Οι εργαζόμενοι στο εμφιαλωτήριο της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ, εδώ και 20 ημέρες, διαμαρτύρονται και απεργούν, για τις παράνομες και αναιτιολόγητες απολύσεις 15 συναδέλφων τους, για την άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά και για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βλαπτικής μεταβολής, των όρων εργασίας τους.
Λίγους μήνες μετά, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food, στην COSCO, στην ΛΑΡΚΟ, στα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ κλπ, μια νέα εστία εφαρμογής των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη(ν.4808/2021), έρχεται να προστεθεί και να διευρύνει, τον μακρύ κατάλογο της εργοδοτικής ασυδοσίας, που απολαμβάνει την πλήρη κυβερνητική στήριξη.
Οι εργαζόμενοι στο εμφιαλωτήριο της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ, εδώ και 20 ημέρες, διαμαρτύρονται και απεργούν, για τις παράνομες και αναιτιολόγητες απολύσεις 15 συναδέλφων τους, για την άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά και για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βλαπτικής μεταβολής, των όρων εργασίας τους. Εδώ και αρκετές ημέρες (από αρχές Αυγούστου) έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες καταγγέλλοντας ότι, η εταιρία, παρά το γεγονός ότι, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, στην οποία οι εργαζόμενοι έχουν «βάλει πλάτη», αποδεχόμενοι μειώσεις μισθών, στηρίζοντας την νέα ιδιοκτησία, έχει εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση εις βάρος τους. Η νέα διοίκηση επικαλείται ότι, εκτελεί ένα «σχέδιο εξυγίανσης», που στηρίζεται όμως, στην φτηνή και ευέλικτη εργασία, δίχως συνδικαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα, το αποδεικνύει στην πράξη.
Η εταιρία κάνει χρήση όλων των αντεργατικών εργαλείων, που έδωσε απλόχερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να πολεμήσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων:
Ενεργοποιεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους στην θέση των απολυμένων, αρνείται τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, κάλεσε την αστυνομία στις εγκαταστάσεις τις εταιρίας και επικροτεί με τη στάση της, τις συλλήψεις των συνδικαλιστών, που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στο χώρο εργασίας.
Έχει μια σημασία όμως να αναλυθεί, πως η εταιρία πήρε την «πάσα» από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ:
1.Αρχικά η διοίκηση της εταιρίας, επιχειρεί να αξιοποιήσει τον «νόμο Χατζηδάκη» και επικαλούμενη τους λεγόμενους οικονομικοτεχνικούς λόγους(βλ. σχέδιο εξυγίανσης), προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, που μάλιστα είναι μέλη του σωματείου. Το πράττει δε αυτό διότι, ο ανωτέρω νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απολύσει εργαζόμενους αναιτιολόγητα, δίχως να τηρήσει τα λεγόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, καταβάλλοντας στους εργαζόμενους μια πρόσθετη αποζημίωση, ως αστική ποινή και δίχως να υπάρχει το δικαίωμα επαναπρόσληψης. Με τον τρόπο αυτό και «σύμφωνα με το νόμο», ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να κάνει «ανακύκλωση προσωπικού» αντικαθιστώντας τους ακριβούς εργαζόμενους με φτηνό εργατικό δυναμικό(σημειωτέο ότι, ορισμένοι απολυμένοι εργαζόμενοι στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, εργάζονταν στην επιχείρηση, για είκοσι και πλέον έτη). Είναι ξεκάθαρο ότι, η κυβέρνηση «κόβει και η εργοδοσία μοιράζει» στην προκειμένη περίπτωση.
2.Ο ίδιος νόμος Χατζηδάκη, ήρθε να «ποινικοποιήσει την απεργία» ορίζοντας ότι, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι εμποδίσουν άλλους «απεργοσπάστες» εργαζόμενους, να προσέλθουν στην εργασία τους, τότε διώκονται και δύναται να τους ζητηθεί αποζημίωση. Η απεργία δε, κρίνεται αυτόματα παράνομη. Στην προκειμένη περίπτωση, συνδικαλιστικά στελέχη συνελήφθησαν, κατόπιν παρέμβασης της εργοδότριας επιχείρησης και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για εκφοβισμό, για να αφεθούν λίγες ώρες μετά ελεύθεροι. Αστυνομία, κυβέρνηση, τσιράκια της εργοδοσίας και όλος ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, τέθηκε στην υπηρεσία του εργοδότη, με στόχο την τρομοκράτηση και κατασυκοφάντηση του αγώνα των εργαζομένων.
3.Η απεργία των εργαζομενων στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ κρίθηκε από τα δικαστήρια παράνομη, όχι για λόγους ουσίας, αλλά για τυπικούς λόγους. Είναι ακριβώς και πάλι ο ν.4808/2021, που έθεσε απίθανες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, που ουσιαστικά στερούν από την πλευρά των εργαζομένων το στοιχείο της πίεσης και του αιφνιδιασμού. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν διάλογο(τον οποίο όμως αρνείται η εργοδότρια επιχείρηση), να περιμένουν αρκετές ημέρες, να οδηγηθούν σε μια προσχηματική συμφιλιωτική διαδικασία και μετά, να προσφύγουν σε κινητοποιήσεις. Ο νόμος Χατζηδάκη πλήττει το στενό πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας, την οποία και μετατρέπει σε «αδειανό πουκάμισο». Η εργοδοσία το γνωρίζει αυτό και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι, τα δικαστήρια που θα εφαρμόσουν την «νομοθεσία», σε ποσοστό άνω του 90% βγάζουν τις απεργίες παράνομες, κάτι το οποίο έχει συμβεί εδώ και ένα χρόνο, σε πλείστες περιπτώσεις.
4.Η άρνηση της επιχείρησης να συνάψει επιχειρησιακή ΣΣΕ, βρήκε έρεισμα στις συνεχόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που απαξίωσε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων(αρχή της επεκτασιμότητας και ευνοϊκότερης ρύθμισης κλπ.)με αποτέλεσμα όλο το 2021 να έχουν συναφθεί ελάχιστες κλαδικές αλλά και επιχειρησιακές ΣΣΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Εδώ και 30 χρόνια το σωματείο και η επιχείρηση υπέγραφε επιχειρησιακή ΣΣΕ, με την εταιρία και είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση αρνείται ακόμα και τις διαπραγματεύσεις! Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός αυτό, αν συνυπολογίσουμε, όσα έχουν συμβεί στο θεσμό του συλλογικού εργατικού δικαίου τα τελευταία 3 χρόνια; Είναι άλλωστε γνωστό ότι, βασική επιδίωξη του ν.4808/2021 ήταν να μετατοπίσει το πεδίο διαπραγμάτευσης για όλα τα ζητήματα, από την συλλογική στην ατομική σύμβαση εργασίας, καθώς η ΝΔ και ο νεοφιλελευθερισμός από τον οποίο διακατέχεται, θεωρεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, όμοια σε ισχύ μέρη.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, πρέπει να λάβουν τη στήριξη όλων των εργαζομένων, όλων των δημοκρατικών πολιτών, καθώς η συμπεριφορά κυβέρνησης και εργοδοσίας, δίνουν μια πολύ καλή γεύση για το τι εννοεί ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις «πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Και επειδή επίκειται η ΔΕΘ, στην οποία ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς, για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχει μια σημασία να αναδειχθεί ποιο είναι τελικά, το μοντέλο εργασίας που προωθείται και δια του οποίου επεκτείνεται το «δόγμα του φτηνού και ευέλικτου εργαζόμενου», αποκομμένου από συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Ο αγώνας των εργαζομένων στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, είναι αγώνας ενάντια στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στην ευελιξία, στην μείωση των μισθών και στην υποβάθμιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η νίκη των εργαζομένων στην επιχείρηση, όπως συνέβη στην COSCO, στην e-food και αλλού, πρέπει να αποτελέσει ηχηρό χαστούκι προς την κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση της φτηνής και απλήρωτης δουλειάς.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος)
πηγή: ieidiseis.gr