Η ιστορία των απεργιακών κινητοποιήσεων του σωματείου δείχνει ότι θα μπορούσαν να παραλύσουν τις εργασίες
Απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε το ισχυρό συνδικάτο εργαζομένων στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο Escondida, στη Χιλή.
Η ιστορία των απεργιακών κινητοποιήσεων του σωματείου δείχνει ότι θα μπορούσαν να παραλύσουν τις εργασίες και να οδηγήσουν προς τα πάνω τις τιμές του μετάλλου, καθώς το ορυχείο παρήγαγε το το 5% του παγκόσμιου χαλκού το 2023.
πηγή: ot.gr/
«Το συνδικάτο της Escondida έχει μια ιστορία σκληρών διαπραγματεύσεων. Δεν φοβάται να απεργήσει για να πετύχει τους στόχους του» εξηγεί στο Reuters ο Αντρέ Γκονζάλες , επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Plusmining στο Σαντιάγο.
Κίνα: Γιατί συγκεντρώνει πρώτες ύλες σε ποσότητες;
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το αίτημα των συνδικάτων για διανομή του 1% των μερισμάτων της εταιρείας στους εργαζόμενους, ποσό που ανέρχεται περίπου σε 35.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Το 2021 κατέληξε σε συμφωνία που περιελάμβανε μπόνους περίπου 23.000 και σχεδόν 4.000 δολαρίων σε μπόνους υπερωριών.
Η BHP προσφέρει σ΄αυτή τη διαπραγμάτευση 28.900 δολαρίων.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το συνδικάτο απέρριψε την τελευταία πρόσκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών με το συνδικάτο να δηλώνει πρόθυοη να συνεχίσει τον διάλογο.
Η BHP ανακοίνωσε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της απαιτεί να επιτραπεί στους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται και ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, αν και δεν διευκρίνισε σε ποιο βαθμό.
Το ιστορικό των διεκδικήσεων
To 2017 συνδικάτο πραγματοποίησε απεργία 44 ημερών. Oι τιμές του χαλκού εκτοξεύτηκαν παγκοσμίως καθώς η BHP κήρυξε «ανωτέρα βία» δύο ημέρες μετά την απεργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα συμβόλαιά της.
Το συνδικάτο διαθέτει ισχυρά οικονομικά αποθέματα για τη φροντίδα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας απεργίας
Η εταιρεία κήρυξε ανωτέρα βία το 2006 μετά από απεργία 26 ημερών και το 2011 το σωματείο διέκοψε τη λειτουργία για 14 ημέρες. Το σωματείο προχώρησε σε απεργία πείνας το 2015.
Τρία στοιχεία κάνουν το συνδικάτο ιδιαίτερα ισχυρό, σημειώνει ο Γκονζάλες. Το σωματείο αριθμεί περίπου 2.400 μέλη, περίπου το 61% του εργατικού δυναμικού της Escondida.
Διαθέτει ισχυρά οικονομικά αποθέματα για τη φροντίδα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Τρίτον, η νομοθεσία της Χιλής δεν επιτρέπει στην εταιρεία να αντικαταστήσει τους απεργούς.
«Η εταιρεία θα αναγκαστεί να διακόψει ένα σημαντικό μέρος των εργασιών της, κάτι που προφανώς δίνει στο συνδικάτο τεράστια διαπραγματευτική δύναμη», πρόσθεσε ο Γκονζάλες.
Η ατελείωτη… απεργία
Εκτός από το ότι αποτελεί την πλειοψηφία του συνολικού εργατικού δυναμικού, το Sindicato Nro. 1 (Union No. 1) έχει μέλη το 98% των εργαζομένων πρώτης γραμμής της Escondida, ήτοι χειριστές μηχανών, οδηγούς, τεχνικούς και εργάτες συντήρησης.
Ο Patricio Tapia, πρόεδρος του συνδικάτου Escondida από το 2016 και μέλος της ηγεσίας του συνδικάτου από το 2008, είπε στο Reuters ότι το συνδικάτο έχει τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια από το 2017 καθώς και πίστωση για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Η απεργία έληξε μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων.
πηγή: ot.gr/