Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με κοινή πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:
«- Στον Όμιλο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (ΕΛΠΕ) έχουν πυκνώσει από την ανάληψη της νέας Διοίκησης το φθινόπωρο του 2019 και έπειτα, τα περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και απαξίωσης των εργαζομένων.
– Σε προηγούμενες ερωτήσεις έχουμε αναδείξει τη μαζική απόλυση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικών εργαζομένων, μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, τόσο από τη μητρική εταιρεία «ΕΛΠΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ» όσο και από τις θυγατρικές «ΕΚΟ ΑΒΕΕ» και «ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ». Έχουμε αναδείξει την αλλαγή του κανονισμού αξιολόγησης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με απόφαση της διοίκησης, δίνοντας πλέον βαρύτητα στα υποκειμενικά κριτήρια, και τη μετατροπή της αξιολόγησης από μηχανισμό για την βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων σε μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης αυτών. Έχουμε αναδείξει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΚΟ ΑΒΕΕ το καλοκαίρι του 2021, κατά παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας της εταιρείας, με την επίκληση χαμηλής αξιολόγησης, προς επίρρωση του εκδικητικού χαρακτήρα της νέας διαδικασίας αξιολόγησης. Έχουμε αναδείξει την άρνηση υπογραφής νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) από την πλευρά της Διοίκησης για τους εργαζόμενους της εταιρείας «ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ», η οποία μάλιστα προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό κατά του Σωματείου και των εργαζομένων της εταιρείας, όπως αυτοί καταγγέλλουν.
– Προσφιλής τακτική της Διοίκησης των ΕΛΠΕ αποτελεί η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του Ομίλου. Ειδικότερα τίθενται σε ομηρία εργαζόμενοι του Ομίλου χωρίς να τους ανατίθενται καθήκοντα, με την επίκληση ανά περίπτωση διαφορετικής προσχηματικής αιτιολόγησης και επίδειξη απαξιωτικής συμπεριφοράς προς αυτούς, όπως προκύπτει από καταγγελίες εργαζομένων που αναγκάζονται να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Η συμπεριφορά αυτή της Διοίκησης του Ομίλου των ΕΛΠΕ συνιστά άρνηση παροχής εργασίας και προκαλεί βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων.
– Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εκδικητική πειθαρχική δίωξη, η αυθαίρετη αφαίρεση των καθηκόντων και η απειλή διακοπής της Σύμβασης εργαζόμενου του Ομίλου που παρέχει τις υπηρεσίες του στη μητρική εταιρεία με σύμβαση δανεισμού από θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, κατά παράβαση για ακόμα μία φορά του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας. Ο εν λόγω εργαζόμενος έχει ενεργή κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική δράση και η παραπάνω παρελκυστική και αντεργατική πρακτική της Διοίκησης καταγγέλλεται με ανακοινώσεις από κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ(ΠΕΠΕΚΟ), το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ).
– Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ο Όμιλος προχωρά σε αθρόες προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια και επιδίδεται σε πράξεις κακοδιοίκησης που απαξιώνουν τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων και προς όφελος συμφερόντων «ημέτερων» εργολάβων.
– Από τον Μάιο του 2021, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεμπόλησε το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αυξήθηκαν οι αντεργατικές συμπεριφορές και επιδεινώθηκαν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις. Από την πλευρά μας δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα του Δημοσίου που πηγάζουν από την κατοχή του 35.5% της μετοχικής σύνθεσης του Ομίλου. Eπιθυμούμε τη σύννομη λειτουργία του Ομίλου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής κοινωνίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβούν προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για να αποκατασταθεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και να σταματήσουν τα φαινόμενα εκδικητικών πειθαρχικών διώξεων και άρνησης παροχής εργασίας προς εργαζόμενους του Ομίλου;
2. Πως προτίθενται να αντιδράσουν στις καταγγελίες των εργαζομένων που αναφέρονται παραπάνω και αφορούν άμεσα σε διοικητικά και εργασιακά ζητήματα του Ομίλου;
3. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προστασία των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων αορίστου ή ορισμένου χρόνου και των εργολαβικών εργαζομένων;
4. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων του Ομίλου;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσης Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζουράρις Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος