H ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη 24ωρη απεργία από την ίδρυση της, πριν από 33 χρόνια. Καταμεσής της περιόδου των καλοκαιρινών αδειών η απεργία αφορά τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 420 πτήσεις ακυρώθηκαν και 60.000 επιβάτες επηρεάζονται. Με την απεργιακή κινητοποίηση οι πιλότοι ζητούν καλύτερες απολαβές καθώς και συνθήκες εργασίας.
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις της Ryanair ακυρώθηκαν να ζητήσουν αποζημίωση ύψους 250 ευρώ (για ταξίδια μέχρι 1.500 χιλιόμετρα) ή 400 ευρώ (για μακρύτερα ταξίδια). Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία επιμένει ότι το 85% των πτήσεών της θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ χαρακτήρισε την απεργία «ανώφελη.»
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent η Ryanair οφείλει να αγοράσει εισιτήρια σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο, ώστε να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.
Βελγική ένωση καταναλωτών, η Test Achats, είπε πως στα τέλη Αυγούστου θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μπροστά στην άρνηση της εταιρίας να αποζημιώσει τους επιβάτες.
«Η εταιρία επικαλείται έκτακτες συνθήκες ενώ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σαφώς πως μια εσωτερική απεργία στην εταιρία δεν αιτιολογεί τη μη καταβολή αποζημιώσεων στους επιβάτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Test Achats.
Συνδικάτα: «Επισφαλή συμβόλαια εργασίας- κοινωνικό ντάμπινγκ»
Η εταιρία απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πληρώνει καλύτερα τους πιλότους της απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η Ryanair επιβάλλει όποτε μπορεί ιρλανδικά συμβόλαια εργασίας που είναι πιο ευέλικτα για το ιπτάμενο προσωπικό, ακόμη και αν ζουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Για να δικαιολογηθεί, η εταιρία ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος του μεταφορικού έργου της πραγματοποιείται με αεροσκάφη που είναι καταχωρημένα στην Ιρλανδία, όπου και η έδρα της.
«Η Ryanair πουλά τα εισιτήριά της στα 39 ευρώ και ταυτόχρονα έχει κέρδος. Σαφώς αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι υπάλληλοι», εκτιμά ένας άλλος εκπρόσωπος του VC, ο Γιάνις Σμιτ.
Κατά συνέπεια τα συνδικάτα απαιτούν αυξήσεις μισθών, εξομοίωση των μισθών για τους πιλότους σε ετοιμότητα και προσαρμογή των συμβολαίων εργασίας στα ισχύοντα στις χώρες διαμονής των πιλότων.
Με την κρίση τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν σοβαρό πρόβλημα στο πρόγραμμα των πιλότων οδήγησε σε ακυρώσεις που αφορούσαν 20.000 πτήσεις, η Ryanair αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα συνδικάτα, την ύπαρξη των οποίων αρνείτο μέχρι τότε.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε αεροδρόμια
Περίπου 20 πιλότοι της εταιρίας έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό που έγραφαν «Η Ryanair απεργεί» ή ακόμη «Σεβαστείτε μας».
«Η Ryanair είναι η μοναδική πολυεθνική στο Βέλγιο που δεν σέβεται τους βελγικούς νόμους και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο Ντιντιέ Λέμπε, εκπρόσωπος της ένωσης ACV-CSS, στα αιτήματα της οποία περιλαμβάνεται η διασφάλιση της αμοιβής των πιλότων όταν είναι σε ετοιμότητα (stand by).
Οι απεργοί έλαβαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) στην οποία συμμετέχουν 90 εθνικές οργανώσεις και δέκα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
60 χιλιάδες επιβάτες έχουν επηρεαστεί μέχρι τώρα από την 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι πιλότοι της Ryanair σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Οι 40 χιλιάδες απ’ αυτούς βρίσκονται στη Γερμανία.
Η απεργία αφορά πληρώματα σε Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Όσο το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας παραμένει ανοιχτό, οι πιλότοι δεν υποχωρούν.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη διοίκηση ότι πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να νικήσουν το προσωπικό τους. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε σήμερα.”Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Δουβλίνο: η Ryanair πρέπει να αλλάξει!», λέει ο πιλότος Ίνγκολφ Σουμάχερ.
Τα πληρώματα διεκδικούν μεταξύ άλλων καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση των μισθών τους.
«Είναι άδικο ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι οι ριγμένοι, μόνο και μόνο επειδή οι επιβάτες θέλουν να πετούν φτηνά. Οπότε ναι, συμπάσχω. Είναι ενοχλητικό ότι συμβαίνει στις διακοπές αλλά αυτό είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν», τονίζει ένας επιβάτης, ο Ντάνιελ Φλάμαν.
Οι κινητοποιήσεις έχουν επίκεντρο το αεροδρόμιο του Σαρλερουά, που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα της Ryanair στο Βέλγιο, και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα
Η Ryanair προσφέρει «δύσκολο» τρόπο εξυπηρέτησης, για το Ελληνικό κοινό, καθώς δε διαθέτει γραφεία στη χώρα.
Το τηλέφωνο της Ryanair είναι το +448712460002 και στην ιστοσελίδα http://frd.ie/help/ υπάρχει η φόρμα επικοινωνίας, όπως και στο mail : customerqueries@ryanair.com
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews