Ως «αναγκαία προϋπόθεση» για την αξιοπρέπεια των πολιτών και ως «αλληλεγγύη της κοινωνίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, το επίδομα των 360 ευρώ που έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικες
Ως «αναγκαία προϋπόθεση» για την αξιοπρέπεια των πολιτών και ως «αλληλεγγύη της κοινωνίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, το επίδομα των 360 ευρώ, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικες, όπως ορίζει εγκύκλιος, που υπεγράφη από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. Οπως πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», το επίδομα αυτό θα επιτρέψει σε όλους να έχουν διασφαλισμένο έναν χώρο για να ζουν με αξιοπρέπεια.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 83ης ΔΕΘ που πραγματοποίησε στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός με ρώτησε εάν είμαι αισιόδοξος και του απάντησα ότι υπό προϋποθέσεις μπορώ να είμαι αισιόδοξος». «Αυτό που του ζήτησα είναι με σοβαρότητα και όσο γίνεται μεγαλύτερη σύμπνοια και συναίνεση του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών φορέων, να διεκδικήσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «ναι μεν έχουμε βγει από τη δανειακή σύμβαση ωστόσο υπάρχουν δεσμεύσεις για το μέλλον».
Μάλιστα αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η μεγάλη επιχείρηση της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αποτελέσει και ατμομηχανή για την ανάπτυξη της περιοχής» και ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, «είπε ότι θα έχουμε εξέλιξη και στη “Hellenic Steel”, που σημαίνει ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η επαναλειτουργία της».
Σχολιάζοντας δε το επίδομα των 360 ευρώ, ανέφερε ότι «είναι αναγκαία προϋπόθεση, είναι αλληλεγγύη της κοινωνίας και θα πρέπει να γίνει όχι στη μορφή του επιδόματος, αλλά σε παγιωμένη κατάσταση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς, έστω και ανασφάλιστος, ο οποίος να μην παίρνει έστω και ένα στοιχειώδες ποσό, που θα του επιτρέπει να έχει διασφαλισμένο έναν χώρο για να ζει με αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι «όλο το πλέγμα της υπερφορολόγηση; είναι ένα παράγοντας αντιαναπτυξιακός» και ότι υπάρχει μια έρευνα του 2014, την οποία ανέφερε στο πρωθυπουργό, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία αναφέρει ότι «εάν “πέσουν” 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της οικονομίας θα δημιουργηθούν περίπου 160.000 πάγιες θέσεις εργασίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα στην οικονομία, δεν θα μειωθεί μόνο η ανεργία».
«Είμαστε υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της φορολόγησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν όλοι» είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κάποιοι να μην πληρώνουν και οι υπόλοιποι να πληρώνουν γι’ αυτούς. Θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και στη φορολόγηση και στα ένσημα κατά το πρότυπο των οικοδομικών ενσήμων».
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ