Παραμένει η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής, η διοίκηση της οποίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, με μόνη δικαιολογία την εξοικονόμηση κόστους
«Ήδη αρκετοί συνάδελφοι αναζητούν εργασία αλλού, δεδομένου ότι η ανασφάλεια παραμένει»: Το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζομένων της Χαλυβουργικής μεταφέρει στο Left.gr μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων, λίγο μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον Ανδ. Νεφελούδη, την Δευτέρα 16/4.
Κατά τη συνάντηση αυτή, οι διοικούντες την Χαλυβουργική ανέφεραν ότι δεν κάνουν πίσω στην απόφασή τους να θέσουν σε τρίμηνη διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, κάτι που θα συμβεί για πέμπτη συνεχή χρονιά.
«Παρά τα δύο κύματα οικειοθελών αποχωρήσεων (συνολικά 350) εργαζομένων του 2013 και του 2015, παρά τη μείωση μισθών, παρά τη μείωση του κόστους σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η επιχείρηση δεν μπορεί να βρει το δρόμο για την επαναλειτουργία της, με συνέπεια κάθε έτος από το 2014 να εφαρμόζεται τρίμηνη διαθεσιμότητα στην πλειοψηφία του προσωπικού, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στους 170 εναπομείναντες εργαζόμενους και κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους», επισημαίνει ο εργαζόμενος.
Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, για όσο διαρκεί η περίοδος της διαθεσιμότητας (κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας/μία λαμβάνει το 50% του μισθού του/της), θα λαμβάνουν το επίδομα διαθεσιμότητας, το οποίο, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής όπου βρίσκεται η επιχείρηση (Θριάσιο Πεδίο), θα ισούται με το 30% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι δούλευαν υπό όρους πλήρους απασχόλησης.
Η πρωτοβουλία Νεφελούδη
Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας δεσμεύθηκε απέναντι στους εργαζόμενους ότι αυτοί θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους εργαζόμενους».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης, απευθύνεται σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, όπως , για παράδειγμα, επιχειρήσεις που συστηματικά και επί μήνες αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους.
Επίσης, θα αφορά εργαζόμενους οι οποίοι, λόγω καταχρηστικών πρακτικών από την πλευρά της εργοδοσίας, έχουν καταφύγει στο μέτρο της επίσχεσης εργασίας για να διασώσουν ότι μπορούν από τα δεδουλευμένα τους. Ακόμα, θα αφορά εργαζόμενους που ξαφνικά βρέθηκαν στην ανεργία, λόγω «λουκέτου» που μπήκε στην επιχείρηση όπου δούλευαν.
Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε περίπου 5.000 ωφελούμενους, θα παρέχει ένα ποσό κοντά στα 1.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και επίδομα για κατάρτιση, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες να αποκτήσουν μια εξειδίκευση.
Επιπλέον, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε την πρόθεση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, καλώντας εργοδοσία και εργαζόμενους σε νέα τριμερή, τον επόμενο μήνα.
«Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή των Λιπασμάτων Καβάλας, είχαμε μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί διέξοδος προς όφελος των εργαζομένων», επισημαίνει ο κ. Νεφελούδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Χαλυβουργικής αναμένει την απάντηση των πιστωτών στο business plan που έχει καταθέσει, προσδοκώντας σε μερικό κούρεμα των χρεών της.
Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα έχει διακόψει από τον Μάη του 2012 την λειτουργία του χαλυβουργείου λόγω κόστους παραγωγής και μειωμένης ζήτησης των προϊόντων.
Ήδη η επιχείρηση βαδίζει στο δεύτερο έτος μηδενικής παραγωγής κι ενώ στις αρχές του έτους είχε διαφανεί μια αισιόδοξη προοπτική για επαναλειτουργία του εργοστασίου, η αισιοδοξία αυτή αντικαταστάθηκε από έντονη ανησυχία με αφορμή δημοσιεύματα για ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ των μεγαλομετόχων της επιχείρησης, διαμάχη η οποία έχει πάρει τη δικαστική οδό για την επίλυση της.
Ως εκ τούτου, οι όποιες αποφάσεις (για παράδειγμα αν θα «μπει» νέος επενδυτής στην Χαλυβουργική) αναμένονται μετά το καλοκαίρι και εφόσον έχει λήξει η προαναφερθείσα διαμάχη.
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται όμηροι κι ανήμποροι μπροστά σε αυτήν τη νέα εξέλιξη, η οποία, πλέον, δεν αφορά σε οικονομικές παραμέτρους αλλά στο εσωτερικό ιδιοκτησιακό και, κατά κύριο λόγο, διοικητικό πρόβλημα.
Η μόνη ευχή και απαίτηση των εργαζομένων είναι να βρεθεί λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση και να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Πηγή:https://left.gr