ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Καιγόμαστε, πνιγόμαστε, σωζόμαστε μόνοι μας…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Καιγόμαστε, πνιγόμαστε, σωζόμαστε μόνοι μας…

Η παράταξή μας εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια της συναδέλφισσας εργάτριας, που βρήκε τραγικό θάνατο στον χώρο δουλειάς της, στη βιοτεχνία που κάηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου. Επίσης, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους πυρόπληκτους, στους εργαζόμενους της περιοχής  που έχασαν τις δουλειές τους, αλλά και στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βρέθηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης για τη διάσωση ζωών, περιουσιών και περιβάλλοντος.

Η παράταξή μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, είτε ως εργαζόμενοι/ες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, είτε εθελοντικά. Και είμαστε παρούσες και παρόντες και την επόμενη μέρα στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Αυτό που συντελείται είναι μια αδιανόητη, άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική, οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την υγεία και συνολικά τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον.

Οι φυσικές καταστροφές (πλην ακραίων εξαιρέσεων) είναι η ολοκληρωτική αποτυχία της συντεταγμένης πολιτείας να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της, παρά το δόγμα τάξης και ασφάλειας με το οποίο έπεισε η ΝΔ τους πολίτες να την εμπιστευτούν.

Η διαρκής επίκληση της κλιματικής αλλαγής, των καιρικών φαινομένων με ευφάνταστα ονόματα, της ατομικής ευθύνης και του 112, συνιστούν ακραία μετατόπιση της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και μισή δεκαετία πλέον που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας.

Άλλοτε είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης, άλλοτε οι υδροσίφωνες, άλλοτε το πυρονέφος. Στον Έβρο κατηγόρησαν τους μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο δάσος της Δαδιάς, αρκεί να μην αναλάβουν ποτέ και για καμία κατάσταση της παραμικρή πολιτική ευθύνη.

Δεν περιμέναμε κάτι άλλο βέβαια από μια κυβέρνηση που φόρτωσε ακόμα και τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας στην ατομική ευθύνη των πολίτων. Ούτε περιμέναμε την ελάχιστη τσίπα από εκείνους που από την πρώτη στιγμή του εγκλήματος των Τεμπών η μόνη έγνοια τους ήταν το μπάζωμα και η συγκάλυψη.

Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Πέντε χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες και πόρους από το ταμείο ανάκαμψης για την συνολική ανασυγκρότηση της χώρας πάνε εντελώς χαμένα. Μόλις στο 1% είναι η απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου από το «επιτελικό κράτος» για πυροπροστασία.

Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού περιλαμβάνει και την κοροϊδία με τη μη μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, για την κάλυψη των τεράστιων κενών του κρατικού μηχανισμού και των αναγκών που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, διασώσεις και παροχές βοήθειας), με το υπάρχον προσωπικό να βρίσκεται στα όρια του από τις αλλεπάλληλες επιφυλακές και την απλήρωτη υπερεργασία.

Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην σχεδιάζει πρόληψη για την προστασία των δασών.

Είναι πολιτική επιλογή αντί για πυροσβέστες να προσλαμβάνει γαλάζιους μετακλητούς, αστυνομικούς και παπάδες.

Είναι πολιτική επιλογή να μην επενδύει σε τεχνολογίες προειδοποίησης, πυρόσβεσης, πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικά.

Είναι πολιτική επιλογή να μην παίρνει μέτρα για την ακρίβεια.

Είναι πολιτική επιλογή να μην παρεμβαίνει στα καρτελ της ενέργειας, των σουπερ μαρκετ, των ακτοπλοϊκών.

Είναι πολιτική επιλογή να μην επενδύει στην πρόνοια, στη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία.

Είναι πολιτική επιλογή η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και η πλήρης απορρύθμιση της εργασίας.

Είναι τελικά πολιτική επιλογή η συμμαχία με τους ολιγάρχες και τα ολιγοπώλια και όχι με τον λαό.

Ο Πρωθυπουργός, ανερμάτιστος και κυνικός όπως πάντα, δήλωνε πέρσι ότι «τα ανέμελα καλοκαιριά όπως τα ξέραμε θα πάψουν να υπάρχουν» λες και οι χειμώνες μας είναι καλύτεροι. Φέτος που οι μισοί πολίτες δεν κατάφεραν να πάνε ούτε λίγες ήμερες διακοπές, μας είπαν να κάνουμε staycation (sic). Στην Αττική και στις Σέρρες που κατακαίει η φωτιά έναν μήνα τώρα, χωρίς να απασχολεί τα κανάλια, οι κάτοικοι δε μπορούν να κάνουν ούτε αυτό. Αντίθετα, ρίχνονται στις φωτιές ως εθελοντές, με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώσουν άλλες ζωές, ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας!

Δυστυχώς, η κόπωση του κόσμου από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και η ιδεολογική επικράτηση της αντικοινωνικής ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού, έχoυν οδηγήσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε πρωτόγνωρα επίπεδα απομόνωσης και αποκοινωνικοποίησης. Για κάθε πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει ψάχνουμε να κατηγορήσουμε είτε τον διπλανό, είτε τον Θεό, είτε την κακιά μας μοίρα.

Οι αλλεπάλληλες ήττες του κινήματος και τα σοβαρά προβλήματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν να ασκηθεί η πολιτική πίεση που θα άρμοζε σε αυτήν την εγκληματική και αντικοινωνική κυβέρνηση.

Όμως εμείς, οι εργαζόμενοι/ες και τα συνδικάτα, είμαστε εδώ να φωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να καιγόμαστε και να πνιγόμαστε με δική μας ευθύνη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμένουμε θεατές στο έγκλημα.

Απαιτούμε

  • Άμεση αυτοψία και καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.
  • Πλήρη κάλυψη στεγαστικών αναγκών και αξιοπρεπείς αποζημιώσεις στους πληγέντες.
  • Λήψη οργανωτικών μέτρων (π.χ τηλεργασία, εφόσον αυτό είναι εφικτό).
  • Χορήγηση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων (υποδήματα ασφαλείας, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, κράνη κ.λπ).
  • Εξειδικευμένα συνεργεία για την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους.
  • Αύξηση των επενδύσεων και μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Επιστημονικό, αντιπυρικό σχέδιο με επίκεντρο την πρόληψη.
  • Προσλήψεις με αορίστου χρόνου συμβάσεις εποχικών πυροσβεστών γενικών καθηκόντων 5ετούς και 7ετους απασχόλησης. Ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των ζωών μας από φυσικές καταστροφές

Να στείλουμε για «staycation» τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του