Μόνο 100 από τους 780 πρώην εργαζομένους της μεταλλουργίας καλύπτουν τις προϋποθέσεις για τις 1.132 θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι προσφέρει το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα απασχόλησης ● Αποκαλυπτικά στοιχεία των σωματείων, που ζητούν νομοτεχνικές βελτιώσεις και έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ.
Mε μια πανηγυρικού ύφους ανακοίνωση η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή τη «λύση» στο δράμα των απολυμένων εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, με τις 1.132 θέσεις εργασίας που τους προσφέρονται από 26 φορείς του Δημοσίου «σε όλη την επικράτεια».
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, οι απολυμένοι που θα προσέρχονται στα κέντρα υποδοχής και θα επιλέγουν μια θέση εργασίας, με συστατικό σημείωμα θα προσέρχονται στον φορέα υποδοχής σε 5 εργάσιμες κι αυτός μέσα σε 20 μέρες θα τους προσλαμβάνει.
Το πρόγραμμα απασχόλησης των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ έχει διάρκεια έως 24 μήνες για τους έως 54 ετών και έως 7 χρόνια για τους άνω των 55. Για τους τελευταίους, θέσεις εργασίας προσφέρονται στους Δήμους Θήβας, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, Καστοριάς, Σερβίων-Βελβεντού, Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Για τους κάτω των 55 προσφέρονται θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος στα όρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής, στη ΔΥΠΑ, στον ΕΦΚΑ, σε υπηρεσίες των ίδιων περιφερειών, σε διοικητικές υπηρεσίες πανεπιστημιακών τμημάτων σε Κοζάνη και Χαλκίδα, στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας των ίδιων περιοχών.
«Ανθρακες ο θησαυρός»
Ολα φαίνονται πολύ ειδυλλιακά και άψογα οργανωμένα, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς γιατί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις ευγνωμοσύνης στην κυβέρνηση, αντί να διαμαρτύρονται και να μεμψιμοιρούν. Η απάντηση έρχεται από τα αποκαλυπτικά στοιχεία με τα οποία αποδομούν την πανηγυρική ανακοίνωση της ΔΥΠΑ.
«Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός των προγραμμάτων απασχόλησης και αποκατάστασης των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ», λέει ορθά-κοφτά το Σωματείο Εργαζομένων στη Λάρυμνα, που εκπροσωπεί την πλειονότητα των απολυμένων και επιμένει στην ανάγκη να ενισχυθούν όλοι με έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, με έναρξη καταβολής πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, μέχρι να ρυθμιστούν νομοτεχνικά προβλήματα των προγραμμάτων απασχόλησης. Οπως αποκαλύπτει το σωματείο, οι 1.132 θέσεις απασχόλησης που διακηρύττει η ΔΥΠΑ ότι είναι διαθέσιμες δεν καλύπτουν ούτε το 15% των εργαζομένων. Και επιχειρηματολογεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο γι’ αυτό:
● Από τους 780 απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, το ένα τρίτο (255) απορρίπτεται από τη ΔΥΠΑ για εγγραφή στα μητρώα ανέργων και καταβολή επιδόματος ανεργίας, που είναι προϋπόθεση για να ενταχθούν στα προγράμματα, γιατί ήταν παράλληλα νόμιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
● Αλλοι 35 που εργάζονταν με σύμβαση έργου επίσης έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα, επειδή η σχετική υπουργική απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει διάταξη που προβλέπεται ακόμη και από την ψηφισμένη εδώ και 4 χρόνια νομοθετική ρύθμιση.
● Από τους υπόλοιπους 495, οι 250 δεν έχουν τα προσόντα που απαιτούν οι θέσεις που διαθέτουν οι φορείς υποδοχής.
● Από τους 245 που απομένουν, οι 150 δεν θα πάνε να δηλώσουν επιλογή θέσης, διότι αυτή απαιτεί να διανύουν από 100 έως 250 χιλιόμετρα και να περνούν από διόδια 2 έως 4 φορές τη μέρα, που σημαίνει ότι το καθαρό εισόδημα που θα τους απομένει από τα «1.120 μικτά» θα είναι μικρότερο κι από το επίδομα ανεργίας!
Επομένως, συμπεραίνει το σωματείο, μόνον 100 από τους 780 απολυμένους της ΛΑΡΚΟ θα απορροφηθούν από τα υποτιθέμενα «προγράμματα απασχόλησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» (υπενθυμίζεται ότι πάνω από 300 έχουν βγει στη σύνταξη ή έχουν αναζητήσει αλλού δουλειά τα 4,5 χρόνια από τότε που δρομολογήθηκε η κυβερνητική «λύση» πώλησης της εταιρείας). «Οι υπάλληλοι της ΔΥΠΑ πράττουν τα δέοντα για να μας εξυπηρετήσουν, το νομοθετικό πλαίσιο όμως δεν το επιτρέπει, επί της ουσίας αποκλείει από τα προγράμματα το 85% των απολυμένων», επισημαίνουν τα σωματεία, για να μην αιωρούνται δικαιολογίες περί γραφειοκρατικής στενοκεφαλιάς των υπηρεσιών.
Σε επαφές που είχαν οι εκπρόσωποί τους την προηγούμενη εβδομάδα με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΥΠΑ, αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη, αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα στην προκήρυξη και δόθηκε μια αόριστη υπόσχεση βελτιώσεων. Για τον λόγο αυτό τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να μην κάνει κανείς τους ενέργειες αποδοχής και συμμετοχής στα προγράμματα μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα γίνει γενική συνέλευση στις 20.30 μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Εκεί, ελπίζεται να έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο ώστε να δοθούν οδηγίες στους εργαζόμενους για τις επόμενες ενέργειές τους.
Κινητοποιήσεις
«Ετοιμαζόμαστε από τώρα για μαζικές κινητοποιήσεις. Πού θα πάνε, θα μουλιάσουν τα ποδαράκια της κυβέρνησης στη θάλασσα και θα γυρίσουν στην Αθήνα και στη ΔΕΘ να τα στεγνώσουν», λένε σαρκαστικά σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.
Καταγγέλλουν επίσης την κυβέρνηση ότι έχει ασκήσει βέτο στην Ειδική Διαχείριση να μην προσλάβει έστω και μερικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στις εταιρείες στις οποίες έχει αναθέσει την επιτήρηση των εγκαταστάσεων, αφήνοντας τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος ανοιχτό.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών εξετάζει νέο αίτημα ανάκλησης της απόφασης απόλυσης και αποκλεισμού των εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις μέχρι τη μεταβίβασή τους στον νέο ιδιοκτήτη. Και έχουμε κλείσει ήδη 3 μήνες χωρίς απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής CMI κατά της ανάδειξης της κοινοπραξίας ΓΕΚ AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή.
Αναδημοσίευση από :efsyn.gr/