Διάλυση του Τμήματος Ελέγχου Συναλλαγών της Εθνικής από το 2017 – Τυχαίο;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάλυση του Τμήματος Ελέγχου Συναλλαγών της Εθνικής από το 2017 – Τυχαίο;

Της Γιώτας Λαζαροπούλου*

Τη βαθιά ανησυχία τους για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ελέγχου Συναλλαγών και Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων (Fraud) της Εθνικής Τράπεζας εξέφραζαν οι…Δεν είναι τυχαία η επιλογή να απασχολούνται ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, κατά προτίμηση νεοπροσλαμβανόμενοι, σε κρίσιμους τομείς της τράπεζας. Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα δεν θα τολμήσουν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε εντολή από τα πάνω, δεν θα φέρουν αντίρρηση σε οποιαδήποτε παράβαση ηθικού, εταιρικού ή κοινωνικού κανόνα. Όταν φέρνουν αντιρρήσεις, όταν «αυθαδιάζουν» όπως έχει αναφερθεί επί λέξει από ανώτατο στέλεχος τράπεζας, απολύονται

Της Γιώτας Λαζαροπούλου*

 

Τη βαθιά ανησυχία τους για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ελέγχου Συναλλαγών και Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων (Fraud) της Εθνικής Τράπεζας εξέφραζαν οι συνάδελφοι -ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι- ήδη από το 2017. Η Υπηρεσία είχε να επιδείξει υψηλές επιδόσεις σύμφωνα με συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες, βρισκόταν στη πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και κατείχε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη! Οι συνάδελφοι, ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι (όλοι μέσω τρίτων εταιρειών, εκτός από τον προϊστάμενο) που στελέχωναν το τμήμα, κατείχαν υψηλή εξειδίκευση, με συνεχή επαγγελματική εμπειρία ακόμα και 20 χρόνων, σε έναν πολύ απαιτητικό τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Εν τούτοις, με μια απόφαση για αλλαγή του οργανογράμματος, η Υπηρεσία Ελέγχου Συναλλαγών της Διεύθυνσης Καρτών της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία μέχρι τη αποπομπή της προΐστατο η κ. Τζάκου, έπρεπε να μοιραστεί σε δύο διευθύνσεις και τρία τμήματα. Οι υπάλληλοί της μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις -ένας οδηγήθηκε σε παραίτηση- και αντικαταστάθηκαν με νέους οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για ένα μήνα και χωρίς προηγούμενη εμπειρία έπρεπε να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. Έπρεπε να αντεπεξέλθουν στην ανίχνευση της απάτης, έναν τομέα για τον οποίο υπάρχει εκτενής ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία, που είναι το αντικείμενο μελέτης πληθώρας ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η διαχείριση κινδύνου κ.ά. και απαιτεί υψηλή εξειδίκευση. Η δε λεγόμενη αναδιάρθρωση έπρεπε να λάβει χώρα εν μέσω θερινής περιόδου (Ιούλιος 2017) με τις προβλέψεις για τις αφίξεις τουριστών (και συναλλαγές καρτών ξένων τραπεζών) να ανέρχονται σε 30 εκατ.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή να απασχολούνται ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, κατά προτίμηση νεοπροσλαμβανόμενοι, σε κρίσιμους τομείς της τράπεζας. Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα δεν θα τολμήσουν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε εντολή από τα πάνω, δεν θα φέρουν αντίρρηση σε οποιαδήποτε παράβαση ηθικού, εταιρικού ή κοινωνικού κανόνα. Όταν φέρνουν αντιρρήσεις, όταν «αυθαδιάζουν» όπως έχει αναφερθεί επί λέξει από ανώτατο στέλεχος τράπεζας, απολύονται. Εργαζόμενοι που λόγω της εργασιακής τους σχέσης είναι απολύτως ευάλωτοι σε πιέσεις είναι χρήσιμοι για να υποστηρίζουν έναν σχεδιασμό που στόχο έχει κάθε άλλο παρά την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Σταθερή εργασιακή σχέση

 

Οι τράπεζες βρίσκονται στο κέντρο της οικονομίας, οι εργαζόμενοι σε αυτές χειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, διεκπεραιώνουν διαδικασίες και εκτελούν ελέγχους που, όπως φαίνεται από τη υπόθεση συναλλαγών Κινέζων μέσω POS Εθνικής, επηρεάζουν όχι μόνο την ίδια την τράπεζα, αλλά ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ολόκληρη την οικονομία και την συνολική εικόνα της χώρας. Το λιγότερο που θα έπρεπε να έχουν είναι σταθερή εργασιακή σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοι αντιστέκονται, φέρνουν αντιρρήσεις, οργανώνουν ακόμα και απεργίες, που όμως αμέσως χαρακτηρίζονται παράνομες. Έρχονται αντιμέτωποι με απεργοσπαστικούς και διασπαστικούς μηχανισμούς: καλοθελητές που υποστηρίζουν το status quo όποιο και αν είναι αυτό. Υψώνουν τη φωνή τους και διαμαρτύρονται όχι μόνο υπερασπιζόμενοι τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα αλλά με βαθιά αγωνία για τα προβλήματα όλων των συμπολιτών μας, για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας και εν τέλει το μέλλον των ίδιων των τραπεζών.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι» διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι στρατηγικούς κακοπληρωτές και ανθρώπους άνεργους, άστεγους και άρρωστους. Σε επιστολές τους προς τη διοίκηση και τους αντιπροσώπους του ΤΧΣ ζητούσαν εξηγήσεις για τις εξωτερικές αναθέσεις έργων των τραπεζών και τις ελλείψεις στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

«Η Τζάκου πάει για σκι στην Ελβετία κι εμάς μας περιμένει η φτώχεια και ανεργία» ακούστηκε στη 48ωρη απεργία του ΣΥΔΑΠΤΤ (Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα) στις 9.6.2018 και 12.6.2017. Δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά η κραυγή αγωνίας συναδέλφων που βλέπουν ότι οι παλιές σχέσεις συναλλαγής και συνδιαλλαγής διατηρούνται και δεν θα αλλάξουν οικειοθελώς.

 

* Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΤΕ – πρώην Εθνοdata

Πηγή: Αυγή