Ξεπέρασε κατά πολύ την προηγούμενη μεγάλη πανεθνική απεργία κατά της απορρύθμισης του ασφαλιστικού η σημερινή, δεύτερη, απεργία στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι περίπου 1,27 εκατ. άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σε δεκάδες πόλες σε όλη τη χώρα.
Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μακρόν και μεγάλη νίκη για τα συνδικάτα, αφού το μέτρο σύγκρισης ήταν το 1 εκατομμύριο που συμμετείχε στην απεργία της 19ης Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, τα οκτώ συνδικάτα που οργανώνουν τις διαδηλώσεις ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα οργανώσουν νέες διαδηλώσεις στις 7 και 11 Φεβρουαρίου.
«Μπροστά στη μαζική απόρριψη, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τη μεταρρύθμισή της», δήλωσε η Πατρίσια Ντρέβον του συνδικάτου της Εργατικής Δύναμης.
Το ισχυρό συνδικάτο CGT ισχυρίστηκε ότι 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σήμερα, Τρίτη.
Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία είπε ότι 87.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους — από 80.000 στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία για τις συντάξεις στις 19 Ιανουαρίου. Οι εκτιμήσεις των σωματείων ήταν για διπλάσιο κόσμο.
Η σε γενικές γραμμές ειρηνική πορεία στο Παρίσι αμαυρώθηκε από διάσπαρτες συγκρούσεις μεταξύ μιας μικρής ομάδας ριζοσπαστών και δυνάμεων καταστολής που έριξαν δακρυγόνα στο Ινβαλίντ, προς το τέλος της πορείας που απλώθηκε σε όλη την πόλη. Η αστυνομία ανέφερε 30 συλλήψεις.
Περίπου 11.000 αστυνομικοί ήταν σε υπηρεσία για περίπου 250 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
«Σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται στη γωνία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του», δήλωσε ο Erik Meyer από το σωματείο Sud Rail – ένα από τα οκτώ που διοργάνωσαν την πορεία – στο BFM TV.
Ο βετεράνος ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν γιόρτασε «μια ιστορική ημέρα» διαδηλώσεων και προέβλεψε την ήττα του Μακρόν. «Δεν είναι συχνό που βλέπουμε μια τέτοια μαζική κινητοποίηση», είπε, μιλώντας στη Μασσαλία. «Είναι μια μορφή εξέγερσης πολιτών».
Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν τη Δευτέρα υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση ως «ουσιώδη». Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν επέμεινε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 είναι «δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμη».
Οι διαδηλώσεις δεν περιορίστηκαν στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Στο Ouessant, ένα μικρό δυτικό νησάκι με περίπου 800 άτομα κοντά στη Βρετάνη, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του δημάρχου Denis Palluel και διαδήλωσαν. Ο Palluel είπε στο Associated Press ότι η προοπτική να χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο ανησύχησε τους ναυτικούς στο νησί.
Ο σιδηροδρομικός φορέας SNCF είπε ότι οι περισσότερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες διακόπηκαν στην περιοχή του Παρισιού, σε όλες τις άλλες περιοχές και στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας που συνδέει πόλεις και μεγάλες κωμοπόλεις. Το μετρό του Παρισιού επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από το κλείσιμο των σταθμών και τις ακυρώσεις.
Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια έδειξαν επίσης την υποστήριξή τους στις απεργίες μειώνοντας προσωρινά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να προκληθούν διακοπές ρεύματος, δήλωσε η εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF.
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/