αναδημοσίευση απο: news247.gr
Τις δυνατότητες δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς από τους εργαζομένους τους αφερέγγυων επιχειρήσεων, με σκοπό, μεταξύ άλλων τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι εξής παράμετροι:
βοήθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων
στήριξη της τοπικής κοινωνίας δια της αποφυγής εκτοπισμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους
αντιστροφή του φαινομένου ντόμινο στους προμηθευτές των προβληματικών επιχειρήσεων στα πρόθυρα της πτώχευσης (failing companies)
επανεκκίνηση επιχειρήσεων προκειμένου να εξυγιανθούν και πάλι
Η Ελλάδα κατά το τρέχον διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δριμεία κοινωνικοοικονομική κρίση, έχοντας σημειώσει ποσοστό 27% μείωση στο ΑΕΠ της, 18% μείωση στον αριθμό των μικρομεσαίων (ΜΜΕ) και μεγάλων επιχειρήσεων και ένα εκατομμύριο ανέργους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η εξαγορά επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ως μια αντανακλαστική στρατηγική των εργαζομένων με στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας τους, όταν αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με την (οικονομική) κατάρρευση του εργοδότη τους, λόγω οικονομικών κρίσεων και αναδιαρθρώσεων στον βιομηχανικό κλάδο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει τις δουλειές των εργαζομένων και τα εξ αυτών απορρέοντα δικαιώματά τους, να αντιστρέψει την πτώχευση των επιχειρήσεων, να ενισχύσει την ανάκαμψή τους και να συμβάλλει, έτσι, εποικοδομητικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η εξαγορά επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους μπορεί να συμβεί ακόμα και σε περιπτώσεις υγιών εταιριών.
Την Τρίτη 12/12 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαγοράς από τους εργαζομένους τους αφερέγγυων ή/και πτωχευμένων εταιριών στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ιδίως μέσω των συνεταιρισμών εργαζομένων μια νομική μορφή που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ν.4430/2016 “για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία”. Το εργαστήριο εξέτασε την εξαγορά αφερέγγυων εταιριών από τους εργαζομένους τους εντός του πλαισίου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Δομήθηκε έτσι ώστε να προσφέρει μια καλή κατανόηση του θέματος μέσα από τη διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας και των πολιτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών, παρουσιάσεις καλών πρακτικών άλλων χωρών της ΕΕ.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να παράσχει την απαραίτητη εκείνη γνώση που θα δώσει τη δυνατότητα στους σχετικούς παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικής στην Ελλάδα να προσεγγίσουν την εξαγορά αφερέγγυων εταιριών από τους εργαζομένους τους στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο. με τρόπο που θα διευκολύνει την επιτυχημένη εφαρμογή τέτοιων εγχειρημάτων. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα αποτελέσουν τη βάση εργασίας για την επικείμενη διοργάνωση του πολιτικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 σχετικά με το κατάλληλο μοντέλο εξαγοράς επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους για την Ελλάδα. Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι οι ακόλουθοι:
η ανάπτυξη της εις βάθος κατανόησης της προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας, των εξαγορών επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους και του ισχύοντος πλαισίου της Κ.ΑΛ.Ο. στην ΕΕ, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ισπανία.
η διερεύνηση του πώς μπορεί να θεσπισθεί η εξαγορά επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο. μέσα από την παρουσίαση καλών πρακτικών εξαγοράς από τους εργαζομένους τους προβληματικών, αφερέγγυων και πτωχευμένων εταιριών στην Ιταλία και την Ισπανία, εντός του πλαισίου της Κ.ΑΛ.Ο. και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
ο εντοπισμός των κύριων εμποδίων και των βασικών παραγόντων για ένα επιτυχημένο μοντέλο εξαγοράς επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους στην Ελλάδα.