Μετά τους ΣΟΧ, απολύσεις και για εργαζομένους στο πρόγραμμα PHILOS. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ παράταση και παραμονή στο Σύστημα Υγείας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά τους ΣΟΧ, απολύσεις και για εργαζομένους στο πρόγραμμα PHILOS. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ παράταση και παραμονή στο Σύστημα Υγείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ:

Εμβληματικά, για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών, ήταν τα προγράμματα PHILOS Ι και ΙΙ, από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι, από το 2017, στα κέντρα διαμονής αλλά και στα Νοσοκομεία, έδωσαν σημαντική βοήθεια στο να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες για υγειονομική κάλυψη των μεταναστών αλλά και το σοβαρό θέμα της επικοινωνίας και της λειτουργικής παρουσίας τους.

Εδώ και 8 χρόνια, οι συνάδελφοι παίρνουν παρατάσεις, μαζί με τους υπόλοιπους, με την τελευταία να ήταν έως 31/7. Μάλιστα, από τους συναδέλφους είχε ζητηθεί, από το Μάιο, να υπογράψουν και σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, από τη Διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Ξαφνικά, στις 14/6, Παρασκευή στις 14:30, εστάλη από τη Γραμματεία Προέδρου, e-mailόπου ανακοινώνεται στους εργαζόμενους ότι η Σύμβαση τους θα είναι μέχρι 30/6, και μετά ΤΕΛΟΣ, μια και αρχίζει η υλοποίηση των Προγραμμάτων Ιπποκράτης Ι και ΙΙ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Είναι προφανές, ότι η παρουσία τους, μιλάμε για 450 εργαζόμενους, 150 σε Νοσοκομεία είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ για τις Δομές και το κόστος παραμονής εύκολα να καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλια της Υγείας.

Μετά από παρέμβαση του Σωματείου του Έλενα στο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο, φαίνεται να υπάρχει(μένει να αποτυπωθεί..)μία παράταση, μέχρι 31/7, όπως ήταν αρχικά. Μετά, όχι μόνο ΔΕΝ υπάρχει καμία ΔΕΣΜΕΥΣΗ για το εάν συνεχίσουν, αλλά οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ ήταν ξεκάθαροι για ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΗΞΗ του προγράμματος μετά από 8 χρόνια.

Η αιτιολόγηση της λήξης του PHILOS, ήταν ότι πλέον υπάρχουν 2 νέα Προγράμματα, σε συνεργασία και εποπτεία με τον ΔΟΜ, και δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Προφανώς, για τη Κυβέρνηση της Ν.Δ είναι «πολυτέλεια» η εργασιακή παραμονή των συναδέλφων στις Δημόσιες Δομές, με το κόστος να είναι δυσανάλογο με το κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση τους. Εξάλλου κανείς ΔΕΝ μπορεί να αποδεκτό, ότι «δεν μπορεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός να καλύψει 450 εργαζόμενους, όπως κάνει εδώ και χρόνια». 

Καλούμε τη Κυβέρνηση το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να πάρει ΟΛΕΣ τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, νομοθετικές- χρηματοδοτικές για τη παραμονή των 450 συναδέλφων του προγράμματος PHILOS.

Ήδη Σωματεία αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ παίρνουν πρωτοβουλίες. Ελπίζουμε να υπάρξουν και αναγκαίες Πολιτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή,  ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για ένα πρόγραμμα που φέρνει την υπογραφή του και συνέβαλε καθοριστικά  στην υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Για να δούμε…