Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα τους κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα. Αυτό ζητούν οι Σουηδοί εργαζόμενοι της Tesla. Και βρίσκουν στήριξη και από τους… λιμενεργάτες της Δανία. Πρώτοι ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι Σουηδοί μηχανικοί της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ακολούθησαν εργαζόμενοί της στη Δανία.
Μέλη του σουηδικού συνδικάτου IF Metall είναι σε σύγκρουση με την Tesla εδώ και 6 εβδομάδες και έχουν εξασφαλίσει στήριξη μέσω μίας δευτερεύουσας κινητοποίησης στη Σουηδία, που περιλαμβάνει ταχυδρομικούς υπαλλήλους, λιμενεργάτες και ηλεκτρολόγους.
Οι εργαζόμενοι των ταχυδρομείων ουσιαστικά μπλόκαραν τις παραδόσεις πινακίδων Tesla – σε μία κίνηση που ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε «παρανοϊκή». Έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά των Σουηδικών Ταχυδρομείων.
Πώς εμπλέκονται οι λιμενεργάτες της Δανίας
Οι Σουηδοί λιμενεργάτες με τη σειρά τους μπλόκαραν την είσοδο αυτοκινήτων Tesla στη χώρα. Υπήρξε φημολογία ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να ξεφορτώσει τα αυτοκίνητα στα λιμάνια της Δανίας και από εκεί να τα μεταφέρει στη Σουηδία. Ωστόσο το IF Metall εξασφάλισε τη στήριξη του μεγαλύτερου συνδικάτου της Δανίας, που ανακοίνωσε ότι οι Δανοί λιμενεργάτες δεν θα επιτρέψουν στην αμερικανική εταιρεία να χρησιμοποιήσει αυτό το «κόλπο».
Ο Γιαν Φίλαντσεν, επικεφαλής του συνδικάτου 3F Transport της Δανίας, εξήγησε ότι ο λόγος που στηρίζει τους Σουηδούς εργαζομένους είναι καθώς «δίνουν μία υψηλής σημασίας μάχη». «Ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρέπει να είναι παγκόσμιος. Για αυτό και συμμετέχουμε, για να ενταθεί η πίεση στην Tesla» σημείωσε. «Βεβαίως ελπίζουμε ότι σύντομα θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας» συμπλήρωσε.
Ακόμη και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες
Σε μία ευθεία επίθεση προς τον Μασκ, ο Φίλαντσεν, διεμήνυσε: «Ακόμη και εάν είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δεν μπορείς να φτιάχνεις τους δικούς σου κάνονες». Όπως εξήγησε «έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη Σκανδιναβία και πρέπει να τις σέβεσαι εάν θέλεις να δραστηριοποιείσαι στην περιοχή».
«Η αλληλεγγύη είναι θεμέλιος λίθος του εργατικού κινήματος και υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε συλλογικές συμβάσεις και δίκαιες συνθήκες εργασίας» κατέληξε.
Η Tesla αρνείται μέχρι στιγμής να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που οδήγησε τους περίπου 120 μηχανικούς της στη Σουηδία σε απεργία στα τέλη Οκτωβρίου. Οι απεργοί δεν ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, αλλά το να σεβαστεί η αμερικανική εταιρεία του Μασκ τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr/