Απέλυσαν εργαζομένη εξαιτίας καταγγελίας για αμίαντο σε κεντρικό κτίριο στην Πάτρα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απέλυσαν εργαζομένη εξαιτίας καταγγελίας για αμίαντο σε κεντρικό κτίριο στην Πάτρα

Υπόθεση «Εριν Μπρόκοβιτς» στα ΕΛΤΑ Πάτρας

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/

Το κεντρικό κτίριο επί της οδού Ζαΐμη 23 στην Πάτρα εξακολουθεί να περιέχει καρκινογόνα υλικά, παρά τους καταγεγραμμένους θανάτους εργαζομένων του από κακόηθες μεσοθηλίωμα στους πνεύμονες, που πιθανότατα σχετίζονται με τον αμίαντο.

Μπορεί η «υπόθεση της Αθηνάς Σουγλέρη» στην Πάτρα να μην ταυτίζεται με την υπόθεση «Εριν Μπρόκοβιτς» που βγήκε στις αίθουσες το 2000 για να αφηγηθεί τον δικαστικό αγώνα μιας υπαλλήλου εναντίον της αμερικανικής εταιρείας Pacific Gas and Electric Company, αλλά έχει μεγάλη συνάφεια ως προς τη δυσκολία αποκάλυψης της αλήθειας.

Φυσικά, στην υπόθεση της Αθηνάς δεν υπάρχουν μεγάλες πολυεθνικές να εμπλέκονται σε ανεξήγητους θανάτους εργαζομένων από καρκίνο αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι εργαζομένων (κακόηθες μεσοθηλίωμα στους πνεύμονες) σε κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ που πιθανότατα σχετίζονται με τον αμίαντο, για την αφαίρεση του οποίου επιμένει εδώ και χρόνια η Αθηνά Σουγλέρη. Μόνο το 2023 καταμετρήθηκαν τέσσερις θάνατοι εργαζομένων από νεοπλασματική νόσο.

Η επιμονή της, εκτός από τις βλάβες στην υγεία της, της στοίχισε μία -σύμφωνα με όλα τα δεδομένα του Εργατικού Δίκαιου- παράνομη απόλυση για δυσφήμηση, καθώς επίσης κι έναν πολυετή εκφοβισμό με αγωγές τύπου SLAPP από την εταιρεία (ΕΛΤΑ), η οποία της ζητεί 130.000 ευρώ. Και μάλιστα όλα αυτά ύστερα από 19 χρόνια εργασίας, αφού πρώτα της ανατέθηκε να εισηγηθεί τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Το «Εριν Μπρόκοβιτς», όπως συμβαίνει στις περισσότερες ταινίες που παίζει η Τζούλια Ρόμπερτς, έχει χάπι εντ. Το ποιο θα είναι το φινάλε στην υπόθεση της Αθηνάς Σουγλέρη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα σημαντικός, αυτός της Δικαιοσύνης, αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έχει καλέσει τα δύο μέρη σε τριμερή συνάντηση για τη διερεύνηση μιας εργατικής διαφοράς που θα κρίνει και την υποχρέωση που έχει κάθε εργαζόμενος να απαιτεί προστασία της υγείας και της ασφάλειας τόσο της δικής του όσο και των υπολοίπων. Διότι το πιο παράδοξο σε αυτήν την απίθανη ιστορία είναι ότι το κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ της Πάτρας, επί της οδού Ζαΐμη 23, εξακολουθεί ακόμη να περιέχει καρκινογόνα υλικά αμιάντου.

Διώξεις

Τα ΕΛΤΑ, εκτός από την πειθαρχική της δίωξη και την αγωγή με απόφαση του Δ.Σ., κατήγγειλαν τη σύμβαση της διπλωματούχου μηχανικού στις 13 Ιουνίου. Απόλυση η οποία μάλιστα της κοινοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά κι ενώ ήδη της είχε χορηγηθεί άδεια από τις 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Η μηχανικός, που διορίστηκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ, εκδιώχθηκε και παραμένει απλήρωτη γιατί είχε γίνει πολύ ενοχλητική λόγω της επιμονής της στον τρόπο απομάκρυνσης του αμιάντου από το κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, καθώς είχε αρνηθεί το κουκούλωμα με την προσωρινή λύση του εγκλεισμού. «Αν συμβεί μια ακραία καταστροφή, όπως μια πυρκαγιά, ένας μεγάλος σεισμός σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή όπως της Πάτρας, ο εγκιβωτισμένος αμίαντος θα βγει στην επιφάνεια, με ευρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Συμπεριλαμβανομένης και της χρόνιας γήρανσης των υλικών», σημειώνει.

Η Αθηνά Σουγλέρη προσελήφθη στα ΕΛΤΑ το 2005 ως διπλωματούχος πολιτική μηχανικός, Msc περιβαλλοντολόγος, με οργανική θέση στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων στην Αθήνα, όπου μελέτησε και επέβλεψε την κατασκευή ή αναδιοργάνωση αρκετών καταστημάτων. Από το 2009 ζήτησε την αφαίρεση του αμιάντου από το κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα καθώς η εταιρεία τής είχε αναθέσει να εισηγηθεί ως ειδική επιστήμονας τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Τότε έγινε και η πρώτη σχετική επερώτηση στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, τίποτε δεν προχωρούσε, ενώ ερήμην της, το 2018, όταν η ίδια απουσίαζε σε άδεια, έγιναν έργα που προκάλεσαν τη διάτρηση των πλακών αμιάντου, με έκλυση σκόνης θρυμματισμού, επιτείνοντας τον κίνδυνο για την υγεία των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ.

Σαράντα κύματα

Τα ερωτήματα πολλά. Τέθηκαν και στη Βουλή από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ερωτήματα που αφορούν και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης που έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς αρχικά κατέληξε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, με κατηγορούμενους για μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών ασφάλειας και υγείας, υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση ρύπανσης τον τότε τεχνικό διευθυντή και πλέον συνταξιούχο, τον εργολάβο και την πρόεδρο των ΕΛΤΑ Πάτρας.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η δίκη έγινε το 2020 και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Ομως, τον Απρίλιο του 2021, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, η οποία έγινε δεκτή και η υπόθεση επέστρεψε στο δικαστήριο Πάτρας. Η ανώτατη εισαγγελέας στην αναίρεσή της εντόπιζε πλήθος «κενών» στην αρχική απόφαση, ενώ τόνιζε ότι «με αυτά που δέχθηκε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, δεν διέλαβε στην απόφασή του την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία είναι ελλιπής, ασαφής και αντιφατική».

Η νέα δίκη των υπευθύνων των ΕΛΤΑ άρχισε στις 8 Απριλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών. Κράτησε 52 ημέρες. Κι ενώ η εξάωρη κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Θ. Μιχαλόπουλου ήταν καταπέλτης, αφού τεκμηρίωσε ότι το έργο έγινε με τον χειρότερο τρόπο καθώς προκλήθηκε έκλυση σκόνης, η απόφαση ήταν και πάλι αθωωτική.

Και η συνέχεια έπεται.

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/

της Χριστίνας Κοψίνη