Από: Πέγκυ Ντόκου
Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ο κ. Γεώργιος Χότζογλου, μίλησε προς την ‘δημοκρατική’ για τα αιτήματα του κλάδου και τις διεκδικήσεις που θα προτάξει για το 2025.
«Το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε το 54ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συμμετείχαν 371 σύνεδροι από 115 πρωτοβάθμια σωματεία όλης της χώρας, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΑΣΚΕ συνεργαζόμενοι) 248 ψήφοι και 13 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 105 ψήφοι και 6 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.
Αυτό, σημαίνει ότι ο αριθμός των ψηφισάντων από τα σωματεία όλης της χώρας, άγγιξε τους 37.000. Η απόφαση που ελήφθη είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, καθώς στον κλάδο εστίασης και τουρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εργαζόμενοι σε όλη την χώρα ξεπερνούν τις 500.000 (!)
Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, μιας και είναι πολύ δύσκολο έργο να τους… ανιχνεύσουμε –ειδικά στην εστίαση. Επόμενος στόχος είναι η ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της εστίασης».
Σημείο αιχμής για την ΠΟΕΕΤ παραμένει και το 2025, η διεκδίκηση της χρονικής επέκτασης αλλά και της αύξησης του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ προβληματισμό προκαλούν τα συνεχιζόμενα κενά στον τουρισμό. Παράλληλα, η φορολόγηση στα ‘φιλοδωρήματα’ τείνει να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης.
«Ενώ η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι έως 300 ευρώ θα είναι αφορολόγητο, στο ΦΕΚ δεν διευκρινίζεται πώς θα φορολογείται από τις 3.600 ευρώ και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι: εφόσον το ‘φιλοδώρημα’ αναγνωρίζεται σαν τακτική αποδοχή, οι εργαζόμενοι θα ανέβουν μισθολογική κλίμακα. Συνεπώς, ανεβαίνουν και οι παρακρατήσεις για την εφορία. Εμείς σαν ΠΟΕΕΤ είχαμε διαφωνήσει εξ αρχής. Κατόπιν, αντιπροτείναμε να φορολογείται το ποσόν άνω των 3.600 ευρώ με 10%. Γι αυτό εγκυμονούνται κίνδυνοι να χαθεί μέρος των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά, δεν με κάνουν αισιόδοξο για την βελτίωση των εργασιακών θεμάτων για το 2025.
Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας, παραμένει στους τρεις μήνες και σε ένα χαμηλό ποσό. Είναι απάνθρωπο και προκλητικό. Ενώ είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία στην Βουλή, η κυβέρνηση την απέρριψε. Έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί εδώ και καιρό, εφόσον ο τουρισμός επανήλθε δυναμικά μετά την πανδημία και φυσικά, καταγράφονται ρεκόρ στην τουριστική κίνηση.
Παραμένει όμως, ένα προσωπικό στοίχημα τόσο για μένα ως πρόεδρο όσο και για τα υπόλοιπα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΕΤ» -όπως τόνισε.
Σημειώνεται πως την ώρα που στην Ελλάδα χάνεται μεγάλο ποσό της αγοραστικής δύναμης λόγω της ακρίβειας, οι μισθοί παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, με συνέπεια στον συγκεκριμένο κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, να χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας.
«Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το ισχυρό brand name της χώρας που έχει χτιστεί εδώ και καιρό τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους εργαζόμενους.
Πρέπει να λυθούν τα ζητήματα αυτά. Να καθίσουμε όλοι και πάλι στο τραπέζι μετά τις γιορτές, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Τουρισμού, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ και ΠΟΕΕΤ να σχεδιάσουμε την επόμενη χρονιά – σεζόν προκειμένου να πορευτούμε ομαλά πριν την έναρξη της νέας σεζόν», κατέληξε ο κ. Χότζογλου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr