομως, όπως τονίζουν, η εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών για τις «μη μισθολογικές παροχές» προκάλεσε την αναβολή της υπογραφής της ΣΣΕ και δημιούργησε κενό στην εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών.
Οι συνδικαλιστές ζητούν συνάντηση με τους δύο υπουργούς.