Εντυπωσιακή εμφάνιση στα κοινωνικά δρώμενα της Πάτρας κάνει το μόλις δυο μηνών «Σωματείο Ιατρικών επισκεπτών και Φαρμακουπαλληλων (παραφαρμακο – καλλυντικό) Αχαΐας» (ΣΙΕΦ -ΠΑΚ Αχαΐας).
Οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο από τον Νομό συνενώθηκαν βλέποντας κενό εκπροσώπησης που οφείλεται στην απουσία Σωματείου συνδεδεμένου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΙΕΦΣΕΚ) – την μόνη που δικαιούται να διαπραγματεύεται και να υπογράφει συμβάσεις με τον εργοδοτικό φορέα για τους ιατρικούς επισκέπτες – και το γεγονός ότι από ανεκδιήγητες ενέργειες κάποιων είχαν διαταραχθεί τοπικά οι σχέσεις με τον ιατρικό κόσμο .
Το νέο Σωματείο αποτελείται από φαρμακουπαλληλους που δεν έχουν καμία άλλη οικονομική εξάρτηση πέρα από αυτήν που προκύπτει από την μισθωτή σχέση εργασίας με την Εταιρεία τους και φιλοδοξούν να επιτύχουν :
1. Την αποκατάσταση της καλής επικοινωνίας με τον ιατρικό κόσμο πράγμα που επιτεύχθηκε στην χθεσινή Γενική Συνέλευση παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων υγείας (τοπικός ιατρικός σύλλογος, ΣΕΥΠ/ΠΦΥ Πατρών) και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
2. Την αλληλοβοήθεια, ενημέρωση και κινητοποίηση των Εργαζόμενων για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας τοπικά και άλλα εργασιακά θέματα.
3. Την συμμετοχή των μελών σε επιστημονικές εκπαιδεύσεις , εκπτωτικά , ταξιδιωτικά και ασφαλιστικά προγράμματα υγείας .
4. Την δημιουργία τράπεζας αίματος για άμεση εξυπηρέτηση των πασχόντων συναδέλφων .
Στην συνέλευση απεύθυναν τιμητικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της ιατρικής κοινότητας οι ομότιμοι καθηγητές ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ Τσολάκης Ιωάννης και Χάχαλης Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πατρών κ. Σβόλης Κωνσταντίνος, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού ΠΦΥ κ. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας και ο διευθυντής ΕΣΥ Βόρειου τομέα Σωτηρούδης Απόστολος. Τοποθετήσεις έκαναν επισης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών επισκεπτών και Φαρμακουπαλλήλων Λάμπος Σωκράτης για τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου και τις προσπάθειες για υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και η Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου για την κατάσταση τοπικά στο συνδικαλιστικό κίνημα .
ΕΠΙΣΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΕΑΥΦΕ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2012 ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.
(Τοποθέτηση Νουχακη Σταύρου Συμβούλου Διοίκησης της ΠΟΙΕΦΣΕΚ) :
” Θέλω μόνο να θίξω το θέμα της δημιουργίας του Ταμείου σαν ΝΠΙΔ το 2012 γιατί στις συζητήσεις επανέρχεται ακόμα και από παράγοντες του Υπουργείου το θέμα της επιλογής αν ήταν σωστή ενέργεια η απόφαση που πήραμε τότε.
Όταν έγινε ο νόμος που έδινε το δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να διεκδικήσουν την αυτονόμηση των επικουρικών ταμείων των Εργαζόμενων σε αυτές, θεωρήθηκε πρόκληση για όλο το κίνημα να αποδείξει ότι δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτική καταγγελίας και συντεχνιακές διεκδικήσεις αλλά είναι ικανό και να διοικήσει.
Έτσι λοιπόν όλοι χωρίς καμία εξαίρεση (πλην του ΚΚΕ που είναι υπέρ της κρατικοποίησης και όχι της αυτοδιαχείρισης) μπήκαν σε αυτήν την διαδικασία.
10 Ομοσπονδίες το έφτασαν μέχρι του σημείου να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας και 4 από αυτές τα κατάφεραν και πήραν την έγκριση.
Η έγκριση για το Ταμείο των Φαρμακουπαλληλων δόθηκε ομόφωνα στην συνδιάσκεψη ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο φάρμακο με ενεργή συμμετοχή των αναλογιστών που εκπόνησαν την μελέτη με επικεφαλής τον κ. Μαριό και τον καθηγητή επιστημών Υγείας Υφαντοπουλο. Αυτοί απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και έπεισαν όχι βέβαια ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν η θα δοθούν αυξήσεις αλλά ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να είναι καλύτερες από αυτές του Δημοσίου.
Το έκαναν έχοντας υπόψιν ότι και το Δημόσιο είχε δεσμευτεί να τις μειώσει επίσης, πράγμα που δεν έγινε, σε αντίθεση με το ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ.
Από τότε πέρασαν 10 χρόνια. Να κάνουμε μια αποτίμηση.
Κάποιο από αυτά τα Ταμεία έδωσε πίσω την 13η και 14η σύνταξη. Έκανε λάθος ?
Το δικό μας αντίθετα δεν έπεισε ούτε καν ότι προσπάθησε να λειτουργήσει προς όφελος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων !
Ποιος φταίει ? Το ΔΣ η η «ιδρυτική αναλογιστικη μελέτη» του 2012 ?
Αν φταίει το πρώτο τότε αυτό πρέπει να αναδειχτεί.
Αν φταίει το δεύτερο τότε στο Συνέδριο της ΠΟΙΕΦΣΕΚ – της πιο αντιπροσωπευτικής Ομοσπονδίας για τους ασφαλισμένους στο ΤΕΑΥΦΕ – να μπει θέμα ένταξης του Ταμείου στο δημόσιο και να αποτελέσει αυτό ζήτημα συνδικαλιστικής διεκδίκησης από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι λογιστές και οι αναλογιστές της Ομοσπονδίας μας που έχουν την γνώση και ανέλυσαν τα οικονομικά μας στοιχεία συμφωνούν ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορεί το Ταμείο να δώσει καλύτερες παροχές.
Σας καλώ λοιπόν όλους, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο ΤΕΑΥΦΕ να στηρίξετε όχι μόνο τους υποψήφιους που θα προτείνει η Ομοσπονδία αλλά και το πρόγραμμα που θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν ώστε να έχουμε ένα Ταμείο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτών που το ίδρυσαν και θα απολογείται σε αυτούς που εκλέγουν τους Διοικούντες δηλαδή σε εσάς και όχι σε αυτούς που τους ελέγχουν !