Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου με αφορμή την παρέμβαση του στην εκπομπή «One News Magazino» με την Μάϊρα Μπάρμπα στο ONE Channel για το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας και των εργασιακών ζητημάτων στο χώρο του θεάματος – ακροάματος και του συγχρόνου πολιτισμού εν γενεί, μας δήλωσε:
Η εργασία του ηθοποιού, του μουσικού, του χορευτή δεν περιορίζεται μόνο στην ώρα της παράστασης, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Η δημιουργία μιας παράστασης απαιτεί σκληρή προετοιμασία, ατέλειωτες ώρες στις πρόβες, σε ομαδικές εργασίες ακόμα και στο σπίτι ώστε να προετοιμάσουν μια παράσταση. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν καθαρή εργασία.
Κατά συνέπεια, δεν είναι οι δύο ώρες της παράστασης μόνο, αλλά οι πολύμηνες και πολύωρες ώρες δουλειάς του καλλιτέχνη στην αναζήτηση. Αυτό είναι εργασία και πρέπει να είναι μισθοδοτούμενη, να πληρώνεται κανονικά και όχι με την ώρα. Χωρίς αυτή την προετοιμασία δεν θα υπήρχε παράσταση.
Επιπροσθέτως οι περιοδείες είναι εργασία. Κάθε περιοδεία σημαίνει στο δρόμο πούλμαν, ξενοδοχείο, παράσταση. Αυτό πως θα αποτυπωθεί σε μια ψηφιακή κάρτα; Επίσης υπάρχουν θίασοι που περιοδεύουν σε σχολεία, με παιδικές και θεατρικές ομάδες, κουκλοθέατρα αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα.
Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, δείχνει ότι υπάρχει εκτεταμένη δήλωση εισόδου μετά την πραγματική έναρξη της εργασίας ή και δήλωση εξόδου πριν την πραγματική ολοκλήρωση του ωραρίου και στη συνέχεια η εργασία συνεχίζεται.
Δεν υπάρχει αυτοματοποιημένος τρόπος ελέγχου και διασταύρωσης των δεδομένων της ψηφιακής κάρτας εργασίας και των καταβαλλόμενων αμοιβών από τους εργοδότες, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες δίκαιης αμοιβής και εργασίας και να γίνει πράξη η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προστασία της Εργασίας από το Κράτος.
Επίσης θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΦΚΑ κ.α.). Πρέπει δηλαδή να σβήσουν οριστικά τα παραθυράκια αδιαφάνειας και παρερμηνειών. Γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν την ευθύνη για την τήρηση του ωραρίου στον εργαζόμενο.
Στην πανδημία δεχθήκαμε ένα συντριπτικό πλήγμα με μηδενισμό των εργασιών μας. Τώρα μετά τη πανδημία, καθώς επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα στην εργασία επανέρχονται ταυτόχρονα και όλες οι παθογένειες του κλάδου μας. Γι’ αυτό ζητάμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες εργασίας και οι συνθήκες αμοιβής. Μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να διευθετηθούν και όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων μας.
Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης: