ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Έχουμε αναφερθεί με πολλές ανακοινώσεις μας στο παρελθόν στις άστοχες και χωρίς επιχειρηματική σκοπιμότητα ενέργειες του management της Τράπεζας, ενέργειες που φαίνεται να οδηγούν την Εθνική Τράπεζα στο να χάνει τα διαχρονικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δυστυχώς τα ίδια είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και σήμερα.
Με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, τη συρρίκνωση του Δικτύου, σειρά αποφάσεων που μόνο παραγωγικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αλλά και ζητήματα εργασιακών σχέσεων, θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν είναι πολύ αργά για όλους.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
- Αποτελέσματα εξαμήνου – πορεία Τράπεζας- ρόλος ΤΧΣ
Η Τράπεζα με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, από τις άλλες 3 συστημικές τράπεζες,είναι η τελευταία σε επιτοκιακά έσοδα. Ακόμη και τα αναιμικά κέρδη (50 εκ.) που εμφανίζονται, οφείλονται σε μείωση των προβλέψεων κατά 156 εκ. Ταυτόχρονα παραμένει προβληματική και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά όταν αυτή στηρίζεται σε διαγραφές λόγω πωλήσεων πακέτων προβληματικών δανείων. Αυτό βέβαια επιφέρει, εκτός των άλλων επιπτώσεων, αύξηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου λόγω ανακτήσεων προβλέψεων.
Την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοι στο Δίκτυο εξωθούνται καθημερινά με τρόπο ανοίκειο στο να προωθούν ασφαλιστικά προϊόντα και οτιδήποτε άλλο μη παραγωγικό, αντί της στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της παροχής ρευστότητας στην υγιή επιχειρηματικότητα. Και όταν με κόπο στέλνουν και κάποιο αίτημα δανείου, αυτό 9 στις 10 φορές απορρίπτεται από τα χρηματοδοτικά κέντρα. Έτσι το ενεργητικό της Τράπεζας μειώνεται συνεχώς, με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται.
Αναρωτιόμαστε και πρέπει επιτέλους να δοθεί απάντηση, στο αν πρόκειται για ανικανότητα ή υλοποίηση κάποιου στρατηγικού σχεδίου, που ξεκίνησε από την προηγούμενη Διοίκηση και συνεχίζεται, το οποίο μόνο καλό για την Τράπεζα και τους εργαζόμενους δεν είναι. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα.
Και εδώ οι ευθύνες των εποπτικών αρχών είναι τεράστιες. Θα πρέπει επιτέλους και στο συνδικαλιστικό κίνημα να ξεκινήσει μια συζήτηση που να λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Όλα καλώς καμωμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος; Όλα καλώς καμωμένα με το ΤΧΣ; Ο ιδρυτικός νόμος του ΤΧΣ, Ν. 3864/2010, παρά τις όποιες τροποποιήσεις του, με τελευταία αυτή του περασμένου Ιουνίου, δημιούργησε μια σειρά στρεβλώσεων στη λειτουργία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο κατακλύστηκε από στελέχη που μας ήρθαν από την… Εσπερία έναντι αδρών αμοιβών, προκειμένου υποτίθεται να επιβάλουν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, «υπερασπιζόμενοι» την ανεξαρτησία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ακόμα χειρότερα, το Ελληνικό Δημόσιο, αν και κατείχε το υψηλότερο ποσοστό μετοχών στις τράπεζες –λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων από χρήματα που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός– και συνεχίζει να το κατέχει στην ΕΤΕ, στην πραγματικότητα δεν έχει φωνή. Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η απουσία αναλογικότητας μελών διοικητικών συμβουλίων και ποσοστού μετοχών!
Κι εδώ υπεισέρχεται και η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης, αυτές τις στρεβλώσεις να τις διορθώσει με την πίεση και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ως πότε θα αφήνεται ανεξέλεγκτη μια στρεβλή πρακτική από τραπεζικά στελέχη νασυνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα στενό επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι στο σύνολο της κοινωνίας; Άραγε πως θα έρθει η επιδιωκόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, όταν η όποια ρευστότητα συνεχίζεται να διοχετεύεται, σε ένα στενό επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι στην πραγματική οικονομία; Και πως θα δοθεί λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όταν γίνονται μεροληπτικές διευθετήσεις σε ημέτερους; Και μάλιστα όταν αυτοί δεν ικανοποιούνται, να βγάζουν «θωρακισμένα πρωτοσέλιδα», που πάντως δεν περιποιούν τιμή στο διοικητικό σχήμα του ιστορικότερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας…
- Δίκτυο καταστημάτων ή τρομοκρατημένων στελεχών; Αυστηροποίηση καταγραφής υπερωριών
Θα θέλαμε πραγματικά να μην ισχύουν αυτά που μαθαίνουμε για τις πιέσεις προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Δικτύου, αλλά είναι πολλά για να μην είναι αληθινά. Η σχέση του Δικτύου με το management της τράπεζας έχει περάσει πλέον από το στάδιο της αμφίδρομης σχέσης και συνεργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στο στάδιο των απειλών για απολύσεις, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Να κάνουμε καθαρό σε όσους χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, ότι θα μας βρουν απέναντι τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Να επαναλάβουμε την ανάγκη για προσλήψεις στο Δίκτυο και την ανάγκη τήρησης του ωραρίου. Η αυστηροποίηση του τρόπου καταγραφής και παρακολούθησης των υπερωριών, με υπουργική απόφαση Αχτσιόγλου προς ενεργοποίηση των όσων προβλέπονται στο Ν. 4488/17, έχει ήδη επιφέρει βελτίωση στην καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων, που πλέον σχολάνε στην ώρα τους! Η Τράπεζα σε μεγάλο ποσοστό έχει προσαρμοστεί στο ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά και όπου αυτό δε συμβαίνει, ως ΣΥΕΤΕ οφείλουμε να παρέμβουμε: Να σταματήσουν άμεσα οι «αλχημείες» με το ωράριο, ώστε να ξεπερνιέται η αυστηροποίηση στη δήλωση των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, γιατί και καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων είναι και της εργατικής νομοθεσίας. Οι υπερωρίες, όταν γίνονται, δεν πρέπει να «κρύβονται» αλλά να πληρώνονται! Ήδη τις προηγούμενες ημέρες Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώςπαρέμεινε επί 3ήμερο κλειστό, έπειτα από την κλήση του σωματείου ΣΕΥΤΠΕ στην Επιθεώρηση Εργασίας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Νόμου 4488/17 προβλέπεται «προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας». Εικάζουμε ότι κανένα στέλεχος, μικρό ή μεγάλο, δεν θα διακινδύνευε να διασύρει την Εθνική Τράπεζα με αυτό τον τρόπο εξαιτίας «υπερβάλλοντος ζήλου»! Το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η διαχείριση των αρμόδιων φορέων είναι στο επίπεδο εκείνο που δεν ευνοούν πλέον την ασυδοσία στην πιστή τήρηση του ωραρίου! Στο χέρι όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και το πλαίσιο και τους φορείς.
- Οργανόγραμμα – κάλυψη οργανικών θέσεων από ειδικούς συνεργάτες
Μετά τις εξαγγελίες του προηγούμενου Διευθύνοντα, περί της ανάγκης συρρίκνωσης του οργανογράμματος για την εξοικονόμηση πόρων και προς όφελος της ευελιξίας στη διοίκηση, το μόνο που είδαμε ήταν το «ανακάτεμα» χωρίς ουσία και επιχειρηματικό σχέδιο, αφού το οργανόγραμμα της Τράπεζας συνεχίζει να είναι αντεστραμμένη πυραμίδα. Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό όταν μόνο μετά από λίγο διάστημα Δ/νσεις που έκλεισαν ανοίγουν πάλι ή δημιουργούνται καινούριες. Εκτός από προχειρότητα στο σχέδιο φαίνεται και η προχειρότητα στο βόλεμα των ημετέρων, (golden boysκαι όχι μόνο), αφού κάποιους τους ξέχασαν και προσπαθούν με αλχημείες να τους βολέψουν!!!
Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η κάλυψη οργανικών θέσεων από ειδικούς συνεργάτες, καταστρατηγεί τον Κανονισμό Εργασίας και μπαίνει εμπόδιο στην εξέλιξη των στελεχών της Τράπεζας. Περιμένουμε ακόμα από τη νέα ηγεσία του ΣΥΕΤΕ να προχωρήσει στην καταγγελία για αυτό το θέμα στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Ανοίγουμε την ατζέντα για τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση 2019 – 2022
Στην προηγούμενη διαδικασία υπογραφής της ΕΣΣΕ 2016-2019, είχαμε από πολύ νωρίς πει ότι εκτός από το διεκδικητικό πλαίσιο, πρέπει να έχουμε παράλληλα και το αγωνιστικό συνδικαλιστικό πλαίσιο εκείνο, που θα κάνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα πιο ισχυρή. Δικαιωθήκαμε όταν επίσης λέγαμε, από νωρίς να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για να μην πάμε με την πλάτη στον τοίχο και στο τέλος εκβιαζόμενοι. Τρία χρόνια μετά, σε μια περίοδο που η εθνική οικονομία και οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι αντιστρέφεται το υφεσιακό σπιράλ, που η ανεργία αποκλιμακώνεται, που έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, που η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αυστηροποίηση του πλαισίου για την υποδηλωμένη εργασία μας δίνουν επιπλέον εργαλεία, αποτελεί μονόδρομο να παλέψουμε για μια νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση που θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τα δικαιώματά μας. Βασικός στόχος μας πρέπει να είναι, η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της μνημονιακής περιόδου (κουτί και τριετίες), καθώς επίσης και η άμεση λύση για τα δάνεια προσωπικού με την υλοποίηση της πρότασής μας, για εφαρμογή του προγράμματος freeze & split.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ως ΔΑΣ δεν θα κουραστούμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Ως ΔΑΣ, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά τη βούλησή μας, καταθέτοντας όλες τις δυνάμεις μας και με οδηγό μας ένα συνδικαλισμό βάσης διεκδικητικό και αγωνιστικό, να παλέψουμε για να επανέλθει η εργασιακή κανονικότητα στην Εθνική Τράπεζα και να διατηρηθεί το διαχρονικά κοινωνικό της πρόσωπο.
Υ.Γ: Είχαμε αναφερθεί στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας για τις αδικίες (ένταξη σε χαμηλότερη βαθμίδα, μη απόδοση κλιμακίων με παρερμηνείες του κανονισμού κλπ) που υπέστησαν συνάδελφοι από την ένταξή τους ή τη μετάπτωση, στον ενιαίο κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού. Από την μετάπτωση του ήδη ενταγμένου προσωπικού εκτός των προαναφερομένων, με έκπληξη παρατηρούμε ότι μεγάλο τμήμα συναδέλφων υπέστη μείωση αποδοχών(διατακτικές, βενζίνες κλπ) ενώ στο άρθρο 2.2 των μεταβατικών διατάξεων του νέου κανονισμού ρητά προβλέπεται ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα υποστεί μείωση αποδοχών. Έχουμε θέσει το θέμα στα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξει άμεσα αποκατάσταση, με αναδρομική ισχύ.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ
facebook.com/dasyete
Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΑΣ:
Σοφοκλέους 15, 10551, Αθήνα Τηλ: 2103349922 (19922), 2103349924 (19924)
email: dasyete@yahoo.com