Το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου». Ενδεχομένως να αποτελέσει την θρυαλλίδα, που θα οδηγήσει στην κατάρρευση, μιας κυβέρνησης, που ήδη έχει αποτύχει σε μια σειρά από μέτωπα.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών, που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και να επιβεβαιώσουν απλά, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λειτουργεί ως καθεστώς, που δεν συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Όμως το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου». Ενδεχομένως να αποτελέσει την θρυαλλίδα, που θα οδηγήσει στην κατάρρευση, μιας κυβέρνησης, που ήδη έχει αποτύχει σε μια σειρά από μέτωπα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, φαινομενικά μόνο θα πέσει, λόγω των παράνομων παρακολουθήσεων. Ουσιαστικά η επερχόμενη πτώση της, οφείλεται στην αποτυχία της, να προστατέψει την κοινωνία, αλλά και στην διάψευση του αφηγήματος, για ανοικοδόμηση του κράτους και για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος(μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, βελτίωση οικονομικού κλίματος).
1.Όσον αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς προκύπτει ότι στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, μόνο οι Βερμούδες, μια μικροσκοπική νησιωτική χώρα, με 64.000 κατοίκους, είχε περισσότερους νεκρούς από Covid-19, ανά εκατομμύριο κατοίκους, σε σχέση με την Ελλάδα, στις 3 Αυγούστου του 2022.
2.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαχείριση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, που απλά κρύβεται, προς το παρόν, «κάτω από το χαλί» δεδομένης της ισχύος της ρήτρας διαφυγής και της πρόβλεψης για χαμηλό κόστος δανεισμού, που εξασφάλισε το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2022, ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 180-190%, κατατάσσοντας τη χώρα, στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως.
3.Η ανεργία, παρά την αποκλιμάκωση της, κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα (12,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο), σε ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σχέση με το μέσο ποσοστό της ΕΕ, που κινείται πέριξ του 6%.Η Ελλάδα όμως καταγράφει και το υψηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων με 29,5%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία, με 27,9%.Πρόκειται για τραγική ειρωνεία ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν προεκλογικά ότι, θα καταπολεμήσει την φυγή των νέων στο εξωτερικό(brain drain).
4.Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τις χαμηλότερες αμοιβές, συνθήκη που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που προκάλεσε τεράστιο κύμα ακρίβειας. Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης, το 28%. Η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση και φυσικά επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η αύξηση του 9,5% που δόθηκε καθυστερημένα, ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2022, δεν κατόρθωσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.
5.Αν και κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι, τα ανωτέρω είναι αποτέλεσμα μιας διεθνοποιημένης κρίσης, στον τομέα των αμοιβών οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν εκείνες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το 2021 υπογράφηκαν μόλις 16 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, αποτέλεσμα των καθοριστικών κυβερνητικών επιλογών, που διέλυσαν το μισθολογικό σύστημα αμοιβών της χώρας. Οι 34 συλλογικές συμβάσεις εργασίας (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές) που βρίσκονται σε ισχύ καλύπτουν δυνητικά περίπου 625.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων. Την ίδια ώρα, το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από ΣΣΕ, στην Ευρώπη αγγίζει το 80%.
6.Αλλά και στο μέτωπο της ακρίβειας, τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι χειρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα βρέθηκε τον Ιούνιο, 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22%, Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19% και Σλοβακία 12,5%. Η Ισπανία είχε ποσοστό 10%, η Πορτογαλία 9%, η Ιταλία 8,5%, η Γερμανία 8,2%, η Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, με την χώρα μας να βρίσκεται 3,4 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αποτέλεσμα της «ελληνικής ιδιαιτερότητας» είναι η Ελλάδα, μια χώρα με πολύ χαμηλές αμοιβές, να έχει σήμερα την ακριβότερη βενζίνη, την τρίτη ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος και την ακριβότερη τιμή ρεύματος για επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τα κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης.
7. Το Μάιο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας αυξήθηκε κατά 646,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,0 δις ευρώ. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα απ’ όσα παράγει και γι’ αυτό έχει χρόνια εξωτερικά ελλείμματα, που με τη σειρά τους δημιουργούν υψηλό εξωτερικό χρέος. Η ομαλή αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους οδηγεί σε μια περίοδο λιτότητας, που η συνολική δαπάνη θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από την παραγωγή. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Η κυβέρνηση της ΝΔ που ορκιζόταν στο όνομα των επενδύσεων, ουσιαστικά απέτυχε και στο τομέα αυτό αφού τα παραγωγικό υπόδειγμα της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητο και μάλιστα με επιπλέον παθογένειες την τελευταία τριετία.
8. Η αντίληψη για τη διαφθορά του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, μεταξύ των ειδικών και της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι ότι «το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα είναι υψηλό», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιον για το 2022. Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2022 από τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα έχει σκορ 49/100 και κατατάσσεται 17η στην ΕΕ και 58η παγκοσμίως. Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τη Διαφθορά του 2022 δείχνει ότι το 98% των ερωτηθέντων θεωρούν τη διαφθορά διαδεδομένη στη χώρα τους (έναντι 68% στην ΕΕ) και το 59% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι επηρεάζεται προσωπικά από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος στην ΕΕ 24%). Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το 90% των εταιρειών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη (μέσος όρος στην ΕΕ 63%) και το 76% θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσος όρος στην ΕΕ 34%).
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς, την κατρακύλα για την ελευθερία του τύπου(108η θέση), τις έντονες ανησυχίες ακόμα και των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, για όσα συμβαίνουν με διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων κλπ. , την βία και την καταστολή με την οποία πνίγεται κάθε δημοκρατική αντίδραση των πολιτών, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ, φεύγει σαν μια απολύτως, αποτυχημένη κυβέρνηση, υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε.
Τριάντα χρόνια μετά, ο «νέο-μητσοτακισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει την τύχη των πολιτικών, του πατέρα Μητσοτάκη.
Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ας φροντίσουν να παραμείνει εκεί που ανήκει:
Στο πολιτικό περιθώριο…
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος)
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr