Διαβάζουμε στην efsyn:
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει στις διακρίσεις σε βάρος δέκα από τις παλαιότερες εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου, ανάμεσά τους τρεις έγκυες, η πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων της υπηρεσίας και άλλα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.
Σε συνάντηση του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Νότη Μηταράκη, Κώστα Κωστάκου, με εκπροσώπους του Σωματείου και του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κωστάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξαιρεί τις 10 εργαζόμενες, μόνο αυτές, από την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας για έναν χρόνο που θα ισχύσει για όλους τους άλλους περίπου 800 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
Οι δέκα εργαζόμενες περιλαμβάνονται στους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου τους οποίους απέλυσε το υπουργείο πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2020, επικαλούμενο τρίμηνο κώλυμα, ενέργεια που είχε προκαλέσει απεργία διαρκείας των συμβασιούχων της Υπηρεσίας και άλλες κινητοποιήσεις, όπως και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για εκδικητικές και τιμωρητικές απολύσεις έμπειρων εργαζομένων που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου, διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και είχαν ασκήσει κριτική στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των τελευταίων ετών.
Oι εργαζόμενοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη τοποθετήθηκαν ξανά προσωρινά στη θέση τους, καθώς το υπουργείο αναγκάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν. Ωστόσο, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει εν μέρει τους εργαζομένους, επιδικάζοντάς τους αποζημίωση παρόμοια με αυτήν που θα ίσχυε για εργαζομένους αορίστου χρόνου, αλλά αναγνωρίζει ότι αποτελεί δικαίωμα του υπουργείου η μη ανανέωση της σύμβασής τους, αν και επικαλέστηκε μόνο γι’ αυτούς κώλυμα που ισχύει για πολλούς περισσότερους εργαζομένους.
Επικαλούμενο την απόφαση του Πρωτοδικείου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η εργασία των συγκεκριμένων εργαζομένων, χωρίς δυνατότητα οποιασδήποτε ανανέωσής της. Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση και αναμένεται η κρίση σε δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο σημειώνει ότι το υπουργείο εκτίθεται άλλη μια φορά νομικά, ηθικά και πολιτικά και επισημαίνει ότι «είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που απολύονται για δεύτερη φορά Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικού οργάνου». Καλεί την πολιτική ηγεσία «να βρει τρόπο να παραμείνουν στην εργασία τους και οι 10 συναδέλφισσες» και υπογραμμίζει ότι «σε μια εποχή βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με αβέβαιο μέλλον και με τις ανάγκες του υπουργείου να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καμία και κανένας δεν περισσεύει».
πηγή: efsyn – Δημήτρης Αγγελίδης