Ισχυρό χαστούκι στο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη από τo Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 του Συντάγματος – Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Μεγάλη νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κόσμο της εργασίας – Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό ράπισμα του ΣτΕ στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από παραπομπή από το Δ΄ Τμήμα, θα αποφανθεί τελικά εάν είναι συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την ΕΣΔΑ το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.
Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (νόμος 1876/1990), αλλά παράλληλα το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
Η 7μελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νίκος Μαρκόπουλος) με την υπ΄ αριθμ. 2175/2022 απόφασή της έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».
Σε άλλο σημείο οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι «η ρύθμιση της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 1264/1982, περί σωρευτικής αναστολής σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην περίπτωση της παράλειψης καταχώρισης ή επικαιροποίησης έστω και ενός μόνο στοιχείου, συνεπάγεται προδήλως δυσανάλογη, αλλά και ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος» και προσθέτουν ότι «όλες οι διατάξεις του άρθρου 10 της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως περί χορήγησης στοιχείων, κατά το μέρος που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχουν τεθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 του ν.1876/1990».
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος 4808/2021 και εξειδικεύθηκε με την υπ΄ αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, η διαδικασία εγγραφής των υπό σύσταση και υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο τηρούμενο σε ηλεκτρονική μορφή εν λόγω Μητρώο, τα καταχωρούμενα στοιχεία και έγγραφα και οι όροι πρόσβασης στο ΓΕΜΗΣΟΕ.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό ράπισμα του ΣτΕ στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
Για ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ που αποφάνθηκε ότι η πρόβλεψη για υποχρεωτική τήρηση μητρώου μελών των συνδικάτων πλήττει τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση του Συντάγματος, κάνει λόγο η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει πως η απόφαση «αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ένα σημαντικό βήμα στο ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του» και επισημαίνει: «Αύριο η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση θα καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτωχοποίησης και της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η τελική δικαίωση θα έρθει στις εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Μεγάλη νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κόσμο της εργασίας
«Το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι η αντεργατική διάταξη του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21 άρθρο 83 παρ.6) για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), είναι αντισυνταγματική καθώς αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια διάταξη που, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή, κύριο στόχο είχε το φακέλωμα των συνδικάτων και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής ελευθερίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», σημειώνει το Τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνει:
«Η απόφαση του 4ου τμήματος του ΣτΕ που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση ήρθε μετά από προσφυγή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κόσμο της εργασίας.
Με την απόφαση αυτή ξεκινάει ουσιαστικά το ξήλωμα του νόμου Χατζηδάκη, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε την πλήρη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Οι εργαζόμενοι/ες και το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη και συνολικά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Με τη συμμετοχή τους στην γενική απεργία και τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι/ες στέλνουνε ηχηρό μήνυμα, ότι οι πολιτικές της φτωχοποίησης, του αυταρχισμού, της διάλυσης των δικαιωμάτων και της περιστολής της δημοκρατίας τελειώνουν σύντομα, μαζί με τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».
πηγή: left.gr/