«Η υποδηλωμένη και η αδήλωτη εργασία είναι από τα βασικά ζητήματα της αγοράς εργασίας»
Οι εργοδότες, αν και σήμερα έχουν σύστημα ωρομέτρησης, βάζουν τους εργαζόμενους να χτυπήσουν κάρτα αποχώρησης και να συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η επιθεωρήτρια Εργασίας Σταυρούλα Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την Επιθεώρηση, οργανώνονται ουσιαστικά για να «εξουδετερώσουν» την ψηφιακή κάρτα.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δημιουργεί νέα δεδομένα στην οργάνωση και καταγραφή του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το υπουργείο. Πιστεύετε ότι οι εργοδότες θα συμμορφωθούν;
Ενημερωνόμαστε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει αδράξει την ευκαιρία και ήδη έχει ξεκινήσει να διαφημίζει σεμινάρια που απευθύνονται σε λογιστές για την εκπαίδευσή τους στο νέο αυτό σύστημα. Από την άλλη, δεν υπάρχει κανένα σεμινάριο για τους επιθεωρητές που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ελέγξουν την εφαρμογή του. Βέβαια, τα σεμινάρια των ιδιωτών καλύπτουν αυτό το κενό, καθώς μία από τις θεματικές που διδάσκονται είναι το «Πώς υποστηρίζει η ψηφιακή κάρτα τις ελεγκτικές Αρχές»!
Είναι αλήθεια ότι μέσα στο τελευταίο έτος έχουν χορηγηθεί στους επιθεωρητές Εργασίας συσκευές κινητών τηλεφώνων με ένα πρόγραμμα για μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και κάποια δεδομένα, καθώς και ταμπλετ, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.
Αλλάζει κάτι ουσιαστικά σε σχέση με το παρελθόν;
Οι προβλέψεις του νόμου για γνωστοποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας της ανάρτησης του πίνακα προσωπικού σε εμφανές σημείο του χρόνου εργασίας. Ακριβώς εκεί στοχεύουν να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργασία τους. Στη χώρα μας, πέρα από τις ανωτέρω προβλέψεις μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας από τον Μάιο του 2019 (άρθρο 54, Ν. 4611/2019) είχαν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν την εργασιακή τους σχέση με τους κωδικούς του Taxis μέσα από το url employees.yeka.gr. Σήμερα μετονομάστηκε το url σε myErgani, αλλά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που άνοιξε το 2019 τη δυνατότητα σύνδεσης όλου του εργατικού δυναμικού της χώρας με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Στη δυνατότητα αυτή βασίστηκε και όλο το σύστημα των αποζημιώσεων για την Covid.
Χρήσιμο εδώ είναι να πούμε ότι αυτές τις γνωστοποιήσεις προς ενημέρωση των εργαζομένων αλλά και των ελεγκτικών αρχών οι επιχειρήσεις τις αντιμετωπίζουν ως διοικητικό κόστος. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τη μείωση διοικητικού κόστους, χωρίς την ταυτόχρονη μείωση των παρεχόμενων στοιχείων, έχουν από το 2018 (Υ.Α. οικ. 32143/Δ1.11288/2018/22/06/2018) φτιαχτεί εφαρμογές ώστε η υποβολή εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη να γίνεται με ένα απλό sms και είναι ακριβώς αυτές οι δυνατότητες που αξιοποιούνται σήμερα.
Πιστεύετε ότι θα αντιμετωπιστεί το καυτό πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας;
Η υποδηλωμένη και η αδήλωτη εργασία είναι από τα βασικά ζητήματα της αγοράς εργασίας. Ωραία ξαναβαφτίσαμε τα παλιά εργαλεία, τους δώσαμε καινούργια ονόματα, προστέθηκαν και νέες λειτουργίες. Και;
Δεν είναι σε κανέναν άγνωστη η πρακτική των επιχειρήσεων που, αν και έχουν σύστημα ωρομέτρησης, βάζουν τους εργαζόμενους να χτυπήσουν κάρτα αποχώρησης και να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά. Τα εργαλεία είναι πάντα χρήσιμα, αλλά παραμένουν εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν βάσει προκαθορισμένου σχεδίου από ανθρώπους που τα γνωρίζουν για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος. Έτσι, για όλα αυτά τα ωραία που διαφημίζονται για να εφαρμοστούν στην αγορά εργασίας πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά είναι σαν να μην υπάρχουν.
Ελπίζω οι νέες εφαρμογές να συμβάλουν στη μείωση της υποδηλωμένης εργασίας, αλλά, για να γίνει αυτό, απαιτούνται η άμεση πρόσληψη επιθεωρητών Εργασίας και η επαρκής στελέχωση όλων των υφιστάμενων δομών του ΣΕΠΕ.
αναδημοσίευση από : .avgi.gr