25η Νοεμβρίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες γυναίκες γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας ή της εκπαίδευσης και χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται ψυχολογικά και σωματικά από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή μέλη της οικογένειας τους, στην «ασφάλεια» του ίδιου τους του σπιτιού.
Δυστυχώς, στερεότυπα «βαθιά ριζωμένα» στις κοινωνίες – χωρίς καμία πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνει έκθεση του ΟΗΕ – συντηρούν τις συνεχείς διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Στο επαγγελματικό σκέλος, το 57,65% των ανδρών και το 36,7% των γυναικών εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι άνδρες είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων από τις γυναίκες και ότι εκείνοι έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στην εργασία (!).
Αποτέλεσμα: 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας, 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ το 55%-95% θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
Αυτές τις ημέρες ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας μια ανελέητη σφαγή στη λωρίδα της Γάζας, με το 67% των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά. Και εκεί, όπως σε κάθε πολεμική σύρραξη, είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που είναι τα πρώτα θύματα.
Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, την ημέρα που μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συμμετέχουμε στην συγκέντρωση που διοργανώνεται από συνδικάτα και οργανώσεις
στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, ώρα 12:30 μ.μ.
Ζητάμε:
- την ευαισθητοποίηση και αρωγή όλων των συνδικαλιστικών σωματείων και την διεκδίκηση σχετικών πολιτικών ως περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών
- την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών
«Τα κοινωνικά πρότυπα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία στο σύνολό της, καθυστερώντας την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης»
Το ΔΣ