Τάσος Γιαννόπουλος
OTE: Ένας «κόσμος», πολλές ταχύτητες εργαζομένων
Με αφορμή τις εν εξελίξει εκλογές στα σωματεία των περίπου 14.000 εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, ρίχνουμε φως στον «κόσμο» (όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση) της εργοδοτικής ασυδοσίας μίας από τις τρεις μεγαλύτερες Εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη χώρα μας
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη πολλά μέσα αναπαρήγαγαν το «δριμύ κατηγορώ» του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ (φωτογραφία παρακάτω) κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον τρόπο λειτουργίας της.
Ακόμα λιγότερα, όμως, ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την επίθεση του κ. Τσαμάζ στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων του ομίλου, με αφορμή το θέμα της διαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης.
Όπως ανέφερε ο CEO του ΟΤΕ «σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και ειδικότερα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, δυστυχώς οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ έχουν εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε μια ατελέσφορη διεκδίκηση (ζητούν αύξηση 11% στους μισθούς και μονιμότητα)». Προσέθεσε, πώς «αν δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση, οι εργαζόμενοι θα χάσουν πολλά επιδόματα (περίπου 30 στον αριθμό) και διεκδικήσεις, που δεν τα καλύπτει η σημερινή νομοθεσία και χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι συνδικαλιστές».
Σας θυμίζει κάτι αυτή η ρητορική; Είναι η ίδια που χρησιμοποιεί η εργοδοσία αλλά και οι νεοφιλελεύθεροι «αναλυτές» προκειμένου να καλλιεργήσουν το έδαφος για τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις»: περιστολή δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω (δηλαδή μείωση μισθών και περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων).
Τι «ξέχασε» όμως ο κ. Τσαμάζ; Όπως τονίζει στο Left.gr η Σέβη Στάικου, υποψήφια με την «Αγωνιστική Συνεργασία», με αφορμή τις εν εξελίξει εκλογές στα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ, η «αύξηση 11% στους μισθούς που αναφέρει ο CEO του ομίλου δεν είναι παρά η δική του δέσμευση και μάλιστα συμβατική του υποχρέωση, η οποία φέρει την υπογραφή του από το 2014».
Επίσης, «ο κ. Τσαμάζ οφείλει να διευκρινίζει ποιοί εργαζόμενοι λαμβάνουν αυτά τα 30 επιδόματα που ανέφερε και ποιό είναι το συνολικό κόστος» για τον όμιλο.
Όσο για την αναφορά στη μονιμότητα (γνωστό φετίχ των οπαδών της «ευελφάλειας» – για να θυμηθούμε και το newspeak των νεοφιλελεύθερων «εκσυγχρονιστών», η απαξίωση αυτού του «προνομίου»), δεν είναι παρά η συγκάλυψη των σχεδίων για ομαδικές απολύσεις. Άλλωστε μονιμότηα δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει η κ. Στάικου υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ο κόσμος των Golden boys…
Ποιους αφορούσαν όμως»οι μειώσεις που προέβλεπε η επιχειρησιακή σύμβαση του 2012; «Οι μειώσεις του 11% προβλέπονταν για το προσωπικό και μέχρι τον βαθμό του προϊσταμένου, από υποδιευθυντή και πάνω δεν έγιναν μειώσεις», εξηγεί η κ. Στάικου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργασιακό κόστος στον όμιλο ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και το 2016 κατρακύλησε στα 270 εκατομμύρια ευρώ λόγω των μειώσεων σε μισθούς – αμοιβές, σε εργατικό δυναμικό, λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας αλλά και της κατάργησης των κλιμακίων* κ.α.
Την ίδια αυτή περίοδο, το κόστος στα υψηλότερα κλιμάκια του management, στους μισθούς δηλαδή των Golden Boys και Golden Girls έχει τριπλασιαστεί. «Αυτό που ζητάμε ως εργαζόμενοι/ες είναι αύξηση του μισθολογικού κόστους με ταυτόχρονη μείωση της ψαλίδας, δηλαδή αναδιανομή υπέρ των χαμηλόμισθων και όσων έχουν υποστεί τις μειώσεις επί τόσα χρόνια» υπογραμμίζει η κ. Στάικου εκ μέρους της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος διαχωρισμός, όπως συμπληρώνει η κ. Στάικου: «είναι μεγάλη η μισθολογική διαφορά μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων. Ο κόσμος νομίζει ακόμη ότι ο ΟΤΕ είναι η χρυσοτόκος όρνιθα του δημοσίου που δίνει παχυλούς μισθούς. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι με τις εθελούσιεςς εξόδους των τελευταίων ετών έχει φύγει το, ας πούμε, καλοπληρωμένο προσωπικό και έχει αντικατασταθεί μόνο εν μέρει με νέο και “φθηνό”».
Η διοίκηση του ΟΤΕ αύξησε τα διευθυντικά στελέχη και δημιούργησε ένα τεράστιο managing group. Την ίδια στιγμή, συρρίκνωσε το ιδιόκτητο στη συντριπτική του πλειοψηφία Δίκτυο Καταστημάτων, τα οποία είχαν εκχωρηθεί δωρεάν στον ΟΤΕ από τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στις τηλεπικοινωνίες. Τα καταστήματα από 420 είναι σήμερα 113! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΤΕ της δεκαετίας του ’80 είχε πάνω από 32.000 εργαζόμενους για υπηρεσίες φωνής μόνο, ενώ σήμερα πολλαπλάσιο έργο παράγεται για σταθερό, κινητό, δεδομένα, και συνδρομητική τηλεόραση, με λιγότερους από 15.000 σε όλο τον όμιλο (και ως το 2022 αναμένεται να έχουν χαθεί εκατοντάδες ακόμα θέσεις εργασίας και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εκχώρηση έργου σε εργολάβους).
…και ο κόσμος των «ενοικιαζόμενων»
Άλλη μία, ακόμα, χαμηλότερη «ταχύτητα», ανάμεσα στις πολλές που έχει ο «κόσμος»του ΟΤΕ (σύμφωνα με το διαφημιστικό σλόγκαν), είναι αυτός των εργολαβικών εργαζόμενων: «περίπου 5.500 εργαζόμενοι/ες στην θυγατρική του ΟΤΕ, την «Cosmote e-value αλλά και σε άλλες εργολαβικές εταιρείες (σ.σ.: όπως η “Manpower”, η “Project Solution” κ.α.) κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς, σε αναξιοπρεπείς συνθήκες», επισημαίνει η κ. Στάικου.
«Πρόκειται για ανθρώπους στα call centers, στη φύλαξη, στην καθαριότητα, τεχνικούς ασφαλείας, κ.α. που ως Αγωνιστική Συνεργασία ζητάμε την πλήρη ένταξή τους στον Όμιλο. Το «ανέβασμά» τους αφορά όλη την κοινωνία, καθώς μια νίκη δική τους θα είναι πυλώνας για τους χαμηλόμισθους όλου του ιδιωτικού τομέα», προσθέτει η ίδια.
«Εταιρική Υπευθυνότητα»
Πίσω από αυτή τη λέξη και τις κοστοβόρες διαφημιστικές καμπάνιες, πολλές εταιρείες συγκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες τους σε εργασιακό, περιβαλλοντικό, φορολογικό τομέα. Και ο ΟΤΕ φαίνεται πώς δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ, υποτιμά τα εργασιακά ατυχήματα, τα οποία έχουν αυξηθεί και λόγω των μονοπρόσωπων συνεργείων, εφαρμόζει τιμωρητικά αξιολόγια**, παραβιάζει τα εργασιακά ωράρια, αδιαφορεί για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων, εντατικοποιεί την εργασία τους, συμβάλει με κάθε τρόπο στις ανισότητες μεταξύ νέων και παλιών, ανδρών – γυναικών (μόλις 35% είναι οι γυναίκες υπάλληλοι στον Όμιλο), “αορίστου χρόνου” – εργολαβικών, υπαλλήλων ΟΤΕ – υπαλλήλων Cosmote, μισθών μεταξύ των Golden Boys/Girls και του υπόλοιπου προσωπικού», υπογραμμίζει η κ. Στάικου.
«Δεν αναγνωρίζει τα πτυχία και μεταπτυχιακά μας, την ώρα που προφανώς τα αξιοποιεί, επιβραβεύει με θέσεις ευθύνης είτε τους “εκλεκτούς” από τις κραταιές παρατάξεις, είτε με στελέχη από την αγορά και υποτιμά τους/τις χιλιάδες ικανούς/ες συναδέλφους/ισσες μας», προσθέτει.
Επίσης, η διοίκηση επιδιώκει τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, προτείνει ψίχουλα για τους/ις εργαζόμενους της «Cosmote e-value» και καμία προοπτική για τους/τις εργολαβικούς. Έβαλε στο τραπέζι ως και τον επαναπροσδιορισμό αδειών, όπως της ανατροφής τέκνου κλπ., την ίδια ώρα που διαφημίζει το κοινωνικό της πρόσωπο σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης!
Είναι η κερδοφορία ηλίθιε!
Και ενώ συμβαίνουν όσα περιγράψαμε, οι οικονομικοί δείκτες του οργανισμού και τα οικονομικά αποτελέσματα κάνουν άλματα: 226 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για τον ΟΤΕ προβλέπει για το 2017 η Alpha Finance. Η κερδοφορία του δε, εν μέσω παρατεταμένης κρίσης στην αγορά τηλεπικοινωνιών ήταν και είναι σκανδαλώδης, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προτείνουν την αγορά μετοχών ΟΤΕ σε τιμή πολύ πάνω της σημερινής, το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ για την επόμενη τριετία βρίσκει χρηματοδότες στην διεθνή τραπεζική αγορά με προνομιακούς όρους. «Άρα, αύξηση κερδοφορίας, τζίρου, μερισμάτων προς μετόχους, αύξηση κερδών EBITDA», σχολιάζει η κ. Στάικου.
Εκλογές – μήνυμα για τις συντεχνιακές ηγεσίες
Στο παραπάνω φόντο, αυτές τις ημέρες διεξάγονται οι εκλογές στα σωματεία του Ομίλου ΟΤΕ για τους αντιπροσώπους των εργαζομένων στα όργανα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ-ΟΤΕ), στην Ομοσπονδία (ΟΜΕ – ΟΤΕ) και τα Εργατικά Κέντρα.
Φυσικά, αναφέρει η κ. Στάικου, «οι ευθύνες για την κατάσταση αφορούν και στις γραφειοκρατικές, συντεχνιακές ηγεσίες που αφενός μεν υποστηρίζουν τις ανισότητες ιδεολογικά, αφετέρου λειτουργούν ευκαιριακά και με ιδιοτέλεια, συναινώντας στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με αντάλλαγμα, βέβαια, τη βολική αναπαραγωγή τους σε θέσεις, απαλλαγές και προνόμια»
«Με περισσή αλαζονεία δε, αντί να παραδεχθούν τις εξακολουθητικές τους ήττες, φτιάχνουν ψηφοδέλτια σεντόνια, λες και δε γνωριζόμαστε. Λες και δεν ξέρουμε ότι η φαινομενική υπεροχή τους είναι αποτέλεσμα ακατάσχετης ρουσφετολογίας και εκβιασμών των συναδέλφων/ισσών μας», επισημαίνει.
Το πολιτικό μήνυμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι ότι ότι «η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η αύξηση της παραγωγικότητας, δε μπορεί να χτίζεται πλέον πάνω στην κατακρήμνιση της εργασίας, αντίθετα θα περάσει μέσα από τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την άρση των ανισοτήτων».
Και γι’ αυτό αγωνίζεται σε αυτές τις εκλογές με βασικά αιτήματα:
- Ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα εγγυάται την διασφάλιση των θέσεων εργασίας για παλιούς και νέους και θα δίνει σημαντικές αυξήσεις σε ΟΛΟΥΣ.
- Αξιοπρεπή μισθό, με επαναφορά του όρου 5 της ΣΣΕ του 2011 (+ 11%) που είναι ήδη υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Ομίλου ΟΤΕ. Επιπλέον μια λογική αύξηση που να ανταποκρίνεται στην συρρίκνωση που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζόμενων εξαιτίας της φορολεηλασίας των μνημονιακών χρόνων.
- Άρση κάθε μισθολογικής ή άλλης ανισότητας με την σταδιακή (εντός τριετίας) κατάργηση των εννέα νέων εισαγωγικών μισθολογικών κλιμακίων που εισήγαγε η ΣΣΕ 2015-2017 και πλήρης εξομοίωση σε άδειες, ωράριο, επιδόματα κ.λπ.
- Άμεση ένταξη στον ΟΤΕ, όλων των εργαζομένων στον όμιλο με την κατάργηση της επισφάλειας και των δουλεμπορικών. Ενιαίος κανονισμός προσωπικού, μεταθετότητας, πειθαρχικό.
- Αναγνώριση όλων των πτυχίων και μεταπτυχιακών.
- Πιστή τήρηση του συμβατικού ωραρίου και των κανονισμών Υγείας και Ασφάλειας. Δημιουργία μόνιμου παρατηρητηρίου (από ΣΕΠΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΕΥΑΕ) που θα επιβλέπει και θα αναδεικνύει τις παραβιάσεις.
- Κοινά αποδεκτό Αξιολόγιο, ως εργαλείο ατομικής βελτίωσης, ανάπτυξης και δεξιοτήτων, χωρίς τον παραλογισμό της καμπύλης Gauss, χωρίς «κατά παραγγελία» αποτελέσματα και εκδικητικές πρακτικές, χωρίς την απειλή της απόλυσης και της μισθολογικής στασιμότητας.
- Εκπαίδευση και ευκαιρίες πρόσβασης στα σεμινάρια σε όλους.
- Συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις εσωτερικές προκηρύξεις δίχως αποκλεισμούς
- Αξιοκρατικές Προσλήψεις στον ΟΤΕ, με ανοιχτούς διαγωνισμούς σε όλη την Ελληνική νεολαία και όχι μέσα από το γνωστό τρίγωνο διαπλοκής (κόμματα – εργοδοτικές και μνημονιακές παρατάξεις – διοίκηση ΟΤΕ).
- Δημιουργία αδιάβλητου & αξιοκρατικού συστήματος προαγωγών και προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης.
(από την αφίσα της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»)
*Για την κατάργηση των κλιμακίων: Τον Απρίλιο του 2013 έγινε γνωστό στους εργαζόμενους ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την Πράξη 6 του Υπουργικού Συμβούλιου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο), πάγωσε εκτός των χρονοεπιδομάτων και τα μισθολογικά τους κλιμάκια. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για αγώνες ενάντια στην παράλογη πρακτική της Διοίκησης να θεωρήσει ότι η προαγωγή στην επόμενη μισθολογική βαθμίδα έχει ως μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας.
Η Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, στην πρώτη της γνωμοδότηση στις 29 Απριλίου 2013, απάντησε ότι κακώς πάγωσαν τα μισθολογικά κλιμάκια, διότι η μισθολογική προαγωγή, δεν συνδέεται μόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με την αξιολόγηση του προσωπικού, τις πειθαρχικές ποινές, την πιθανότητα να τελεί κάποιος σε κατάσταση αργίας κλπ. Ωστόσο, σε δεύτερη επιστολή, στις 13/5/2013, επανέρχεται και παίρνει πίσω την αρχική γνωμοδότηση, την χαρακτηρίζει ως μηδέποτε γενόμενη και την ανακαλεί (!). Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
** Για το τιμωρητικο αξιολογιο: Είναι το σύστημα αξιολόγησης απόδοσης των υπαλλήλων που εφαρμόζεται και είναι άδικο στην ίδια τη σύλληψη του. Όπως εφαρμόζεται περισσότερο είναι ένα σύστημα τιμωρίας παρά κίνητρο για προσπάθεια ατομικής βελτίωσης του υπαλλήλου ενώ επίσης, αν έχεις τρεις συνεχόμενες «κακές» αξιολογήσεις μπορεί να τιμωρηθείς με μισθολογική στασιμότητα ή και να απολυθείς με διευθυντικό δικαίωμα.
πηγη :left.gr