Στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν φάνηκε απλά κατώτερη των προσδοκιών, αλλά συνετέλεσε αποφασιστικά, στην διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού θεσμού.
Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνονται τρία χρόνια, από τις εκλογές του 2019, οπότε και η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.
Μοιραία, από εδώ και εφεξής, βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη(;) προεκλογική περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα κριθεί, από την απόφαση του Πρωθυπουργού, να «στήσει» κάλπες.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, «ελληνοτουρκικά», καθορίζουν την πολιτική και κοινωνική ατζέντα.
Πάρα τις σύνθετες αντιξοότητες, έρχεται και η ώρα του πρώτου απολογισμού.
Η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της, την τελευταία τριετία (ή και για περισσότερο χρόνο). Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι παρεμβάσεις, οι πολιτικές επιλογές της επόμενης ημέρας, το κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί, θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, που καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τα κυβερνητικά πεπραγμένα, της προηγούμενης περιόδου.
Στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν φάνηκε απλά κατώτερη των προσδοκιών, αλλά συνετέλεσε αποφασιστικά, στην διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού θεσμού.
Είναι η κυβέρνηση που:
1. Λίγους μήνες, αφότου ανέλαβε την εξουσία, κατήργησε την 13η σύνταξη. Ένα κρίσιμο συμπλήρωμα, στο εισόδημα των συνταξιούχων, εξαφανίστηκε ξαφνικά, για να μετατραπεί σταδιακά, σε έκτατο επίδομα και στη συνέχεια, να διατεθεί για την χρηματοδότηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης(ν.4826/2021).Για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους, ο νόμος προέβλεπε πλήρη 13η σύνταξη(500 ευρώ), ενώ για τις ψηλότερες συντάξεις, υπήρχε κλιμάκωση που έφτανε στο 30%(ν.4611/2019).
2. Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνοντας την κατώτατη κλίμακα, από τα 185 ευρώ, στα 220 ευρώ, ανά μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών, εξακολουθεί να πληρώνει και σήμερα μεγαλύτερες εισφορές, σε σχέση, με το προ του 2019 καθεστώς.
3. Εξαπάτησε τους συνταξιούχους σε σχέση με τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012(ν.4051/2012 και 4093/2012). Αντί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να αποδώσει, έστω και για το 11μήνο(6/2015-5/2016) πλήρως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, επέστρεψε μόνο τις περικοπές για τις κύριες συντάξεις και έστειλε τους συνταξιούχους στις δικαστικές αίθουσες, να περιμένουν τη δικαίωση τους, για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και «δώρα»(αναμένεται απόφαση του ΣτΕ, από τον Γενάρη του 2021).
4. Όχι μόνο δεν έδωσε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά τα φορολόγησε επιπλέον και με υψηλότατο συντελεστή, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι, να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται, κομμένα ακόμα και στο 50%, παρά το γεγονός ότι, πολλοί εξ αυτών δικαιώθηκαν από τις φορολογικές αρχές.
5. Προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την ίδρυση του ΤΕΚΑ(Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) δίνοντας τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης, βορρά στα funds και στις ασφαλιστικές εταιρίες. Ήδη δεκάδες χιλιάδες νέοι ασφαλισμένοι, μετά το 2022, έγιναν «επενδυτές με το ζόρι» τζογάροντας τον κόπο και τον ιδρώτα τους. Οι κίνδυνοι για τους ασφαλισμένους αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τεράστιοι, αφού η πληρωμή των υφιστάμενων συντάξεων, θα στοιχίσει 76 δις ευρώ, μέχρι το 2070. Είναι άλλωστε η κυβέρνηση, που υπονόμευσε το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και κατέλυσε την αρχής της αλληλεγγύης των γενεών.
6. Τριπλασίασε τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, προκαλώντας χάος, στον ΕΦΚΑ. Πάνω από 75.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν, 124.000 επικουρικές βρίσκονται στοιβαγμένες στις υπηρεσίες και άλλα 55.000 εφάπαξ, αναμένουν να εκδοθούν. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν 60.000 «παράλληλες» συντάξεις και 24.000 συντάξεις «εξωτερικού» που παραμένει άγνωστο, πότε θα διεκπεραιωθούν.
7. Ιδιωτικοποίησε μια από τις βασικές λειτουργίες του ΕΦΚΑ, όπως είναι η έκδοση των συντάξεων, την οποία ανέθεσε σε ιδιώτες, κάνοντας στην κυριολεξία «μια τρύπα στο νερό», αφού το μέτρο δεν απέδωσε. Το ίδιο συνέβη και με το θεσμό της προκαταβολής σύνταξης(που χορηγήθηκε σε μόλις 30.000 δικαιούχους)δίχως σημαντικό οικονομικό αντίκρισμα.
8. Ανακοίνωσε μόνιμες προσλήψεις που δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα προχώρησε σε πρόσληψη συμβασιούχων και πρώην συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ, που μέχρι να προλάβουν να εκπαιδευτούν, θα βρεθούν εκτός εργασίας.
9. Συκοφάντησε τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας το φορέα «σαράβαλο» και τους υπαλλήλους(τους οποίου βράβευσε πριν από μερικές μέρες για τις επιδόσεις τους), «τεμπέληδες και κηφήνες».
10. Καθυστέρησε να εξοπλίσει με υπολογιστές τον ΕΦΚΑ, αφήνοντας τους υπαλλήλους, δίχως ηλεκτρονικά εργαλεία, ενώ την ίδια ώρα, έλεγε πως στο «τέλος του 2021 το 80% των συντάξεων θα εκδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού σε λίγα δευτερόλεπτα». Την ίδια στιγμή η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» παραμένει, ένα σύντομο ανέκδοτο.
11. Νομοθετησε την απάτη των «fast track» συντάξεων και «συντάξεων εμπιστοσύνης», που έχουν προκαλέσει την οργή των συνταξιούχων, αφού η πλειοψηφία αυτών, λαμβάνει πολύ μικρότερες συντάξεις, από αυτές που δικαιούνται πηγαίνοντας, κόντρα στο δικό της νόμο(που λέει ότι ο συνταξιούχος λαμβάνει τη σύνταξη κατά τη δήλωση του και με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει σύμφωνα με το ν.4921/2022).
12. Άφησε εκτός στήριξης μεταξύ άλλων τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι αντί για 13 σύνταξη, πήραν πενιχρά επιδόματα(250 και 200 ευρώ) πλήρως αναντίστοιχα, με το τεράστιο κύμα ακρίβειας, που σαρώνει την ελληνική κοινωνία. Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα, οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια τους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν καμία δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος. Τα «200 ευρώ της ντροπής» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, πλήρους αποσύνδεσης της κυβέρνησης, με την πραγματικότητα.
13. Έκοψε την δεύτερη εθνική σύνταξη, σε χήρους και αναπήρους και χορήγησε δεύτερη σύνταξη, σε χιλιάδες πρώην και νυν αιρετούς (βουλευτές, νομάρχες, αντινομάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους κλπ.).
14. Διόγκωσε τις όφειλες στο ΚΕΑΟ(42,8 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν οι Έλληνες στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
15. Νομοθέτησε την πρόσληψη ιδιωτών διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ με παχυλές αμοιβές, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
16. Αύξησε το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, στο 1 δις μέσα στο 2021.
17. Θέσπισε το ακαταδίωκτο για τα μέλη του ΔΣ του ΤΕΚΑ, που θα αναλάβουν το ξεπούλημα και την «επένδυση» των αποθεματικών, της επικουρικής ασφάλισης.
18. Τα έκανε «θάλασσα» με τους επανυπολογισμούς των συντάξεων, δίνοντας λιγότερα χρήματα στους συνταξιούχους, που συνεχίζουν, είτε να έχουν προσωπική διαφορά και να αποκλείονται από παρούσες και μελλοντικές αυξήσεις, είτε να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από εκείνα που δικαιούνται.
19. Δεν προέβλεψε κανένα νέο πόρο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, καταδικάζοντας τους συνταξιούχους σε «αιώνια» φτώχεια. Αντίθετα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, αφήνοντας «γυμνό» οικονομικά τον ΟΑΕΔ(νυν ΔΥΠΑ).
20. Ματαίωσε επί μήνες την αύξηση του κατώτατου μισθού, στερώντας σημαντικούς πόρους από την ενίσχυση του ΕΦΚΑ.
Στα ανωτέρω μπορεί να συμπληρώσει κανείς και δεκάδες άλλες ρυθμίσεις ή πρακτικές κακοδιοίκησης (ρουσφετολογικές παρεμβάσεις, προσλήψεις ημετέρων κλπ.), αποδεικνύοντας το προφανές:
Η ΝΔ έχει αλλεργία σε κάθε τι, που αποτελεί, αυτό που ονομάζουμε, κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε, απέδειξε ότι, είναι ανίκανη και αντικοινωνική και είναι ώρα να φύγει.
Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και για όλους τους πολίτες της χώρας.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)
πηγή: ieidiseis.gr