Ποινή-χάδι από το ΣΕΠΕ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποινή-χάδι από το ΣΕΠΕ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Η εταιρεία δεν προσκόμισε στο ΣΕΠΕ το βιβλίο αδειών ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν είχαν καταβληθεί οι άδειες του 2019 και το επίδομα αδείας

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr

Στα «πούπουλα» έπεσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δημιουργώντας προηγούμενο που θα μπορεί να επικαλεστεί στο μέλλον οποιαδήποτε επιχείρηση που θα ελεγχθεί και θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τον νόμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΕΠΕ επέβαλε στην ΕΑΤ (100% θυγατρική του Δημοσίου) πρόστιμο 2.000 ευρώ, το οποίο συνοδεύεται με έκπτωση 30%, ήτοι 600 ευρώ, σε περίπτωση έγκυρης καταβολής – καθώς διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε το βιβλίο αδειών και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν είχαν καταβληθεί οι άδειες του 2019 και το επίδομα αδείας.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετά από έλεγχο που έκανε στην έδρα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ζήτησε να επιδειχθεί το βιβλίο αδειών, κάτι το οποίο δεν συνέβη εκείνη τη μέρα. Δόθηκε λοιπόν στη διοίκηση της ΕΑΤ περιθώριο 5 ημερών ώστε να προσκομίσει το βιβλίο, τα αντίγραφα των αιτημάτων και εγκρίσεων των αδειών, τα καταθετήρια των τραπεζών κ.λπ. Και σε περίπτωση που δεν προσκομίζονταν τα σχετικά στοιχεία, η ΕΑΤ θα έπρεπε να δώσει γραπτές εξηγήσεις για τη μη προσκόμισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΤ απάντησε εντός 5 ημερών (στις αρχές Οκτωβρίου) εγγράφως και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι βιβλίο αδειών για το 2019 δεν υπάρχει διότι η νυν διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2020 υπό την πρόεδρο Αθηνά Χατζηπέτρου δεν παρέλαβε το βιβλίο των αδειών του 2019 από την προηγούμενη διοίκηση.

Το ΣΕΠΕ χρειάστηκε τρεις ολόκληρους μήνες για να επιβάλει στην ΕΑΤ το πρόστιμο των 2.000 ευρώ για την παράβαση που χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλή». Οι εργαζόμενοι της ΕΑΤ κατάφεραν να μάθουν -μετά από πιέσεις προς το ΣΕΠΕ- στα μέσα Φεβρουαρίου για την επιβολή του «προστίμου» που ήταν αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε το ΣΕΠΕ μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων.

Μετά από όλα αυτά προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:

 Ακόμα και αν το βιβλίο χάθηκε, μαζί χάθηκαν και τα καταθετήρια στις τράπεζες που αποδεικνύουν την καταβολή των αποδοχών αδείας και οι ατομικοί φάκελοι των εργαζομένων;

 Ο νόμος προβλέπει ή όχι επιβολή προστίμου ανά υπάλληλο; (η ΕΑΤ έχει περί τους 100 εργαζόμενους)

 Ο φάκελος ελέγχου του ΣΕΠΕ στάλθηκε στον εισαγγελέα;

 Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που υπεραμύνθηκε και νομοθέτησε τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή και αναζητά την «απάτη» στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ έχει απαντήσεις ή θα επικαλεστεί την ανεξαρτησία της Αρχής; Για την ιστορία και για να δούμε τις «αναλογίες», να θυμίσουμε ότι για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις (καφετέριες, μικρομάγαζα) διοικητικά πρόστιμα 2.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας.

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr