ΚΥΠΡΟΣ: Συμφωνία Πλαίσιο στον ημιδημόσιο τομέα μετά από 15 χρόνια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΠΡΟΣ: Συμφωνία Πλαίσιο στον ημιδημόσιο τομέα μετά από 15 χρόνια

Έπεσαν οι υπογραφές: Γενικές αυξήσεις 1.5% από 1η Οκτωβρίου 2024 στον ημιδημόσιο τομέα μετά από 15 χρόνια

➡️Καθορίστηκε ελάχιστο ποσό αύξησης για τους πιο χαμηλόμισθους

Καρπούς επέφεραν οι διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ, με το Υπουργείο Οικονομικών για την Συμφωνία Πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο 1.1.2022 – 31.12.2024 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Συμφωνία καλύπτει όλους τους μόνιμους υπαλλήλους, αορίστου και ορισμένου χρόνου και το ωρομίσθιο εργατοτεχνικό προσωπικό.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο προνοεί γενική αύξηση ύψους 1.5% στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων του ημιδημόσιου τομέα, από 1η Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους εργαζόμενους του ημιδημόσιου τομέα καθώς επιτυγχάνεται από τους εκπροσώπους τους μια γενική αύξηση στους βασικούς μισθούς τους μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

Σημαντική παράμετρος είναι πως στη Συμφωνία Πλαίσιο καθορίζεται το ποσό των 27.60 ευρώ τον μήνα, ως ελάχιστο ποσό αύξησης, για κάλυψη των πιο χαμηλόμισθων.

Διευκρινίζεται δε, πως η παρούσα συμφωνία καλύπτει τόσο μόνιμους υπάλληλους όσο και εργοδοτούμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου, όπως επίσης και το ωρομίσθιο εργατικό προσωπικό.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, υπέδειξε σε δηλώσεις της πως «η συμφωνία που υπογράψαμε μόλις πριν από λίγο αποτελεί για εμάς μια επιβεβαίωση της σημασίας που πρέπει όλοι να δώσουμε στη στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων ως εκείνου του μηχανισμού που ρυθμίζουν τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων».

Τόνισε δε, πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο το οποίο ακολούθως θα τύχει διαπραγμάτευσης στον κάθε ημιδημόσιο οργανισμό ξεχωριστά, το οποίο λαμβάνει υπόψη του και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων έχουν παγοποιηθεί ουσιαστικά και αυτές οι αυξήσεις, με τη συμφωνία που έχει γίνει, είναι πλήρως συμβατή με την μεγάλη ανάπτυξη η οποία παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και από την οποία δικαιούνται και οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν».

Σημείωσε δε, πως «ένας από τους βασικούς στόχους που εμείς θέσαμε σε ό,τι αφορά γενικά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων, είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς των χαμηλά αμειβόμενων. Και το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη συμφωνία πλαίσιο υπάρχει ένα κατώτατο ποσό αύξησης το οποίο ουσιαστικά ευνοεί τους χαμηλά αμειβόμενους, εμείς το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό».

Η κα. Χαραλάμπους διευκρίνισε ότι «επιβεβαιώνεται πως μέσα από τον δομημένο κοινωνικό διάλογο και με πλήρη σεβασμό στο ρόλο και την ευθύνη που το κάθε μέλος κοινωνικού διαλόγου έχει, μπορούμε να καταλήγουμε σε ρυθμίσεις, και αναμένουμε ότι, φίλε Υπουργέ, ότι θα δρομολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα άμεσα οι διαδικασίες για να επιλύσουμε κάποιες εκκρεμότητες».

Τέλος, η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που υπάρχει «σε ό,τι αφορά τους χαμηλόμισθους της κλίμακας Α1-Α2, όπως και για το θέμα των αποπαγοποιήσεων των θέσεων», υποδεικνύοντας ότι «για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ανάγκες που υπάρχουν στους οργανισμούς να πληρώνονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιήσουμε και το φαινόμενο των εργαζομένων άλλων ταχυτήτων που δημιουργούν προβλήματα και στους ίδιους τους Οργανισμούς αλλά και στον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων».