Ορκωτοί Λογιστές: Δεν υπάρχουν τα στοιχεία για τον έλεγχο της Καμεράτα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ορκωτοί Λογιστές: Δεν υπάρχουν τα στοιχεία για τον έλεγχο της Καμεράτα

Δεν είχαν καταχωρισθεί στο λογιστικό της πρόγραμμα οι πράξεις της περιόδου από 30.06.2014 έως 31.12.2016, που ήταν εντός της περιόδου για την οποία ζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο (χρήσεις 2013-2016)

Τον άμεσο διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου διεμήνυσαν οι οκτώ μουσικοί της Καμεράτα σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι προκρίνουν ως λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια την Ορχήστρα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ανακοινώσει τη δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία σχεδιάζεται η ένταξή της ως μουσικού σχήματος και όχι ως αυτόνομου οργανισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με παράλληλη διευθέτηση των εργασιακών ζητημάτων και με την πρόθεση να ενισχυθεί οικονομικά το Μέγαρο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη διάσωση της Καμεράτα. Κυρίως όμως παρά το γεγονός ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει από πέρσι διαταχθεί και πραγματοποιείται από την εταιρεία ορκωτών λογιστών SOL εμποδίζεται αφού δεν έχουν πρόσβαση στο σύνολο του αρχείου της Ορχήστρας. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το υπουργείο πρέπει να προστρέξει στην συμβολή εισαγγελέα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά τα ακριβή χρέη της Καμεράτα.

Οι ορκωτοί λογιστές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχαν ούτε τα βιβλία (σε φυσική μορφή ή ηλεκτρονικά) ούτε τα στοιχεία και λοιπά παραστατικά που ήταν αναγκαία για τη διενέργεια του ελέγχου και επίσης ότι δεν είχαν καταχωρισθεί στο λογιστικό της πρόγραμμα οι πράξεις της περιόδου από 30.06.2014 έως 31.12.2016, που ήταν εντός της περιόδου για την οποία ζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο (χρήσεις 2013-2016). Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν επίσης ότι το αρχείο που παρέδωσε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Στάθης είχε σοβαρές ελλείψεις που δεν καθιστούν εφικτό τον έλεγχο.

«Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης και όχι μόνον» είπε ο Ηλίας Σακαλάκ στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε και η αποστολή ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου ζητείται η μεσολάβησή του «για να μην κλείσει ένας μουσικός οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση».

Παρόντος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας Γιώργου Πέτρου, του προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Παναγιώτη Δημαρά στο πάνελ αλλά και του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Νίκου Θεοχαράκη, όπως και πολλών απολυμένων συναδέλφων τους, οι μουσικοί, αφού εξέθεσαν την επιτυχημένη διαδρομή της πολυβραβευμένης και από διεθνείς φορείς Ορχήστρας, ανέφεραν ότι «από τον Απρίλιο του 2015, λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας», ενώ «το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί». Κατηγόρησαν δε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πως «παρά το γεγονός ότι είναι γνώστης της πλήρους κατάστασης και των προβλημάτων, διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημά μας, όμως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αναλυτικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του». Όταν όμως ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τη ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο και αν επιδίωξαν να μάθουν τι προβλέπει, απάντησαν: «δεν έχουμε καμία ενημέρωση, δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ εστάλη την ημέρα που εμείς ανακοινώσαμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου».

Ο Γιώργος Πέτρου από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για την ανακοίνωση του υπουργείου, «γιατί φαίνεται ότι ψάχνει λύση. Το σχέδιο προβλέπει δύο βήματα, το πρώτο την εκκαθάριση οφειλών, δεδουλευμένων κ.ά. και την ένταξη της ορχήστρας στον φυσικό της χώρο, το Μέγαρο Μουσικής». Ανέφερε επίσης ότι η Καμεράτα συνέχισε τη δραστηριότητά της μετά την παραίτηση του Δ.Σ. της το 2013, « όμως είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσουμε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρχε πόλεμος εναντίον της Καμεράτα και ο πρώην πρόεδρος της Ορχήστρας Θεόδωρος Στάθης είχε εκδιωχθεί από γραφείο πρώην υπουργού. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Ο Παναγιώτης Δημαράς σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο είπε ότι «ο κ. Στάθης έχει δώσει όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα έχει παραδώσει επί αποδείξει στο υπουργείο Πολιτισμού», ωστόσο αμφισβητήθηκε από τους απολυμένους μουσικούς. Ο έλεγχος, είπε, «παρ’ ότι έχει διαταχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν προχωρά για λόγους ανεξήγητους. Και το λέω σε όλους, ότι το υπουργείο αρνείται να διορίσει νέο Δ.Σ. Γνώμη μου είναι ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους». Όταν ρωτήθηκε αν ψεύδονται το υπουργείο και οι ορκωτοί λογιστές που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στο πλήρες αρχείο της ορχήστρας, ουσιαστικά δεν απάντησε αλλά κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν τον έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του ΜΕΟΕ που διαχειρίζεται την Καμεράτα, είπε ότι «χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές, και ίσως στο Δημόσιο. Άλλες απαιτήσεις δεν τις γνωρίζουμε. Όλες οι άλλες οφειλές είναι επίδικες».

Ερωτώμενος επίσης ποια είναι η σχέση του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής με την Ορχήστρα ανέφερε ότι «είναι ιδρυτής της Ορχήστρας, όλο αυτό το διάστημα στηρίζει οικονομικά την Καμεράτα». Όταν ρωτήθηκε επιμόνως να προσδιορίσει την οικονομική στήριξη, είπε ότι «δίνει 10.000 ευρώ τον χρόνο για διάφορους λόγους, τα όργανα είναι του συλλόγου, ουσιαστικά ο σύλλογος είναι Μέγαρο Μουσικής». Ωστόσο σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Νίκος Θεοχαράκης παρενέβη διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι έτσι, ο σύλλογος δεν είναι Μέγαρο Μουσικής, έχουν αλλάξει αυτά από το 2016. Το Μεγαρο Μουσικής είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ. Θέλει την Καμεράτα αλλά όχι με χρήματα που δεν έχει να πληρώσει». Υπογράμμισε επίσης ότι «έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις με το υπουργείο για τη Καμεράτα» και σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση επανέλαβε τη θέση του Μεγάρου, ότι δηλαδή «θέλουμε την Καμεράτα με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί το Μέγαρο με τα χρέη της ούτε να επιβαρύνει με την ένταξή της τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του». Πρόσθεσε δε ότι «την Καμεράτα τη θέλει το Μέγαρο, τη θέλει ο ελληνικός πολιτισμός, όχι ξεδοντιασμένη. Δεν μπορείς να έχεις ορχήστρα με οκτώ μουσικούς».

Ο δικηγόρος Σπύρος Παυλάτος, εκπροσωπώντας τρεις από τους απολυμένους μουσικούς που έχουν δικαιωθεί δικαστικά, είπε πως, παρ’ ότι οι απολύσεις διοικητικών υπάλληλων και μουσικών της ορχήστρας έχουν κριθεί καταχρηστικές, δεν έχουν επαναπροσληφθεί «λόγω ανυπαρξίας Δ.Σ. και προέδρου, που συνθέτουν την υπόσταση του φορέα». Ωστόσο «τα αποτελέσματα της δικαστικής απόφασης τρέχουν και δεσμεύουν τον φορέα με επιπλέον τόκους και μισθούς υπερημερίας μέχρι τον διορισμό νέου Δ.Σ.».

Οι μουσικοί της Καμεράτα δεν δέχτηκαν την πρόταση που απηύθυνε ο γ.γ. της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού την επόμενη εβδομάδα, από κοινού με τους απολυμένους συναδέλφους τους.

«Τα νούμερα μας έχουν εξοντώσει» είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Ηλίας Σακαλάκ. «Αν δεν θέλετε την Καμεράτα, κλείστε τη. Σήμερα πεινάμε. Ή δουλεύουμε εμείς οι οκτώ και κρατάμε την Ορχήστρα ή πάμε σπίτι μας».

ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Αναδημοσίευση από : avgi.gr