Με αφορμή την κινητοποίηση των συνδικάτων το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, είναι ώρα να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την επόμενη περίοδο. Έχει έρθει η στιγμή για τους οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς και τον κόσμο της εργασίας να ανοίξουν την ατζέντα της επόμενης ημέρας με όρους, που θα ανταποκρίνονται στις επιταγές των καιρών και τα κρίσιμα επίδικα της συγκυρίας.
Είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να σταθούν απέναντι στις πρακτικές, τις πολιτικές και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην χρεοκοπία και το Μνημόνιο.
Να σταθούν απέναντι στις δυνάμεις της διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές τους και τη κατασπατάληση σε φαραωνικά έργα, του πλούτου, που παρήγαγαν τα εργαζόμενα στρώματα
Να σταθούν απέναντι στους κομματικούς σχηματισμούς και τα πρόσωπα που ενθάρρυναν τη μεγάλη, αλλά και τη «μικρομεσαία» διαφθορά, και χρησιμοποίησαν το Δημόσιο, ως το εργαλείο του πελατειακού συστήματος.
Να σταθούν απέναντι σε όλους αυτούς, που αφού έκαναν όλα τα παραπάνω, στοχοποίησαν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους της χρεοκοπίας, διαλύοντας τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή.
Η νέα περίοδος που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Μνημονίου είναι σίγουρο πως δεν ολοκληρώνει και τις περιοριστικές πολιτικές. Τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, η μεταμνημονιακή επιτήρηση, και κυρίως η απειλητική σκιά των «αγορών» φροντίζουν να υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα της συνεχούς πάλης των εργαζόμενων για την ουσιαστική πολιτική αλλαγή, προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων της εργασίας.
Σε αυτό το περίπλοκο και ασφαλώς περιοριστικό περιβάλλον, οι δυνάμεις της εργασίας, οφείλουν να αγωνιστούν για να διευρύνουν τα πεδία άσκησης πολιτικής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συλλογικών και εν γένει δημοκρατικών κατακτήσεων.
Κυρίως όμως να σταθούν απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, που σε κάθε ευκαιρία προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης.
Να σταθούν απέναντι σε αυτούς που θεωρούν τις ιδέες της Αριστεράς, την χειραφέτηση, την διεκδίκηση, τον αγώνα δηλαδή, ως «ελαττωματικές» αναζητώντας τρόπους «θεσμικής» αποτροπής τους, έτσι ώστε να μην αφαιρεθεί ποτέ η διακυβέρνηση, από αυτούς, που θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους «ιδιοκτήτες της χώρας».
Να σταθούν απέναντι σε πατριδοκάπηλους πολιτικούς, την μισαλλοδοξία και τον εθνικιστικό παροξυσμό, τις ναζιστικές συμμορίες και τον ρατσισμό.
Μας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα καινούριο μέτωπο, που όχι μόνο θα αναδεικνύει την αλληλεγγύη, την διαφάνεια και την αξιοκρατία, αλλά οφείλει να υπερασπιστεί και το μείζον αγαθό της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, κάτι που για πολλούς φαίνεται να είναι ενοχλητικό και ελαττωματικό.
Στη νέα δύσκολη μεταμνημονιακή πραγματικότητα οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αναδείξουμε, ότι το πρόβλημα δεν ήταν, μόνο η αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους αλλά και η αναδιανομή εξουσίας με τους ίδιους όρους.
Στη νέα περίοδο οφείλουμε μέσα από τα συνδικάτα να βάλουμε τέλος στην διαδικασία της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που αποτέλεσε κεντρικό κοινωνικό πρόβλημα αλλά παράλληλα και τη βάση για να αναπτυχθούν μια σειρά από αντιστάσεις.
Γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από την τραυματική πολλές φορές εμπειρία του παρελθόντος, ότι δεν αρκούν μικρές περιστασιακές νίκες, που πολλές φορές αποτελούν τμήματα μιας ευρύτερης ήττας για να αποκτήσει ο αγώνας και η κοινή δράση στοιχεία καθολικής επικράτησης.
Για να αποκτήσει νόημα ο αγώνας μας πρέπει πρώτα απ’ όλα να στηρίζεται σε νέους όρους και νέες παραδοχές.
Στρατηγικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η ανατροπή της βίαιης αναδιανομής, που έχει συντελεστεί σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Γνωρίζουμε, ότι δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε πιστεύουμε σε θαυματοποιούς. Είναι όμως σίγουρο, ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, της αντίστροφης δηλαδή αναδιανομής πλούτου και εξουσίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου εργατικού κινήματος, που θα κρατήσει όλα τα θετικά από την προηγούμενη περίοδο και θα δημιουργήσει τις νέες συνθήκες οργάνωσης των εργαζομένων από τα κάτω με ελευθερία και δημοκρατία με κοινή πολιτική και συνδικαλιστική συνείδηση.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση με αφορμή το συλλαλητήριο της 8ης Σεπτέμβρη είναι ώρα να ξαναβάλουμε στον δημόσιο διάλογο ένα πλαίσιο αιτημάτων, που θα περιλαμβάνει για τον Δημόσιο τομέα
- Άμεσες και μαζικές προσλήψεις σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και κοινωνικής ανταπόδοσης (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση). Οι προσλήψεις με λόγο 1:1 δεν επαρκούν πλέον για να καλυφτούν τα δραματικά κενά που υπάρχουν
- Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, και μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
- Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις με μισθολογικό και θεσμικό χαρακτήρα
- Επαναφορά των συντάξεων σε ικανοποιητικά επίπεδα που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των συνταξιούχων, καμιά επιπλέον μείωση σε κύρια ή επικουρική σύνταξη
- Να μην μειωθεί το όριο του αφορολόγητου, αντίθετα να επανέλθει στα 12.000 ευρώ
- Σταδιακή αύξηση των μισθών στα προ Μνημονίου επίπεδα, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Ρύθμιση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όλων των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στους σημερινούς μισθούς και την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δανειολήπτες
- Καμία περικοπή στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επέκτασή του και σε άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, απόδοσή του και στους συμβασιούχους συναδέλφους
- Κατάργηση της τροπολογίας που συνδέει την αξιολόγηση με τη συμμετοχή στις κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης
- Πλήρης ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημιουργία ενός νέου εργατικού μετώπου μέσα στα συνδικάτα.
Ξαναζωντανεύουμε το συλλογικό όραμα για ανάπτυξη με διαφάνεια κοινωνική ανταπόδοση και δημοκρατία
Συμμετέχουμε όλοι μας ενεργά και δυναμικά στο συλλαλητήριο το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6.00 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη