Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να διεξαχθεί νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας κατά την οποία, οι εργαζόμενοι της “PDServices”, θυγατρικής της Πειραιώς, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης, θα ζητήσουν τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας
Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της PDServices (PDS) πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, το πρωί της Δευτέρας 25/6. Οι εργαζόμενοι, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής αλλά και το υπό σύσταση επιχειρησιακό σωματείο, ζητούν ενημέρωση και δεσμεύσεις από την εργοδοσία για τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της PDS, θυγατρικής της τράπεζας Πειραιώς, στην “εργολαβική” εταιρεία “Icap Outsourcing Solutions” (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr).
Την ώρα της συγκέντρωσης έλαβε χώρα η τριμερής συνάντηση, παρουσία του Ανδρέα Νεφελούδη, νομικών εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς, επικαλούμενοι αναρμοδιότητα, δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας. Το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, σε 15 ημέρες, κατά την οποία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι και των τριών εργοδοτών (ICAP, PDS και τράπεζα Πειραιώς) και στην οποία θα δοθούν οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των εργαζομένων. Εν προκειμένω, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου θα ζητήσει τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή επί τα χείρω για τους εργαζόμενους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ζητούν τις εγγυήσεις της τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί ουσιαστικά τον εργοδότη τους.
Οι τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τις υποχρεώσεις της σε μισθολογικό και μη μισθολογικό εργατικό κόστος, “μεταφέρουν” εργαζόμενους σε τρίτες, “εργολαβικές” εταιρείες αλλά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εκτελούν την ίδια εργασία, χωρίς όμως τα δικαιώματα που έχουν οι συνάδελφοί τους που εργάζονται απευθείας στην τράπεζα.
Για παράδειγμα, οι συγκεκριμένοι, περίπου 300 εργαζόμενοι της “PDS”, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, εκτελούν (επί πολλά έτη ο καθένας και η καθεμιά) τραπεζικές εργασίες (πρόκειται για ταμίες, υπαλλήλους Κεντρικών Υπηρεσιών με έμφαση τα collections, εργαζόμενους στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και Τεχνικά Έργα, Εγκριτικά κέντρα, οικονομικές υπηρεσίες, κ.ά.) αλλά δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, οι αμοιβές τους είναι 40% μικρότερες (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον παροχές του τακτικού προσωπικού σε επιδόματα, κατασκηνώσεις, προγράμματα υγείας, κ.α.) και δεν έχουν καμία προστασία από απόλυση.
Όπως αναφέρουμε και στον ΦΑΚΕΛΟ του Left.gr, μία από τις εταιρείες που προβαίνει στις εικονικές αυτές εργολαβίες, για λογαριασμό των τραπεζών, είναι και η ICAP. Tο σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία αυτή, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για τους όρους της πώλησης της PDS, όπως ανέφερε στο Left.gr η πρόεδρος του σωματείου, Βασιλική Χριστοπούλου. «Η Icap είναι γνωστός “εργολάβος” για τις Τράπεζες καθώς έχει ήδη πάνω από 1.000 εργαζόμενους και, όπως φαίνεται, έχει σκοπό να επεκτείνει την επικερδή αυτή επιχείρηση», τονίζει η ίδια.
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Διοίκηση της Πειραιώς και όλες οι Διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζομένους τους και να σεβαστούν ουσιαστικά και με πράξεις όλες τις δεσμεύσεις τους για την προστασία της εργασίας και της απασχόλησης στον κλάδο». «Οι περικοπές κόστους να επιτευχθούν από τις άσκοπες λειτουργικές σπατάλες, τις υπέρογκες απολαβές συμβούλων και τα πλουσιοπάροχα πακέτα και όχι από τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους», υπογραμμίζεται επίσης ενώ το μήνυμα προς όλους/ες τους εργαζόμενους/ες στις τράπεζες είναι ότι θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεώ υτους η κατάργηση των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και η εφαρμογή της αρχής: «ίση αμοιβή για ίση εργασία».