ΟΣΜΕ: άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΣΜΕ: άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το παρόν Δελτίο Τύπου έχει ως σκοπό να γνωστοποιήσει τις θέσεις μας και να θέσει υπόψη προς όλους, τις εκτιμώμενες επιπτώσεις από τις διατάξεις του υπό συζήτηση στη Βουλή σχεδίου νόμου με τίτλο “Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της”.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) παρακολούθησε στενά αυτό το ζήτημα, συμμετείχε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και στην αρμόδια επιτροπή στης Βουλής (Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων), κατά τη διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, αφού αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, δραστηριοποιούνται στους οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από τις σχεδιαζόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις.

Κατά τη συμμετοχή  μας σε όλες τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, καταθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις μας, κυρίως για τα εργασιακά ζητήματα,  εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις των διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, θα είναι  αρνητικές για το δημόσιο συμφέρον και καταστροφικές για τις εργασιακές σχέσεις, δηλώσαμε δε, ότι  για το λόγο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και αναγκασμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  προκειμένου να αποτρέψουμε την ψήφιση του.

Συγκεκριμένα:

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), είναι στην πρώτη γραμμή και μάχεται καθημερινά για να εξασφαλίσει σε όλους τους εργαζόμενους στις μεταφορές ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΕΣ συνθήκες εργασίες. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να πλήξει και τους τρεις αυτούς άξονες. 

Γιατί, όταν επιχειρεί να καταργήσει τους κανονισμούς προσωπικού και να τους καταρτίσει μονομερώς, όταν αφήνει ανεξέλεγκτο το διευθυντικό δικαίωμα, όταν καταργεί τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια, όταν έχει εργαζόμενους με 2-3 διαφορετικά πλαίσια εργασίας (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, Γεν. Διευθυντές-Διευθυντές, έμμισθη εντολή, ειδικών έργων), σίγουρα επιτίθεται σε όλα τα επίπεδα και  σε όλα εκείνα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία εξασφαλίζουν δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες στο εργασιακό περιβάλλον. 

Όταν δεν αναγνωρίζει ίδια δικαιώματα στην αμοιβή και παγώνει τις αποδοχές του “απλού” προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα δίνει αυξήσεις στα  golden boys, βάλλει άμεσα κατά της  αξιοπρέπειας της πλειοψηφίας των εργαζομένων. 

Όταν με την επίκληση των “έκτακτων, πρόσκαιρων, εποχικών” αναγκών, προσλαμβάνει προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ με ασαφή κριτήρια και συνεντεύξεις, όταν οι προμήθειες ανταλλακτικών πραγματοποιούνται χωρίς τους ελέγχους και τα πρότυπα του ν. 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών), τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η ασφάλεια των επιβατικών μεταφορών.

            Επειδή μάλιστα εκπροσωπούμε εργαζόμενους, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και φορολογούμενοι, τονίζουμε ότι για το δημόσιο συμφέρον, η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς υπό έλεγχο και αξιολόγηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Διαμαρτυρόμαστε

έντονα και ζητάμε την άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα. 

Διεκδικούμε 

την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και  την αύξηση των αποδοχών για ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο για μια διοικητική ελίτ.

Υποστηρίζουμε 

την ενδυνάμωση και την παραμονή του ρόλου του ΑΣΕΠ σε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων. 

Υπογραμμίζουμε 

τον έντονο προβληματισμό μας για την σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις της εξαίρεσης των οργανισμών – θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), από την εφαρμογή του ν. 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών).

Ο αγώνας συνεχίζεται…

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΥΠΟΥ