Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ίλον Μασκ αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση στη Σκανδιναβία αφού αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση για να καθορίσει τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων του.
Αλληλεγγύη από σωματεία
Η διαμάχη, η οποία αρχικά αφορούσε μόνο 130 μηχανικούς σε δέκα συνεργεία επισκευής Tesla σε επτά σουηδικές πόλεις, έχει εξελιχθεί σε ένα απεργιακό κίνημα που καλύπτει τις χώρες της Σκανδιναβίας.
Ανησυχώντας για τη διαφύλαξη των συλλογικών συμβάσεων, που καλύπτουν σχεδόν το 90% όλων των εργαζομένων στη Σουηδία, 15 σουηδικά σωματεία συμμετείχαν στην απεργία κατόπιν αιτήματος του ισχυρού συνδικάτου IF Metall από την έναρξη της στις 27 Οκτωβρίου.
Οι μεταφορείς αρνούνται να παραδώσουν οχήματα ενώ οι ηλεκτρολόγοι αρνούνται να επισκευάσουν σταθμούς φόρτισης. Το προσωπικό καθαριότητας έχει σταματήσει να καθαρίζει εκθεσιακούς χώρους, τα σκουπίδια συσσωρεύονται έξω από τα κέντρα της Tesla καθώς οι συλλέκτες απορριμμάτων αρνούνται να τα παραλάβουν και η σουηδική ταχυδρομική υπηρεσία σταμάτησε να παρέχει πινακίδες κυκλοφορίας απαραίτητες για την εγγραφή νέων οχημάτων Tesla.
Στο τέλος της αλυσίδας εφοδιασμού, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σταμάτησαν να προσφέρουν Tesla και τα ταξί της Στοκχόλμης ανέστειλαν τις αγορές σε Tesla.
Οι γείτονες συμμετέχουν στον αγώνα
Μακριά από το να σταματήσει στη Σουηδία, η «απεργία συμπάθειας» έχει εξαπλωθεί στα σκανδιναβικά ξαδέρφια της χώρας που βλέπουν επίσης τις φιλοδοξίες της Tesla να απειλούν τα μοντέλα εργασίας τους.
Αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο της Δανίας, το 3F, κήρυξε απεργία αλληλεγγύης με τους Σουηδούς εργαζόμενους στις 5 Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα της Νορβηγίας προειδοποίησε στις 6 Δεκεμβρίου ότι θα εμποδίζει τη διέλευση των αυτοκινήτων Tesla στη Σουηδία εάν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατέληξε σε συμφωνία με τους Σουηδούς εργαζομένους της έως τις 20 Δεκεμβρίου. Την επόμενη μέρα, το ίδιο έπραξαν και οι Φινλανδοί εργαζόμενοι στις μεταφορές.
Οι διεθνείς απεργίες συμπάθειας είναι σπάνιες, αλλά όχι πρωτοφανείς. Η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση χρονολογείται το 1995 όταν η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Toys “R” προσπάθησε να παρακάμψει τα συνδικάτα και να επιβάλει τους δικούς της μισθολογικούς κανόνες. Η εταιρεία τελικά υποχώρησε μετά από τρεις μήνες απεργιών στη Σουηδία και την Ευρώπη.
πηγή: documentonews.gr