Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι θα κληθούν να υποστούν άλλο ένα σκληρό και άδικο μέτρο, αυτό της εκ περιτροπής εργασίας
«Υπάρχει μια ομάδα εργαζομένων στο εργοστάσιο που αποκαλούνται άτυπα βετεράνοι. Είναι αυτοί που έχουν από 25 χρόνια και πάνω στην πλάτη, αυτοί που μόλις συμπλήρωναν 2,5 δεκαετίες έπαιρναν τιμητικά το χρυσό ρολόι για τις υπηρεσίες τους. Αυτοί, λοιπόν, έχουν ζήσει πολλά στο 19ο χλμ της Αθηνών – Κορίνθου: διαθεσιμότητες, απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων, ελαστικά ωράρια, παλιές μεθόδους παραγωγής αλλά και τελευταίας τεχνολογίας, έχοντας γυρίσει όλα τα τμήματα στην πορεία των χρόνων.
Έχουν δει συναδέλφους να χάνουν τη δουλειά τους, να χάνουν τη ζωή τους λίγο μετά τη σύνταξη, έχουν υποδεχθεί κι εκπαιδεύσει κόσμο και κοσμάκη. Μέσα από όσα έχουν βιώσει αγαπούν και ταυτόχρονα μισούν αυτό τον τόπο με τα καλά και τα στραβά του, με ξενύχτια, με ασθένειες, με κόπο και ιδρώτα, με κίνδυνο και υπευθυνότητα.
Για μια ακόμη φορά, νιώθουν προδομένοι κι απογοητευμένοι, εγκλωβισμένοι στη δίνη εγωισμών, συμφερόντων και ολιγωριών. Αξίζει σε μας και τους νεότερους συναδέλφους μια Χαλυβουργική με προοπτική, με βασικό ρόλο στον κλάδο, με επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, δεν αξίζει σε κανέναν μας η μιζέρια, η απόγνωση και η απαξίωση».
Ο Στρ. Καπετάνιος, εργαζόμενος και μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων της Χάλυβουργικής περιγράφει στο Left.gr τι αισθάνονται παλιοί και νεότεροι εργαζόμενοι μίας, κάποτε ακμαίας, επιχείρησης, η οποία σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη μίας δικαστικής ενδοοικογενειακής διαμάχης. Μίας διαμάχης η οποία πιθανότατα θα έχει και συνέχεια, στο Εφετείο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται η πρωτόδικη απόφαση.
Και, όπως ξέρουμε από τη γνωστή παροιμία για τον βάλτο με τα βουβάλια και τα βατράχια, όμηροι επί χρόνια αυτής της κατάστασης είναι οι περίπου 170 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, οι οποίοι υφίστανται την τρίμηνη διαθεσιμότητα από το 2014 και μετά, παρά τα δύο κύματα οικειοθελών αποχωρήσεων (συνολικά 350) εργαζομένων του 2013 και του 2015, «παρά τη μείωση μισθών και παρά τη μείωση του κόστους σε ρεύμα και φυσικό αέριο» (εδώ το προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr).
Τελευταίο «χτύπημα», η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής (21/9) προς τους εργαζόμενους, από την πλευρά της διοίκησης, ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (τρεις ημέρες την εβδομάδα) μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, η οποία φέρει τον τίτλο «Χαλυβουργική ώρα μηδέν», η παραπάνω απόφαση «βαραίνει 100% τον ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο», ο οποίος «κωφεύει στα καλέσματα των εργαζομένων» για επαναλειτουργία της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή διοίκηση της Χαλυβουργικής αναμένει την απάντηση των πιστωτών στο business plan που έχει καταθέσει, προσδοκώντας σε μερικό κούρεμα των χρεών της.
Ωστόσο, οι τράπεζες δεν δίνουν απάντηση, λόγω της ρευστότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης, το οποίο θα ξεκαθαρίσει όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα έχει διακόψει από τον Μάιο του 2012 την λειτουργία του χαλυβουργείου «λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων».
Αυτή τη στιγμή, η εργασία όσων έχουν απομείνει να δουλεύουν αφορά στη διαχείριση αποβλήτων τα οποία πακετάρονται και μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε τρίμηνη διαθεσιμότητα έλαβαν το επίδομα διαθεσιμότητας του ΟΑΕΔαλλά, η αβεβαιότητα για το μέλλον τους έχει κορυφωθεί και, πλέον, δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται.
«Μόνο ο κ. Αγγελόπουλος μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση για εκ περιτροπής εργασία και να δώσει λύση ώστε να ξανακαπνίσουν τα φουγάρα του εργοστασίου», προσθέτει ο κ. Καπετάνιος, τονίζοντας ότι ο μεγαλομέτοχος της ιστορικής βιομηχανίας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων της οι οποίοι, όπως προαναφέραμε, έχουν «βάλει πλάτη» σε κάθε δύσκολη στιγμή της επιχείρησης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, η επόμενη συνάντηση με τη διοίκηση έχει οριστεί για την Τρίτη 25/9 και την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των εργαζομένων ώστε να καθοριστεί η στάση τους ενώ, παράλληλα, το Σωματείο τους θα ζητήσει νέα τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.
Αναδημοσίευση από :/left.gr