Εργατικές παραβάσεις στο «Knossos Palace»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργατικές παραβάσεις στο «Knossos Palace»

Σε νέα ανοιχτή καταγγελία προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που αυτή τη φορά αφορά το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Knossos Palace», καθώς μετά την ολοκλήρωση κοινού ελέγχου που έγινε σε αυτό από το Ειδικό Τμήμα Ελέγχου της ΠΝΟ, εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΑΘΕΝ (θαλαμηπόλοι) και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι) και στελεχών της Ναυτολογίας Πειραιά, διαπιστώθηκαν σοβαρές εργατικές παραβάσεις.

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, η πρώτη καταγγελία της Ομοσπονδίας για το άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας, το «Festos Palace», όπου, σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΝΟ Εμμ. Τσικαλάκη που υπέγραφε και την καταγγελία, μετά από κοινό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν και εκεί εργατικές παραβάσεις.

Χθες η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ο κοινός έλεγχος στο «Knossos Palace» αποκάλυψε «ένα πρωτοφανές όργιο εργοδοτικής παραβατικότητας», καθώς διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των μελών του ξενοδοχειακού προσωπικού και το σύνολο των αξιωματικών γέφυρας εργάζονται καθημερινά τουλάχιστον τρεις ώρες υπερωριακά, τις οποίες και δεν πληρώνονται. Εκτός από αυτό, όμως, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ένα «πραγματικά πρωτοφανές εύρημα» του συγκεκριμένου ελέγχου, καθώς το «Knossos Palace», που είναι συνεχώς τακτικά δρομολογημένο, λειτουργεί και ως χώρος εκδηλώσεων και δεξιώσεων όταν βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενάντια στην άδεια λειτουργίας του.

«Και σαν μην έφταναν όλα αυτά», συνεχίζει η ΠΝΟ, «διαπιστώθηκε ότι πέντε μέλη πληρώματος του πλοίου “Festos Palace” την 1η Ιουνίου 2024 αντί να λάβουν τη δικαιούμενη –και απαραίτητη για την επαρκή ανάπαυση του πληρώματος, ειδικά την περίοδο του θέρους με τις αυξημένες δρομολογιακές απαιτήσεις– διανυκτέρευσή τους, αναγκάστηκαν να εργαστούν στο πλοίο “Knossos Palace” σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε αυτό». Κάνει γνωστό, μάλιστα, ότι η παραπάνω εκδήλωση διοργανώθηκε από φορέα που, κατά τα λοιπά, «δημόσια κόπτεται για την ευημερία και πρόοδο των Ελλήνων ναυτικών».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να διερευνηθεί από τα αρμόδια λιμενικά όργανα ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την «ανεπίτρεπτη μεταφορά των μελών του πληρώματος από άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δικαιούμενης διανυκτέρευσής τους ενάντια στην MLC (Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας) και ειδικά στις διατάξεις της που αφορούν τις περιόδους ανάπαυσης των μελών του πληρώματος».

Τέλος, ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών για τον μήνα Μάιο και τον άμεσο τερματισμό της διεξαγωγής εκδηλώσεων και δεξιώσεων στο πλοίο, με μεταφορά ναυτικών από πλοίο σε πλοίο και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των ΣΣΕ και του συνόλου της ναυτεργατικής νομοθεσίας.

Αναδημοσιευση απο : efsyn.gr/