Αβάσιμες δικαιολογίες για την 6ήμερη εργασία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αβάσιμες δικαιολογίες για την 6ήμερη εργασία

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να θολώσει τα νερά γύρω από την ουσιαστική κατάργηση του πενθημέρου που νομοθέτησε η κυβέρνηση. Και προβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη», την ώρα που η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τη γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία και από τους πυροβολισμούς έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr

Μπορεί ο πρωθυπουργός, μετά και το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, να θέλει να δείξει ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όμως με την πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει σε τομείς όπως αυτός των συνθηκών εργασίας, όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζει αλλά τα διογκώνει ακόμα περισσότερο, ξηλώνοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως το πενθήμερο.

Και ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει αυτή τη στιγμή την εξαήμερη εργασία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσω χθεσινής του ανάρτησης, προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να θολώσει την εικόνα γύρω από την πραγματική κυβερνητική πολιτική, επιμένοντας σε ισχυρισμούς ότι δήθεν η «συναίνεση του εργαζομένου» αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου και ότι δήθεν αφορά τους εργαζομένους σε «ελάχιστες επιχειρήσεις». Ισχυρισμοί που βέβαια καταρρίπτονται αν απλώς διαβάσει κανείς την ίδια την κυβερνητική ρύθμιση.

Ειδικότερα (με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση απολογούμενου για την εξαήμερη εργασία, η οποία εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρθηκε χθες ξανά στο θέμα και ισχυρίστηκε ότι «ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου».

Ευρύτατη εφαρμογή

Μόνο που η νομοθετική αυτή ρύθμιση στην πραγματικότητα εξαιρεί ρητά μόνο τους απασχολούμενους «σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις» και με δεδομένη την πρόβλεψη ότι, εκτός από τις επιχειρήσεις «συνεχούς λειτουργίας», αφορά και επιχειρήσεις «που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών», γίνεται σαφές ότι το μέτρο αφορά οποιαδήποτε επιχείρηση που μπορεί να δουλεύει με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών από Δευτέρα έως Σάββατο.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου και αμείβεται με 40% παραπάνω αμοιβή και με 115% αν η βάρδια συμπίπτει με Κυριακή». Μόνο που από την ίδια τη ρύθμιση από πουθενά δεν προκύπτει ότι απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου προκειμένου να δουλέψει εξαήμερο.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των επιχειρήσεων που «δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας», αναφέρεται ρητά ότι το εξαήμερο προβλέπεται όταν «η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» (κάτι για το οποίο σίγουρα δεν αποφαίνεται ο εργαζόμενος), ενώ και για τις επιχειρήσεις αυτές αλλά και για τις «συνεχούς λειτουργίας» ως μόνη προϋπόθεση για την εξαήμερη εργασία αναφέρεται η σχετική καταχώριση «από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο». Με άλλα λόγια η εξαήμερη εργασία είναι απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και καθόλου δεν εξαρτάται από τη συναίνεση του εργαζομένου.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Από εκεί και πέρα ακόμα ένα από τα ζητήματα της καθημερινότητας που πλήττουν την κυβέρνηση είναι και αυτό της ασφάλειας. Εξ ου και ο πρωθυπουργός ξεκινά την ανάρτησή του επιχειρώντας να παρουσιάσει τα… επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, λέγοντας: «Θα ξεκινήσω με την ασφάλεια και τη μάχη που δίνουμε κατά της παραβατικότητας, όποια μορφή κι αν λαμβάνει, όπου κι αν βρίσκεται. H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται».

Χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά ούτε στη νέα αποτρόπαιη γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία ούτε στα άγρια επεισόδια με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αδυναμία των αρχών και την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων για την οπαδική βία. Και όλα αυτά συνέβησαν μόλις μία ημέρα πριν από την πρωθυπουργική ανάρτηση. Αλλά, όπως έχουμε πει, το περιβόητο κυβερνητικό δόγμα του «νόμου και της τάξης» αποδεικνύεται κάθε φορά τρύπιο στο θέμα της προστασίας των πολιτών και στην πραγματικότητα εξαντλείται στην καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και σε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr

αβάσιμες δικαιολογίες για την6ήμερη εργασία

του Γιάννη Μπασκάκη