Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εταιρική ευθύνη ζήτησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους που διεκδικούν, αλλά και κυρώσεις σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει τον νόμο.
Η Nestlé, η AB InBev και η H&M είναι μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών που επικρίνονται από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων του 2022 που επεξεργάζεται η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC).
Ιδού ορισμένα από τα στοιχεία για 5 εταιρείες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕTUC πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έκθεσης για την κατάταξη 163 χωρών με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων:
● Η Nestlé στη Βραζιλία συνέχισε να χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να μειώσει τους μισθούς και τα επιδόματα. Στο εργοστάσιο σοκολάτας της, στη Vila Velha στο Espírito Santo, η εταιρεία αποφάσισε μονομερώς να μειώσει στο μισό τα οφέλη από κουπόνια τροφίμων από 680 σε 350 ρεάλ, έχοντας ήδη μειώσει το μερίδιο των κερδών που ανακατανέμονται στους εργαζόμενους. Το 2019, η εταιρεία απέλυσε περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει με δικαστική απόφαση. Αλλά σε αντάλλαγμα, τα συνδικάτα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν μια συμφωνία που μείωσε τα επιδόματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των κουπονιών διατροφής.
● Η AB InBev (η μεγαλύτερη ζυθοποιία παγκοσμίως) στο Περού εφάρμοσε διαδικασίες αναδιάρθρωσης προσωπικού απολύοντας τρεις γενικούς γραμματείς του συνδικάτου καθώς και δεκαπέντε εργαζόμενους στο βόρειο εργοστάσιο στο Motupe του Περού, οι οποίοι είναι όλοι μέλη της απεργιακής Ενωσης, Backus National Union.
● Η Heinz-Glas στο Περού διέλυσε το σωματείο για να αποτρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα σε κάθε εργαζόμενο που δεχόταν να αποσυνδεθεί από το σωματείο προσέφερε μια θέση με υψηλότερο εισόδημα.
● Η αλυσίδα ενδυμάτων H&M στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο του ’21 έθεσε σε διαθεσιμότητα δεκατέσσερις εργαζόμενους τιμωρώντας τους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης. Ηδη στη χώρα από το 2019, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στην H&M είχαν αποκλειστεί επειδή φορούσαν αυτοκόλλητα στα καταστήματα που έγραφαν για δίκαιες αμοιβές.
● Η Santander στη Βραζιλία επέβαλε μείωση μισθών κατά 55% σε 40 επικεφαλής τραπεζικών συνδικάτων, μετά την προσφυγή τους για πληρωμή των υπερωριών.
Η συνομοσπονδιακή γραμματέας τής ETUC, Isabelle Schömann, δήλωσε: «Οι εταιρείες πρέπει να συμπεριφέρονται στο εξωτερικό όπως και στο εσωτερικό. Αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκτός Ευρώπης». Και συμπλήρωσε: «Ορισμένες από τις πλουσιότερες εταιρείες της Ευρώπης σφραγίζουν τα δικαιώματα ορισμένων από τους φτωχότερους εργάτες του κόσμου, βάζοντας τα δικά τους κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι ηγέτες των εταιρειών που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους».
Υπενθυμίζεται ότι ETUC ζητεί από την Ε.Ε. ισχυρή νομοθεσία για την εναρμόνιση αυτών των επιχειρηματικών μοντέλων. «Ωστόσο η Επιτροπή έχει ενδώσει στο εταιρικό λόμπι και έχει προσφέρει το ελάχιστο. Μια οδηγία της Ε.Ε. για την εταιρική ευθύνη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των εργαζομένων και μια στρατηγική μηδενικής ανοχής κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία να διασφαλίζει ότι τα θύματα μπορούν να αναζητήσουν δικαιοσύνη και οι εταιρείες, που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει το νόμο, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ETUC.
της Χριστίνα Κοψίνη
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/