ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Συμπαράσταση στον αγώνα του ΣΥΔΑΠΤΤ, Δεν θα δουλεύουμε τζάμπα!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Συμπαράσταση στον αγώνα του ΣΥΔΑΠΤΤ, Δεν θα δουλεύουμε τζάμπα!

Παράνομοι και καταχρηστικοί όροι σε συμβάσεις εργασίας για τους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς στην Εθνική Τράπεζα.

Δεν θα δουλεύουμε τζάμπα!

09.08.2024

Όταν ζητείται από εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με παράνομους όρους, τότε η ζούγκλα έχει γίνει κανονικότητα για την αγορά εργασίας. Αυτό αντιμετωπίζουν οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί, μέσω της εταιρείας «εργολάβου» Mellon Technologies, στην Εθνική Τράπεζα. Έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος την ατομική τους σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση!

Η εργοδοσία θεωρεί επίσης ότι για:

  • την  εργασία την Κυριακή,
  • την εργασία σε ημέρα αργίας,
  • την νυχτερινή εργασία και
  • την   ετοιμότητα προς εργασία

ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται να αμείβεται!!  

Με την βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι/ες δεν θα τολμήσουν να αντιδράσουν, γράφονται συμβάσεις που μας γυρίζουν αιώνες πίσω.

Επιπλέον προβλέπεται η απασχόληση του εργαζόμενου/ης σε «μη συναφή εργασία» χωρίς πρόσθετη αμοιβή και χωρίς να προσδιορίζεται τι είδους εργασία μπορεί αυτή να είναι. Μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε ένα ευέλικτο πολύ-εργαλείο για κάθε χρήση και αυτά με ένα μισθό που μετά βίας φτάνει τα 1000 (εάν υπάρχουν 3ετίες) ευρώ!

Ασκείται έντονη πίεση στους συναδέλφους/ισσες να υπογράψουν χωρίς χρονοτριβή, με το δέλεαρ της μετατροπής του ωραρίου σε πλήρες 8ωρο (από 7ώρο) και απαιτούν αυτή η αλλαγή να είναι υποχρεωτική για όλους/ες.

Τέτοιες πρακτικές σε χώρους εργασίας και μάλιστα τόσο κεντρικούς όπως μία τράπεζα,  θα πρέπει να θέσουν σε εγρήγορση όλα τα σωματεία του κλάδου. Συνήθως αυτές ξεκινούν από τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων και εξαπλώνονται παντού. Με την μέθοδο της εικονικής εργολαβίας, μεγάλοι –κυρίως – εργοδότες διαβρώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις – όπου αυτές υπάρχουν και προχωρούν ανεμπόδιστα σε κάθε είδους αυθαιρεσία. Πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους συναδέλφους/ισσες από αυτές τις πρακτικές και να θέσουμε ως κεντρικό μας αίτημα την κάλυψη τους από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.

Διαφορετικά, σε ένα εργασιακό τοπίο στο οποίο κάθε Υπουργός Εργασίας θεωρεί καθήκον του να ψηφίσει και έναν αντεργατικό νόμο, να καταργήσει όσες φιλεργατικές διατάξεις μπορεί και να αποσαθρώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα…

Ο αγώνας του σωματείου ΣΥΔΑΠΤΤ (Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα) να διώξει τον φόβο, να οργανώσει τις αντιστάσεις, και να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη και δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων πρέπει να νικήσει. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό του και απαιτούμε να απαλειφθούν άμεσα οι παραπάνω παράνομοι και καταχρηστικοί όροι της σύμβασης.

Γραφείο τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ