ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Ιστορική Νίκη των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Ιστορική Νίκη των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας που έκρινε άκυρες τις απολύσεις 133 εργαζόμενων στα Λιπάσματα Καβάλας είναι ιστορική νίκη και  δικαίωση του 6 χρόνου αγώνα τους, νίκη όλων των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνάδελφοι απολύθηκαν, γιατί δεν δέχθηκαν να γίνουν εργολαβικοί. Ήταν η δεύτερη  φορά που απολύονταν  παρά το γεγονός υπήρχαν ήδη δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν για την πρώτη απόλυση (2016)  και η εταιρεία σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας είχε αποδεχθεί την απόφαση. Ωστόσο δεν δίστασε να τους αντικαταστήσει προσλαμβάνοντας – σε μια βαριά χημική βιομηχανία – ανειδίκευτους εργολαβικούς εργαζόμενους, αδιαφορώντας ακόμα και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και όλης της περιοχής.

Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο όμως το 2021 κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι της εργασίας, ενέκρινε τις απολύσεις παρόλο που στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), η εταιρεία προσκόμισε ισολογισμό του 2014 για απολύσεις που επτά χρόνια αργότερα, το 2021!.

Η δε πρόεδρος του ΑΣΕ και Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, δήλωνε ότι «οι απολύσεις είναι απελευθέρωση» !!

Η νίκη των συναδέλφων στα Λιπάσματα Καβάλας είναι νίκη όλων των εργαζομένων και ειδικά των εργαζόμενων με το καθεστώς των εικονικών εργολαβιών που βλέπουν να καταστρατηγούνται «νομότυπα» βασικά εργασιακά τους δικαιώματα. Η επίθεση σε βάρος του κόσμου της εργασίας, με σκοπό την άκρατη εργολαβοποίηση, δεν πέτυχε. Οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη κρίθηκαν ΑΚΥΡΕΣ!

Με την ελπίδα που μας δίνει η δικαίωση των συναδέλφων συνεχίζουμε μέχρι την οριστική ακύρωση των αντεργατικών νομοθετικών εκτρωμάτων και στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων.

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ