Το τριήμερο «λουκέτο» που επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα της Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει την εργοδοσία, η οποία κάνει έκκληση στους εργαζόμενους να τηρούν αυστηρά το ωράριό τους
«Ζούμε μία κοσμογονία στην τράπεζα Πειραιώς μετά το λουκέτο»: έτσι περιγράφει στο Left.gr εργαζόμενος σε κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, την κατάσταση που επικρατεί μετά την πρόσφατη, τριήμερη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, την οποία διέταξε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. «Για πρώτη φορά τηρείται το ωράριο εργασίας και μάλιστα η διοίκηση προσπαθεί να επιταχύνει το κλείσιμο των ταμείων, ώστε να κλείνουν στην προβλεπόμενη ώρα», προσθέτει ο ίδιος.
Αντίστοιχες είναι οι μαρτυρίες από τουλάχιστον 5 ακόμα καταστήματα της εν λόγω τράπεζας, μία ημέρα μετά την επαναλειτουργία του καταστήματος στο οποίο μπήκε προσωρινά λουκέτο.
«Τα απόνερα του λουκέτου δεν φτάνουν μόνο σε όλο, σχεδόν, το δίκτυο καταστημάτων της Πειραιώς αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες, όπου καταγράφονται ανάλογες προτροπές προς τους υπαλλήλους», τονίζει ο ίδιος εργαζόμενος. «Πλέον, οι διοικήσεις, φαίνεται ότι απόφάσισαν να επιλέξουν το δρόμο της τήρησης της νομιμότητας», σημειώνει. «Το μείζον ζήτημα πλέον για εμάς, τους εργαζόμενους, είναι να υπάρξει συνέχεια και η εφαρμογή του ωραρίου να συνεχιστεί σε μόνιμη βάση», καταλήγει.
Απαραίτητη προϋπόθεση, θα προσθέταμε, για να γίνει αυτό, είναι η ύπαρξη και η δράση διεκδικητικών σωματείων στον κλάδο των τραπεζών. Ένα τέτοιο άλλωστε, ήταν αυτό που έκανε το αίτημα για τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. στο συγκεκριμένο αλλά και σε πολλά άλλα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς.
Πρόκειται για τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος διαμηνύει ότι θα εντείνει τις παρεμβάσεις του για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας με κάθε τρόπο:
– με συνεχείς περιοδείες κλιμακίων στους εργασιακούς χώρους,
– με παρέμβαση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τις επιμέρους Περιφερειακές Διευθύνσεις
– με εντατικοποίηση των ελέγχων από κοινού με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας,
– πραγματοποιώντας το αμέσως επόμενο διάστημα σχετική ενημερωτική εκδήλωση,
– αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Συλλόγου seytpe@yahoo.gr και facebook (ΣΕΥΤΠΕ), προκειμένου να δέχεται τις καταγγελίες, που αφορούν τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας.
Μόνιμο καθεστώς η καταστρατήγηση του ωραρίου
Και αυτό διότι, όπως αναφέρει αναλυτικά σε ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες, κυρίως όμως σε υποκαταστήματα της Τράπεζάς αυτής.
Όπως επισημαίνει το σωματείο, το μείγμα των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά:
– τη συνεχή συρρίκνωση του Δικτύου,
-τη σοβαρή υποστελέχωση των καταστημάτων, μετά και τα αλλεπάλληλα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης,
– τη συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας, καθώς και του ωραρίου συναλλαγών, με την παραμονή πελατών να θεωρείται κάτι παραπάνω από αυτονόητη μετά το πέρας του θεσμοθετημένου ωραρίου συναλλαγών,
– τα αλλεπάλληλα εβδομαδιαία «meetings», τα οποία αντί μιας ολιγόλεπτης ενημερωτικής και ουσιώδους συζήτησης εντός ωραρίου, όπως οφείλουν, καταλήγουν σε πολύωρους επαναλαμβανόμενους μονολόγους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα,
– τη μείωση του αριθμού των ταμείων, σε συνδυασμό με τις λειτουργικές διαδικασίες συμφωνίας των ΑΤΜs και APS,
– τη συνεχή πίεση για την επίτευξη ανέφικτων στόχων, οι οποίοι παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις συνεχίζουν να επιμερίζονται ως ατομικοί,
είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό.
Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για την τράπεζα στην οποία, μετά από έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. στα τέλη Απριλίου του 2017, στον οποίο βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας, επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο – «μαμούθ», ύψους 1.635.000 ευρώ.
Το σωματείο, επαναλαμβάνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί παράτυπες συμπεριφορές, οι οποίες υποσκάπτουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέραμε σε δημοσίευμα του Left.gr, και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων οι εργοδότες επιτακτικά καλούν τους εργαζόμενους να τηρούν το ωράριο εργασίας, ώστε να μην παραβιάζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλει την εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών.
Παράλληλα, όπως μας υπενθύμισε το «λουκέτο» στο κατάστημα της Πειραιώς, το άρθρο 33 του νόμου 4488/17 ορίζει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύναται να επιβάλλει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης έως τρεις ημέρες, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε διάστημα δύο ετών. Όπως ακριβώς έγινε δηλαδή στην περίπτωση που πήρε αρκετή δημοσιότητα.
To ίδιο είχε συμβεί στα τέλη του περασμένου έτους και σε κατάστημα της Alpha Bank, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες, αν και δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία μέσα από την υποδηλωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την κατάχρηση του θεσμού των εργολαβιών.
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Εργαζόμενοι στην έξοδο κινδύνου, για να αποφύγουν τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε.
Ας ελπίσουμε μετά και την τελευταία «καμπάνα», το καθεστώς αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους.
Αντί επιλόγου, υπενθυμίζουμε σε όσους ενδεχομένως το αγνοούν ή ηθελημένα κάνουν πως το αγνοούν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών (2002 – 2003), που ισχύει και δεσμεύει τις Τράπεζες, πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (7,5 ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη και 7 ώρες την Παρασκευή) προβλέπεται συγκεκριμένο ωράριο συναλλαγών:
Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη: 8.00 – 14.30
Παρασκευή: 8.00 – 14.00.
Πηγη:http://left.gr/news/zoyme-mia-kosmogonia-stin-trapeza-peiraios-meta-loyketo