ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι – Η αντεργατική πολιτική στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι – Η αντεργατική πολιτική στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

23.08.2023

Το χθεσινό εργατικό ατύχημα στον ΟΛΠ με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός συναδέλφου χειριστή, ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη εργαζόμενο-θυσία στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας και της εργοδοτικής αδιαφορίας. Η αυτονόητη απαίτηση για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και απόδοση ευθυνών δεν αρκεί πλέον μετά από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί από την αρχή της χρονιάς σε όλη τη χώρα.

Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια έχει γενεσιουργό αιτία την αντεργατική πολιτική που υλοποιείται με την συνεχή αποδυνάμωση της εργατικής νομοθεσίας και τη διευκόλυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας επικαλέστηκε αμέσως μετά το ατύχημα με λιτή ανακοίνωση του ο ΟΛΠ, δηλαδή η COSCO που είναι ο μεγαλομέτοχος.  Μας λέει ότι λειτουργεί καθόλα νόμιμα αφού τηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια (διευκόλυνση της επισφάλειας και της εντατικοποίησης με εργασία σε ρεπό και υπερωρίες, εξαήμερη εργασία, ελαστικοποίηση του οκταώρου, υποβάθμιση και υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΚΕΠΕΚ και τόσες άλλες ρυθμίσεις) το οποίο αυξάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων αφήνοντας  απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων δεν στέρησαν μόνο οικονομικά μεγέθη από το δημόσιο πλούτο αλλά υποβάθμισαν τα εργατικά δικαιώματα και την ασφάλεια στην εργασία. Τα ατυχήματα στο λιμάνι του Πειραιά έχουν αυξηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ από το 2010, την ίδια περίοδο που υπάρχει αύξηση της διακίνησης φορτίου και κατακόρυφη αύξηση των κερδών των δύο μεγάλων εταιρειών ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO). Παράλληλα, παρατηρούμε αύξηση των εργολαβικών σχέσεων (μέσω outsourcing) και προσπάθεια μείωσης του τακτικού προσωπικού με σταθερές δομημένες εργασιακές σχέσεις.

Το αίτημα των εργαζομένων στον ΟΛΠ για προσλήψεις τακτικού προσωπικού και τερματισμό των εργολαβικών σχέσεων καθώς και οι καταγγελίες τους για εντατικοποίηση της εργασίας με υπερεργασία σε έναν δύσκολο επικίνδυνο κλάδο δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες για τα εργατικά ατυχήματα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η σκέψη μας είναι στον τραυματισμένο συνάδελφο και την οικογένεια του και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά για ασφαλή εργασία με αξιοπρέπεια και θ’ αγωνιστούμε στους κοινούς αγώνες για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, τις ζωές μας.