Αναφορά της Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον χώρο του πολιτισμού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναφορά της Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον χώρο του πολιτισμού

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθανασία Αναγνωστοπούλου καταθέτει αναφορά προς τους κύριους Υπουργούς , την από 18.4.2022 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) προς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ν. Γιατρομανωλάκη.

Αναλυτικά η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για του κ.κ. Υπουργούς:

Πολιτισμού και Αθλητισμού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον

χώρο του πολιτισμού

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθανασία Αναγνωστοπούλου καταθέτει αναφορά προς τους κύριους Υπουργούς , την από 18.4.2022 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) προς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ν. Γιατρομανωλάκη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός της πληροφόρησης για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον πολιτιστικό τομέα, οι ίδιοι ως άμεσα εμπλεκόμενοι δεν έχουν καμία προηγούμενη ενημέρωση ή κλήση προς διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «[…]Τις τελευταίες εβδομάδες πληροφορούμαστε μέσω δημοσιευμάτων σας την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ για ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση και ενημέρωση με τους αντιπροσωπευτικούς συνδικαλιστικούς φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων στον πολιτισμό ούτως ώστε να γίνουν αντιληπτές οι προθέσεις του Υπουργείου. Επίσης ουδεμία ενημέρωση έχουμε και από το καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις μας τον τελευταίο καιρό για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό[…]».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην επιστολή ότι «Τις τελευταίες ημέρες σωματεία μέλη της Π.Ο.Θ.Α. έλαβαν από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου ένα ερωτηματολόγιο προς απάντηση, που αφορά «Έρευνα Εργασιακών και Ασφαλιστικών Μεταρρυθμίσεων» σε συνεργασία, όπως αναφέρεται, με το ΥΠΠΟΑ/Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονου Πολιτισμού. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιτρέψτε μας να το χαρακτηρίσουμε ως συνταχθέν εκ του προχείρου όταν προέρχεται από κρατικό φορέα και μάλιστα το αρμόδιο Υπουργείο που αφορά τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού[…]».

Με την επιστολή τους τα μέλη της ΠΟΘΑ ζητούν: «[…]ευρύτατη διαβούλευση […] και την συνεργασία όλων των διοικήσεων των αρμοδίων σωματείων των εργαζομένων και την ειδικότερη υποβολή προτάσεων κατά κατηγορία εργαζομένων[…]» για την μεταρρύθμιση του εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Επαναφέρουν το αίτημα «για συνάντηση το συντομότερο δυνατό και άμεση ενημέρωση» με τα συναρμόδια υπουργεία.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες σε σχέση με τα αιτήματα στην ως άνω επιστολή. Επισυνάπτεται η επιστολή

Αθήνα, 28.04.2022

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΅ΠΟΘΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ