ΠΟΘΑ: 8 ΜΑΡΤΗ- Αγωνιζόμαστε Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: 8 ΜΑΡΤΗ- Αγωνιζόμαστε Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα

8η Μάρτη Παγκόσμια μέρα των γυναικών!

Συμμετέχουμε στην παγκόσμια μέρα των γυναικών στις 8 Μάρτη 2024.Φέτος, οφείλουμε να τιμήσουμε με αυτή τη μέρα τις γυναίκες στις Παλαιστίνης που αγωνίζονται καθημερινά για ελευθερία και ανεξαρτησία. Για το λόγο αυτό η φετινή 8η Μάρτη αφιερώνεται στις γυναίκες της Παλαιστίνης. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, ασφαλή δίοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια, την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.

Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ψηφίζεται την ίδια μέρα. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην απαξίωση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Διεκδικούμε:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη).
  • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Όχι στην καταστρατήγηση και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

Η καταπίεση των γυναικών, οι παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας, η εκμετάλλευση, η βία, οι γυναικοκτονίες, το trafficking, είναι μία καθημερινότητα για τις γυναίκες στην Ελλάδα. Ειδικότερα, Στον χώρο μας το #metoo κίνημα έφερε στο φως τις παθογένειες αυτές και μας έδειξε την σκληρή καθημερινότητα στον χώρο δουλειάς. Ενάντια στην καταπίεση λοιπόν, ενώνουμε τις φωνές μας για ζωή και εργασία με ίσα δικαιώματα.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και συμμετέχουμε στην Στάση Εργασίας την Παρασκευή 8η Μάρτη από στις 11.00 π.μ μέχρι στις 15:00 μαζί με τα Εργατικό Κέντρο Αθήνας  και την ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Για την Αθήνα η συγκέντρωση προγραμματίζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 12:00.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, που έχει προγραμματιστεί η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας και την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος διοργανώνουμε εκδήλωση. Σε αυτή συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης με μουσική και με αναγνώσεις:

Ντίνα Αβαγιανού

Αργυρώ Καπάρου

Τάσος Κατοπόδης

Θέλμα Καραγιάννη

Κώστας Γιαννάκης

Βασίλης Χατζηλούκας

Σοφία Χιλλ

Μάρθα Φριτζήλα

Ορέστης Ντάντος

Γιάννης Ριζόπουλος

Ιουλία Καραπατάκη

Ειρήνη Μακρή

Χρυσηίδα

Νίκος Τουλιάτος

Μαριάνθη Σοντάκη

Υπεραστικοί

Μυρτώ Γκόνη