ΣΥΔΑΠΤΤ: Μας ζητούν να δουλεύουμε τζάμπα!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Μας ζητούν να δουλεύουμε τζάμπα!

Ενημέρωση για τις συμβάσεις με πλήρες ωράριο

01.08.2024

Συναδέλφισσες , -οι,

Συμβάσεις (ατομικές) με πλήρες ωράριο απέστειλε η εταιρεία Mellon σε συναδέλφους/ισσες που εργάζονται σε ορισμένες υπηρεσίες στην Εθνική Τράπεζα. Το ωράριο των ενοικιαζόμενων/εργολαβικών είχε μειωθεί σε 7ωρο το 2011 (με αντίστοιχη μείωση μισθού), σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα της Τράπεζας που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το 2011 περικόπηκαν μισθοί των 700 ευρώ για να σωθεί η Τράπεζα!

Η αλλαγή του ωραρίου σε πλήρες, είναι καταρχήν θετική εξέλιξη. Οι συνάδελφοι/ισσες θα δουν μία μικρή αύξηση του μισθού τους, ο οποίος μετά την μείωση του 2011, είναι παγωμένος εδώ και 13 χρόνια! και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας! Η μετατροπή του ωραρίου σε πλήρες 8ωρο είναι πάγιο αίτημα του σωματείου μας με δεδομένο τον μεγάλο φόρτο εργασίας σε όλες τις διευθύνσεις. Η πίεση και οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς, οι στόχοι τίθενται διαρκώς ψηλότερα, χωρίς βέβαια ουδέποτε να λάβουμε εμείς την παραμικρή ανταμοιβή για την κάλυψή τους.

Ωστόσο η σύμβαση εργασίας που παρουσιάστηκε προς υπογραφή περιέχει όρους που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και είναι παράνομοι και καταχρηστικοί. Αναφέρεται επί λέξει ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν και «την αμοιβή για τυχόν πραγματοποίηση υπερεργασίας, υπερωρίας, απασχόληση σε Κυριακή, αργία ή νύκτα και για απλή ετοιμότητα προς εργασία». Μας ζητούν δηλαδή να υπογράψουμε ότι θα δουλεύουμε υπερωρία, Κυριακή, αργία, νύχτα, και όλα αυτά τζάμπα!!!

Ο Σύλλογός μας ενημέρωσε τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας για τους μη αποδεκτούς όρους της σύμβασης. Είναι γεγονός βέβαια, ότι μετά την κατάργηση του νόμου της συνευθύνης (ν 4554/2018), η Εθνική μπορεί να αποποιείται κάθε ευθύνη για όσα πράττει ο «εργολάβος». Με την μέθοδο της εικονικής εργολαβίας απασχολείται προσωπικό, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες για το οποίο η Τράπεζα -τυπικά- δεν φέρει ευθύνη ούτε για τα βασικά νόμιμα δικαιώματα (!;)

Δουλεύουμε χρόνια για την Εθνική Τράπεζα (μέχρι και 20) και είμαστε κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της. Τόσα χρήματα, τόσα λόγια, τόσος κόπος από το τμήμα HR της Εθνικής Τράπεζας για τους ανθρώπους της που είναι η ραχοκοκαλιά του οργανισμού  πάνε στράφι. Σε τι μπορεί να βοηθήσουν οι ανακοινώσεις, η «έρευνα εργασιακής εμπειρίας»,  τα σεμινάρια Coursera για συμπεριφορικές δεξιότητες, όταν ζητείται από τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι θα δουλέψει σαν σκλάβος; Θα «αλλάξουμε το μέλλον σήμερα» όταν γυρνάμε σε πρακτικές του 19ου αιώνα;;;

Αναφορικά με την σύμβαση ζητάμε επίσης να αφαιρεθεί η φράση «με την αμοιβή αυτή  συμφωνείται ρητά ότι καλύπτεται κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφής εργασία και συνεπώς δεν οφείλεται γι’ αυτήν άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρω ποσού». Όμως η μη συναφής εργασία μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε! Πώς μπορούμε να υπογράψουμε κάτι τόσο αόριστο;

Άλλωστε ο όρος αυτός έρχεται σε πλήρη αντίφαση με αυτά που ισχυρίζεται τόσο η Τράπεζα όσο και η εταιρεία, ότι δηλαδή η πρόσληψή μας γίνεται στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου έργου με συγκεκριμένες απαιτήσεις (τυποποιημένες, επαναλαμβανόμενες, τετριμμένες εργασίες έχουν χαρακτηρισθεί) για το οποίο έχει συναφθεί και υπογραφεί έγγραφη σύμβαση μεταξύ εταιρείας και Τράπεζας. Πώς από το συγκεκριμένο έργο πάμε σε μη συναφή εργασία;;;;

Επιπλέον ζητάμε να αναλυθεί το ποσό της μηνιαίας αντιμισθίας, π.χ. σε νόμιμος κατώτατος μισθός, επίδομα προϋπηρεσίας, έτσι ώστε οι μηνιαίες αποδοχές να μην αναφέρονται ως ένα (1) συνολικό νούμερο. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα  να εξασφαλίσουμε ότι καταβάλλονται τουλάχιστον οι νόμιμες αποδοχές και στο μέλλον.

Τέλος θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για συναδέλφους/ισσες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να αλλάξουν ωράριο. Μετά από 13 χρόνια, έχουν ρυθμίσει τον οικογενειακό προγραμματισμό με τρόπο που δεν μπορεί τόσο εύκολα να αλλάξει. Υπάρχουν συνάδελφοι/ισσες επίσης που έχουν κάνει και άλλες επαγγελματικές επιλογές (διότι με 700 ευρώ δεν ζεις) οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να αλλάξουν ωράριο. Η αλλαγή της σύμβασης δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική.

Ο Σύλλογος μας επίσης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εταιρείας Mellon, και αναμένουμε την απάντηση. Θα εντείνουμε την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία και την τράπεζα και να λάβουμε απαντήσεις.

Συνάδελφοι/ισσες, θα πρέπει να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Σύλλογο για κάθε εξέλιξη. ΔΕΝ υπογράφουμε σύμβαση με καταχρηστικούς και παράνομους όρους. Αν επιτρέψουμε να ισοπεδωθεί κάθε έννοια δικαιώματος σήμερα, δεν υπάρχει ελπίδα για το αύριο.

Αναφορικά με το ωράριο και επειδή η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει να δουλέψουν οι συνάδελφοι/ισσες σε 8ωρη βάση, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να υπογραφεί σύμβαση. Επομένως σε όσους συναδέλφους/ισσες ζητηθεί, μπορούν να δουλέψουν και να πληρωθούν για 8ωρο.

Συνάδελφοι/ισσες, ενημερώστε άμεσα το Σωματείο για οποιαδήποτε εξέλιξη, συνδεθείτε με τα social media του συλλόγου (fb, viber) ώστε να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση. Δεν θα επιτρέψουμε να καταργήσουν κάθε δικαίωμα μας ενώ κερδίζουν εκατομμύρια από την δουλειά μας.

Το ΔΣ

Email : sydaptt@gmail.com