Ιδιωτικό ζήτησε από εκπαιδευτικό με 15ετή προϋπηρεσία και κοντά στη σύνταξη να υπογράψει «αυτοβούλως» μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών – Αρνήθηκε και απελύθη
Οργή επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εργαλειοποίηση προβλέψεων του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη προκειμένου να απολύονται εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία χωρίς τις αποζημιώσεις που προβλέπονται κανονικά, με αφορμή συγκεκριμένο περιστατικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε δελτίο Τύπου, «μια μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης παραρτήματος του ΣΙΕΛ (του μεγαλύτερου σωματείου της ΟΙΕΛΕ) στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, η διοίκηση απαντά με εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού με 15ετή προϋπηρεσία στο σχολείο, μόλις λίγα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί! Ο λόγος της απόλυσης; Η εκπαιδευτικός αρνήθηκε να συναινέσει στην …εθελοντική μείωση του ωραρίου της και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας.
Πέρα από την ξεκάθαρη πρόθεση σωφρονισμού των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, η περίπτωση αυτή καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που ανακύπτει από την εφαρμογή της άθλιας διάταξης για την «εθελοντική μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών» (ωσάν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να είναι …χομπίστες εισοδηματίες και να τους περισσεύει ο γλίσχρος μισθός τους…) που υπάρχει στο άρθρο 9 του Ν. 4713/2020 και ήταν διακαής πόθος των εκπροσώπων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων
«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας».
Για ποιο λόγο ζητούσαν επιτακτικά ορισμένοι εργοδότες την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης;
v Πρώτον, μειώνει το κόστος της απόλυσης (για το λόγο αυτό έχουμε χαρακτηρίσει την δια της βίας απόπειρα μείωσης ωραρίου ως «καμπανάκι απόλυσης»), διότι με μειωμένο ωράριο και τη συνεπακόλουθη μείωση αποδοχών, μειώνεται και η αποζημίωση απόλυσης.
v Δεύτερον, διότι έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποκτήσει χώρο για να κάνει τα ρουσφέτια του, προσλαμβάνοντας φίλους, κομματικούς εγκάθετους και συγγενείς.
v Τρίτον, διότι θέλουν να έχουν μεγάλο τμήμα του προσωπικού φοβισμένο, εξαθλιωμένο και εξαρτώμενο από τις λίγες ώρες τους, ώστε να μην διεκδικούν και να μην αντιδρούν.
Η εν λόγω συνάδελφος υπηρετεί στο Δημοτικό του σχολείου ως μουσικός. Θεωρείται εξαιρετική στο έργο της, ιδιαίτερα αγαπητή σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και ήταν από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση του παραρτήματος του ΣΙΕΛ στο σχολείο. Η ανακοίνωση της απόλυσής της έχει προκαλέσει οργή στους συναδέλφους των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, και η διοίκηση του νεοσύστατου παραρτήματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σήμερα, 21 Ιουνίου 2022, γίναμε μάρτυρες μια άθλιας ενέργειας από τη διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη. Συνάδελφος, μέλος του ΣΙΕΛ και του πρόσφατα συγκροτηθέντος παραρτήματός του στο σχολείο μας, απολύθηκε με τον πλέον ιταμό τρόπο.
Αφού αρνήθηκε μόλις χθες να αποδεχθεί μείωση των ωρών του διοριστηρίου της, σήμερα το πρωί, απροειδοποίητα, είδε στο λογαριασμό μισθοδοσίας της την αποζημίωση της απόλυσης!
Δεν περιμένουμε προφανώς ευαισθησία και ανθρωπιά από οποιονδήποτε επιχειρηματία, αλλά μια τέτοια μεθόδευση κάνει και την ντροπή να ντρέπεται.
Όλα αυτά για μια εξαιρετική συνάδελφο, με δεκαετίες στο χώρο της Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι η Β. Μ. είχε συμμετάσχει ενεργά στην ίδρυση του παραρτήματος του ΣΙΕΛ, ως μοναδική μάλιστα εργαζόμενη στο Δημοτικό σχολείο που …τόλμησε κάτι τόσο “ακραίο” . Οι συνειρμοί περί παραδειγματισμού των συναδέλφων που θέλουν να έχουν σωματείο στο χώρο της δουλειάς τους είναι προφανείς. Ο νόμος Κεραμέως δουλεύει εξαιρετικά για τους κ.κ. “σχολάρχες”.
Δε θα τους περάσει! Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτήν την εργοδοτική αθλιότητα και θα παλέψουμε για την ανάκληση αυτής της απόλυσης».
πηγή: avgi.gr