Μετά την προχθεσινή άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση στον Πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εργαζομένων στη ΣΕΠ, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά. Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου εργατικών σωματείων που καταδικάζουν και στέκονται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στης ΣΕΠ (Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της COSCO).
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα:
“Πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής ενημέρωσης του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ έλαβαν χώρα γεγονότα που δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ο Πρόεδρος του σωματείου, ευτυχώς χωρίς άλλη συνέχεια. Ως ΟΜΥΛΕ εκφράζοντας τους εργαζόμενους στα λιμάνια της χώρας, καταδικάζουμε τα γεγονότα αυτά και κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι οι τραμπουκισμοί σε χώρους εργασίας μας βρίσκουν αντίθετους. Μαζί με όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα αντιδράσουμε ώστε πρακτικές τέτοιου είδους να σταματήσουν «εν τη γενέσει τους». Με την ευκαιρία θέλουμε να επισημάνουμε ότι «όπου ανθούν» πρακτικές αρρύθμιστης εργασίας, με εργολαβίες – υπεργολαβίες και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, αυτά συμβαίνουν, όπως πολλές φορές έχουμε προβλέψει. Η λύση για όλα αυτά είναι οι ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και ΣΣΕ, όπως οι συνάδελφοι της ΣΕΠ διεκδικούν. Είναι ανάγκη σύντομα μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι θεσμικές τομές, όπως απαιτείται, με στόχο να υπάρξει ομαλό και σύγχρονο καθεστώς στης εργασία των συναδέλφων της ΣΕΠ.
Καλούμε την εργοδοσία της ΣΕΠ να αντιληφθεί ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να εξελιχθεί μια εταιρεία είναι οι ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις. Καλούμε τέλος την Κυβέρνηση να παρέμβει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της.
Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ σε σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει:
Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ καταδικάζει απερίφραστα τη θρασύδειλη επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής στο χώρο δουλειάς, δηλ. της ΣΕΠ-COSCO, την Τρίτη 14.8.18 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ΣΣΕ. Οι συνάδελφοι της ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλουν ότι η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είχε αυτουργό έναν Επόπτη Ασφαλείας (!!!) ο οποίος επιτέθηκε πισώπλατα στον συνάδελφο τραυματίζοντας τον και μετά τράπηκε σε φυγή. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι καταγγελίες από συναδέλφους στη ΣΕΠ-COSCO ότι τις τελευταίες μέρες άρχισαν να διακινούνται από Επόπτες Εργασίας αιτήσεις μελών για ένα νέο σωματείο με έντονες προτροπές από τους προϊσταμένους να εγγραφούν σε αυτό οι εργαζόμενοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το σωματείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στους χώρους δουλειάς, θα πραγματοποιούσε την πρώτη του Γενική Συνέλευση στις 10 Αυγούστου και θα γινόταν οι αρχαιρεσίες από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου!!!
Αυτά είναι νοσηρά και καταδικαστέα φαινόμενα που γυρνούν τον τόπο μας και τους εργαζόμενους πολλές δεκαετίες πίσω. Οφείλουμε να καυτηριάσουμε ότι οι πρακτικές των πολλαπλών εργολαβιών που ξεκίνησαν από το 2010 στο λιμάνι του Πειραιά έχουν δημιουργήσει αυτά τα πρωτόγνωρα περιστατικά και δυστυχώς δικαιώνουν τις καταγγελίες που έκανε η Ένωση μας και όλα τα σωματεία στον ΟΛΠ τα τελευταία χρόνια. Οι «ιθύνοντες νόες» που δημιούργησαν αυτό το τοπίο οφείλουν να επανεκτιμήσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δώσουν λύσεις που θα είναι στην κατεύθυνση του τερματισμού των παρασιτικών εργολαβιών, στην εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος με σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ- COSCO.
Οι τραμπουκισμοί και τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν αρμόζουν για τους εργαζόμενους του Πειραιά αλλά θ’αντιμετωπιστούν συντεταγμένα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης μας. Τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας θα πρέπει ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν έμπρακτα το μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά και τιμωρούνται σύμφωνα με το Νόμο.
Η ΣΕΠ-COSCO θα πρέπει με σοβαρότητα να δει συνολικά πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο χώρο ευθύνης της για τους εργαζόμενους, να ελέγξει αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται, να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που καταγγέλλουν οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που έχει ως ουσιαστικός εργοδότης.