Πλέον, δεν μπορεί ο εργοδότης να πει «δεν παίρνεις άδεια το Καλοκαίρι, θα πάρεις μετά»
Τέλος στην δυνατότητα εργοδοτών να ισχυρίζονται στα δικαστήρια ότι είχε συναινέσει ο εργαζόμενος να μην του δοθεί θερινή άδεια έβαλε η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου, όπως εξήγησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι «ξέραμε ότι κανονικά η άδεια πρέπει να δίνεται μέσα στο χρόνο και αν δεν δοθεί έχει προσαύξηση 100%. Το κομβικό σημείο που εισάγει η απόφαση είναι ότι, ακόμη και αν συναινέσει ο εργαζόμενος, στη μεταφορά άδειας, η συναίνεση θεωρείται άκυρη (ως πιθανό προϊόν πίεσης) και ακόμη και αν επικαλεστεί αυτή τη συναίνεση ο εργοδότης, πάλι οφείλει προσαυξημένο κατά 100% τον μισθό της άδειας».
Εάν κάποιος δεν πάρει π.χ. άδεια το Καλοκαίρι, «δεν μπορεί να πάρει αυτές τις ημέρες τον επόμενο χρόνο, οφείλει ο εργοδότης να του τις δώσει προσαυξημένες κατά 100%», αντί να πάρει δλδ. ένα 15νθήμερο θα πάρει ένα μηνιάτικο.
Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «ο νόμος ορίζει πόσες ημέρες άδειας πρέπει να είναι πριν τον Σεπτέμβριο (περίπου 15 ημέρες) και πόσες μετά. Στην ουσία λέει ότι το Καλοκαίρι ο εργαζόμενος πρέπει να αναπαυθεί, για πολλούς λόγους. Άρα, δεν μπορεί ο εργοδότης να πει “δεν παίρνεις το Καλοκαίρι, θα πάρεις μετά”».
Αναδημοσίευση από : stokokkino.gr/